Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā svētkos nenodarīt pāri savam gremošanas traktam?

2011. gada 14. decembris 08:16

865

Lieliem soļiem tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads. Kā tradicionāli ierasts, pirmssvētku un svētku pasākumi nav iedomājami bez gardumiem un bagātīga mielasta. Katru gadu daudzi cilvēki sev nosolās, ka šogad kārumus svētkos baudīs apdomīgi, lai izpaliktu akmens sajūta vēderā, tomēr atkal un atkal dotos solījumus sanāk pārkāpt. Kā norāda medicīnas sabiedrības „ARS” gastroenteroloģe Mairita Ērgle-Morica, ēdiens ir kā apģērbs - ikdienas un svētku. It īpaši pēdējo svarīgi izbaudīt eleganti un bez mielēm, lai pēc tam nebūtu jāmokās pašpārmetumos par paviršu attieksmi pret savu veselību.

Kādu maltīti labāk izvēlēties?
Svētki ir brīnišķīgs laiks, ko pavadīt ar savu ģimeni un tuvajiem cilvēkiem, tādēļ būtu rūpīgi jāapsver svētku ēdienkarte, lai nesabojātu šo laiku ne sev, ne saviem mīļajiem. Svētkos nevajadzētu sev liegt vēderpriekus, pilnīgi atsakoties no tradicionālajiem zirņiem, sulīga cepeša, sautētiem kāpostiem un gaļas pīrādziņiem. Taču šos gardumus vajadzētu lietot uzturā ar mēru, pārāk nenoslogojot gremošanas sistēmu, norāda gastroenteroloģe M.Ērgle-Morica. Uz svētku galda vairāk vietas labāk paredzēt svaigiem un tvaicētiem dārzeņiem. Svētku mielastā pasniegta tvaicēta gaļa vai zivis būs veselīgs un gards pamatēdiens, kas neradīs tik lielu smaguma sajūtu kā ēdiens, kas cepts taukvielās.

Rūpējoties par ģimenes veselību, svētku galda mielastu ieteicams gatavot pašiem, turklāt no svaigiem produktiem, neizvēloties lielveikalos nopērkamos pusfabrikātus un gatavos salātus ar bagātīgu sāls devu, krējumu vai majonēzi. Šādā veidā būsiet pilnībā pārliecināti par ēdiena kvalitāti un sastāvdaļām. Tāpat svētku galda mielastam ieteicams izmantot dažādas dabīgās un veselīgās garšvielas un piedevas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanas traktu un ļauj organismam ātrāk pārstrādāt uzņemto pārtiku, piemēram, kaltēti pētersīļi, selerijas, ķiploki, dilles un ķimenes. Pirms mielošanās ieteicams iesaistīties arī dažādās aktivitātēs, kā arī doties pastaigās. "Ja jums ir iespēja pirms sēšanās pie svētku galda izpērties pirtī, izmantot kontrastdušu un tā no sirds izsmieties - izmantojiet to! Kā ārste varu apgalvot, ka tas ir ne tikai patīkami, bet arī veselīgi, jo labi paaugstina toleranci pret sāpēm, uzlabo garastāvokli sev un citiem svētkos un ikdienā," norāda M.Ērgle-Morica.

Ja tomēr kārumu bijis par daudz
Speciāliste atgādina, ka pārēšanās vai pārmērīgas alkohola lietošanas gadījumā ir jāpārtrauc ēdiena uzņemšana, ieteicams piecelties no pierastā un vilinoši ērtā dīvāna, paliekot nomodā dažas stundas. Nesteidzoties būtu jāizdzer vismaz divi litri negāzēta ūdens un tējas, piemēram, ķimeņu, liepziedu, kumelīšu. Ja šķiet, ka pašsajūta neuzlabojas, droši var telefoniski konsultēties ar ātrās medicīniskās palīdzības personālu. Regulāra pārēšanās var kļūt par kaitīgu ieradumu, kam jāatrod iemesls, pretējā gadījumā tas noved pie aptaukošanās un sirds asinsvadu slimībām.

Gadījumos, kad gremošanas sistēmas traucējumi kļūst regulāri un traucē ikdienā, vēlams konsultēties pie gastroenterologa. „Šādos gadījumos īpaši novērtēju pieejamās mūsdienu diagnostikas iespējas, lai noteiktu, kāds ir patiesais pacienta problēmas cēlonis - iekaisīgas, infekciju, endokrīnas, vai autoimūnas dabas saslimšanas. Pateicoties diagnostikai, atklājas precīzs priekšstats par pacientu veselības stāvokli un sabiedrības veselību kopumā. Diemžēl viena no izplatītākajām problēmām ir tā sauktās „modernās slimības”, piemēram, funkcionāli gremošanas traucējumi, ko ietekmē gan dzīvesveids, gan ēšanas paradumi un neizgulēšanās, ” skaidro gastreoenteroloģe M.Ērgle-Morica.

Svarīgi arī atcerēties, ka problēmu gadījumos nav ieteicams lietot pretsāpju medikamentus bez akūtas nepieciešamības un ilgstoši, jo tie bojā kuņģa zarnu trakta gļotādu. Tāpat bez pamatotas nepieciešamības nav ieteicams pārmērīgi lietot uztura bagātinātājus. 

Kategorijas