Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē notiek vērienīgas Džudo dienas

Loreta Jargane

2013. gada 15. augusts 09:28

8882

Alūksnē jau 12. gadu pēc kārtas  norisinās ''Džudo dienas 2013”, kas šogad apvieno džudistus no 5 valstīm, ieskaitot pašmāju sportistus.


Šobrīd un līdz nākošās nedēļas nogalei Alūksnē – Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā norisinās “Džudo dienas 2013”, kur kopā ar mūsu pašmāju džudistiem trenējas sportisti no 5 dažādām valstīm -  Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas un Beļģijas. Līdz ar to, šobrīd Alūksnē, kopā ar pašmāju džudistiem, ir 267 jaunieši, vecumgrupā no 5 līdz 23 gadiem. Sportisti ir sadalīti trīs vecumgrupās  -  mazākie, vidējie un vecākie. Nedrīkst aizmirst, ka arī Alūksnē ir gana kupls džudistu skaits, konkrētāk tas nozīmē, ka džudo dienās no Alūksnes piedalās 68 sportisti. Par ko ļoti gandarīts ir Alūksnes džudo treneris Aivars Mālnieks. “Šīs dienas jau ir pieņemtas par pašsaprotamām, no brīža, kad aizsākām šo visu. Tā kā arī mums ir pietiekami pašmāju sportistu, tad  šāda veida dienas ir ļoti noderīgas un atvieglo dažādus finansiālos faktorus alūksniešiem. Zinot izmaksas sportistiem dienā, tad tie ir diezgan pamatīgi, lai nodrošinātu pilnīgus dzīvošanas apstākļus. Ja Alūksnes džudistiem būtu jādodas uz šāda veida dienām citur, tad visnotaļ tikai puse spētu to atļauties, tāpēc mēs esam priecīgi par šāda veida iespēju pilnveidoties šeit. Protams, arī citur norisinās šāda veida dienas, paši esam apmeklējuši Ķesterciemu Rīgā, arī Lietuvā esam bijuši,” stāsta A. Mālnieks.


Kā mazie, tā lielie sportisti nav atbraukuši brīvdienās, tiek strādāts pie sportistu fiziskās un tehniskās sagatavotības. Sākot jau no 12. augusta džudisti apgūst un pilnveido visas savas zināšanas šajā sporta veidā. Jau trīs dienas sportisti divas reizes dienā dodas uz EAVĢ sporta zāli un pēc treneru apmācības (arī augstas klases treneri ir ieradušies no ārvalstīm kā, piemēram, no Igaunijas Sergejs Sergejevs, no Beļģijas – Krists Bastienesens un vēl aptuveni 40 treneri, kas ir ar saviem sportistiem), sniegtajām norādēm apgūst dažādas tehnikas, jāpiebilst, ka visi treniņi iesākas ar 15 – 20 minūšu iesildīšanos, kur džudisti ievingrina muskuļus, lai nerastos traumas, līdztekus tam tiek demonstrētas dažāda veida taktikas -  satvērieni, uzbrukumi un daudz kas cits, lai sportisti attīstītu savas iemaņas.15. augustā jauniešiem bija jāsagatavo sevi, skrienot krosu pa Alūksni, savukārt pēc tam, turpmākās  trīs dienas divas reizes dienā bērni un jaunieši atkal apgūs iemaņas treneru pavadībā. Pēc trīs dienām sportistiem ieplānota neliela atslodze jeb pirts diena, kur visi sportisti tiks aizvesti uz Alūksnes apkaimē esošajām pirtīm, lai atjaunotu to spēkus, turpmākajām 3 dienām un treniņiem, kas tajās ietilpst. Alūksnes džudo treneris piebilst, ka slodze ir gana liela, tāpēc arī bez iegūtajām iemaņām sportisti sekmīgi noslēdzot šīs dienas un cītīgi apgūstot visas iemaņas, varēs saņemt citas krāsas jostu.


“ Šobrīd mēs, pašmāju džudisti cītīgi pastrādāsim, tad divas nedēļas atslodze un jau septembrī dosimies uz Varšavu sacensībās, tāpēc šobrīd sagatavojamies jau tām. Bērniem tā nav nekāda atpūta, bet sūdzību arī nav, protams, var just, kad pēdējās dienās ir nogurums. Bet problēmu nav, vienīgi kāds puisis no Maskavas pirmajā dienā, pārcentās un sagrūda pirkst, nācās likt ģipsi, bet visādi citādi problēmu nav. Problēmas var rasties tikai tādā gadījumā,ja visu vasaru treneri nav nodarbinājuši sportistus un atbraucot uz šāda veida dienām bērni nespēj pilnvērtīgi darboties, jo fiziskā sagatavotība nav pietiekama un muskulatūra ir atradusi no slodzes. Tā ir kļūda, vismaz divas nedēļas pirms šāda veida pasākumiem ir jāpatrenējas, lai muskuļi kļūtu elastīgāki. Man, kā trenerim šķiet, ka mūsu sportisti ir gana spēcīgi un pietiekami sagatavoti, protams, šeit ir arī spēcīgāki sportisti, bet mūsu līmenis ir augsts un mēs neatpaliekam, “ piemetina A. Mālnieks.


Jāinformē, ka kāds no Alūksnes džudistiem, zilās jostas īpašnieks, Ričards Augstkalns šobrīd ir ieņēmis trenera lomu, trenējot bērnus no 2003. gada un jaunākus. Ričards šobrīd gūst iemaņas gan trenējot, gan pats trenējoties džudo dienās. Jāpiebilst, ka no septembra jaunietis mācīsies Sporta akadēmijā, neklātienē un paralēli tam,  pilntiesīgi kļūs par treneri Alūksnē. “Būtībā, esmu ļoti apmierināts, pašam patīk. Problēmu nav, bērni paklausīgi, prasa padomus, spēju sniegt atbildes uz jautājumiem. Mēģinu visus paņēmienus izstrādāt un parādīt pa soļiem, tad tikai pilnvērtīgi viņi spēj izprast visu tehniku. Pats par sevi varu piemetināt, ka ar to mana sporta darbība nebeigsies, plānoju trenēties, piedalīties sacensībās, sasniegt labus rezultātus un sporta meistara pakāpi,” pārliecinoši stāsta Ričards.

Kategorijas