Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sper soli pretī veselīgam dzīvesveidam

2012. gada 4. aprīlis 16:11

742

Pēc tumšajiem un aukstajiem ziemas mēnešiem daudzi cilvēki sūdzas par miegainību un enerģijas trūkumu, tāpēc labi pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Sirmais piedāvā papildināt ēdienkarti ar ēdieniem, kas sniedz enerģiju, spēku, kā arī ir bagāti ar vitamīniem un cilvēkam nepieciešamajām uzturvielām.

Sāc ar pašu vienkāršāko, veselīgas un garšīgas maltītes pagatavošanai izvēlies kvalitatīvas sastāvdaļas! Mārtiņš Sirmais, to iesaka darīt pakāpeniski, sākumā izvēloties augstvērtīgu eļļu. Viņš uzsver tieši rapšu eļļas priekšrocības, jo gatavojot ar rapšu eļļu, tā izceļ pamatproduktu garšu un papildina to, līdzīgi kā fona dziedātājs solistu! Mārtiņš Sirmais rapšu eļļu lieto visplašākajā mērā, sākot ar vienkāršu cepšanu, beidzot ar sarežģītu mērču pagatavošanu. Rapšu eļļas lieliski kalpo kā pamats salātu mērcēm.

Mārtiņš Sirmais iesaka: "Man pašam vislabāk patīk lietot rapšu eļļu tomātu un gurķu salātos, papildus pievienojot arī apgrauzdētas kaņepju sēklas, baltvīna etiķi un maltos melnos piparus. Rapšu eļļu var izmantot arī burkānu kūkās, dārzeņu/ sakņu sautējumos, lazdu riekstu cepumos, cepešos, kā arī gatavojot saldūdens zivis."

Ļoti garda un ātri pagatavojama ir burkānu un lazdu riekstu kūka! Tās sastāvdaļas: 4 gab. burkāni, 100 ml rapšu eļļa, 100 g rozīnes, 200 g cukurs, 3 gab. olas, 20 g vaniļas cukurs, 200 g milti, 5 g sāls, 10 g sarīvēta kanēļa standziņa, 200 g trekna piena. Pagatavošana: sajauc olas ar pienu, rapšu eļļu, cukuru, vaniļu un sāli, kā arī ierīvē kanēli. Tad pievieno miltus, maisa līdz iegūst viendabīgu mīklu. Mīklā iecilā smalki sarīvēto burkānu un riekstus. Liek cepties cepamformā uz cepamā papīra 1800C temperatūrā. Cep 35 - 40 min. Pasniedz ar lāceņu ievārījumu.

Brīžiem, kad sakārojas, kādu sāļo uzkodu pagatavo kaņepju un siera cepumus. To pagatavošanai būs nepieciešams: 20 g rapšu eļļas, 200 g milti, 200 g rīvēts cietais siers, 50 g grauzdētas kaņepju sēklas, 1 zariņš rozmarīna, 100 g sviests. Sviestu izkausē, pēc to sajauc ar miltiem, smalki sarīvētu sieru un kaņepēm, to visu vienkārši samaisa viendabīgā masā. Liek cepties uz cepamā papīra, dekorējot ar rozmarīna lapiņām. Cep 10 - 15 min. NB! Šajā receptē var ļoti labi sajust rapšu eļļas un rozmarīna saskaņu.

Plašāka informācija par kampaņu www.iemilirapsuellu.lv.Seko mums arī www.facebook.com.

Kategorijas