Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Maznodrošinātajām ģimenēm dala putraimus

2008. gada 31. jūlijs 15:00

1167

Vēl tikai šodien un rīt Latvijas Sarkanā krusta Alūksnes komitejas telpās maznodrošinātās ģimenes var saņemt bezmaksas putraimus. Lai gan tie tiek dalīti jau kopš pirmdienas, pagaidām aktivitāte bijusi ļoti maza – no 2605 kilogramiem, kas paredzēti Alūksnes rajonam, izdalīti vien nepilni piecdesmit.

„Likās, ka man vajadzēs ar slapju muguru darboties, lai visiem gribētājiem putraimus izdalītu, bet situācija izvērtusies gluži pretēji – gaidu, bet gandrīz neviens nenāk,” saka Latvijas Sarkanā krusta Alūksnes komitejas humānās palīdzības istabas vadītāja Svetlana Stolbova. Putraimu dalīšana nodota viņas pārziņā, kur pašvaldību sociālie darbinieki vai paši maznodrošināto ģimeņu pārstāvji komitejas telpās (Pils ielā 46b) tiek gaidīti katru dienu laikā no pulksten 8.00 līdz 12.00.

Putraimus ģimenēm nogādā sociālais darbinieks

Putraimus var saņemt ikviena maznodrošinātā ģimene rajonā, informē Latvijas Sarkanā krusta Alūksnes komitejas priekšsēdētāja Aija Briede. Katram ģimenes pārstāvim ir paredzēts viens kilograms putraimu, kuru saņemšanai nepieciešams uzrādīt vien personu apliecinošs dokuments un izziņa par maznodrošinātās ģimenes statusu. To ģimeņu vietā, kuras dzīvo ārpus pilsētas, putraimus var ierasties saņemt pašvaldības pārstāvji.

Tieši šādā veidā tie nogādāti uz Api, kur savas pilsētas ģimenēm paredzētos 35 kilogramus putraimu saņēmusi Apes pilsētas ar lauku teritoriju domes sociālā darba organizatore Maija Kārkliņa, nogādājot tos attiecīgajām ģimenēm. „Ja katrai ģimenei individuāli nāktos braukt uz pilsētu pēc putraimiem, tas nebūtu izdevīgi. Par biļetei nepieciešamo naudu varētu nopirkt vairāk, nekā tikai vienu kilogramu,” viņa norāda. Tiesa, M.Kārkliņa ir vienīgā ārpus Alūksnes esošo pašvaldību pārstāve, kas līdz šim noorganizējusi putraimu nogādāšanu maznodrošinātajiem. Kā informē S.Stolbova, visi pārējie saņēmēji bijuši pilsētas iedzīvotāji, kas pēc tiem ieradušies paši.

Neziņa, nevis kūtrums

Viena no viņiem ir Austra Kronberga, kas par iespēju saņemt putraimus uzzinājusi no kaimiņienes. „Viņa par to izlasīja laikrakstā un, zinot manu situāciju, uzreiz pateica. Pati jau es avīzes abonēt nevaru atļauties, tāpēc domāju, ka drīzāk tā ir neziņa, nevis kūtrums, kāpēc cilvēki ir tik neatsaucīgi,” uzskata A.Kronberga. Tā kā ģimenē ir trīs cilvēki, viņa saņēmusi trīs kilogramus putraimu, kam priekš viņiem esot ļoti liela nozīme. „To putraimu mums pietiks vairāk nekā mēnesim. Tagad viss ir tik dārgs, ka pat šī palīdzība ir liels atbalsts, par ko varu teikt tikai lielu paldies.”

Pēc A.Kronbergas domām, putraimu dalīšanā vajadzētu vairāk iesaistīties sociālajiem darbiniekiem, kas tomēr zina šīs maznodrošinātās ģimenes un varētu viņiem izstāstīt par tādu iespēju. Pretējā gadījumā Alūksnes rajonam piešķirtie putraimu krājumi aizies zudumā, ja tie netiks izdalīti, jo, kā atzīst A.Briede – pēc apmēram divām nedēļām tiks atvests nākamais pievedums. Tad ģimenes no jauna varēs saņemt pa kilogramam uz katru tās pārstāvi, taču šā mēneša neizdalītā norma tiks aizvesta prom.

Kategorijas