Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atkalredzēšanās „Anniņās”

Arnita Deigele

2008. gada 30. jūlijs 13:30

1504

Piektdien un sestdien Gaujienā kārtējo reizi tika atzīmētas Jāzepa Vītola Mūzikas dienas, kuras pulcēja daudzus šī komponista talanta mīļotājus.

Jāzepa Vītola Mūzikas dienu programma bija plaša un daudzveidīga. Katrs apmeklētājs varēja atrast kaut ko sev sirdij tīkamu un tuvu, sākot ar radošās nometnes „Vītolēni ” kora un simfoniskā orķestra koncertu pie Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas un beidzot ar noslēdzošo lielo koncertu sestdienas vakarā, kurā piedalījās arī divi mūsu rajona kori – Apes jauktais koris “Ape” un mājinieku koris “Gaujiena”.

„Vītolēni” trenējas nedēļu
„Vītolēnu” kora un simfoniskā orķestra diriģents Vigo Račevskis stāsta, ka nometnes bērniem no visas Latvijas pārsvarā šie skaņdarbi bija sveši un koncerta programmu viņi sagatavoja nedēļas laikā. Viņš saka lielu paldies nometnes pedagogiem, kas bērnus sagatavoja Jāzepa Vītola Mūzikas dienu koncertiem. V. Račevskis piebilst, ka „Vītolēnu” nometne un Jāzepa Vītola Mūzikas dienas bērniem ir ļoti labs treniņš nedēļas garumā, kurā tiek iegūta pieredze un prakse dziedāt korī un spēlēt orķestrī.

Komponistu Jāzepu Vītolu mīl visā Latvijā
Radošo pārsteigumu koncertā sestdien piedalījās dažādi viesi. Bija sitamo instrumentu grupa un Cēsu rajona koris „Wenden”, kura diriģente ir Marika Slotina – Brante. Koris patīkami pārsteidza ar savu plašo repertuāru un dziedātāju radošo degsmi – tika ne tikai dziedāti, bet arī izdejoti kora priekšnesumi. Jāzepa Vītola Mūzikas dienu radošo pārsteigumu koncertā bija ieradušies arī viesi no Tartu( Igaunijas) – akordeonistu kvintets, stīgu kvartets un Tartu jauktais koris.Pēcpusdienā Gaujienas tautas namā notika tikšanās ar Jāzepu Vītolu, kuru attēloja Gaujienas muzeja vadītājs Jānis Krišjānis. Tika rādīta arī filma par Jāzepa Vītola dzīvi, kuras laikā viņš pastāstīja savas domas un izjūtas dzīves gaitā.

Paldies visiem tradīciju turētājiem
Sestdienas vakarā pie Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas notika svētbrīdis, kurā visus klātesošos uzrunāja Gaujienas mērs Viesturs Dandens, kam sekoja koru gājiens uz „Anniņām”. Šogad Jāzepa Vītola Mūzikas dienās piedalījās 23 kori no dažādiem rajoniem: Alūksnes, Balvu, Cēsu, Jelgavas, Limbažu, Saldus, Tukuma, Valkas un Rīgas.
Gaujienas pagasta domes priekšsēdētājs Viesturs Dandens saka, ka šādos svētkos ikdienas rūpes un problēmas mazliet attālinās, jo ir kaut kas augstāks par ikdienu – tas ir šis kultūras mantojums. Viņš atzīst, ka šādos svētkos ieguvējs ir katrs Gaujienas iedzīvotājs, kā arī jebkurš cits, kas jūt garīgu saikni ar Jāzepu Vītolu un viņa daiļradi. Šiem svētkiem Gaujiena katru gadu īpaši gatavojas un tiek saposta vēl vairāk, kā ierasts. V. Dandens stāsta, ka šo svētku organizēšana nebūt nav viegla, bet viņš saka lielu paldies visiem sponsoriem un padomdevējiem.

Jauktā kora „Vidzemīte” vadītāja Inga stāsta, ka kora dalībnieki Jāzepa Vītola dienās jūtas ļoti labi. ”Es domāju, ka Jāzepa Vītola Mūzikas dienas ir brīnišķīgs iemesls atbraukt uz Gaujienu un pabūt „Anniņās”, kurās, manuprāt, ir fantastiska aura un pārņem ļoti labas sajūtas,” viņa saka. Koris „Vidzemīte” Jāzepa Vītola Mūzikas dienās Gaujienā piedalās no pašiem pirmsākumiem un noteikti uz šejieni brauks arī turpmāk.

Kategorijas