Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas mazina baznīcas lomu sabiedrībā?

Diāna Lozko

2013. gada 16. augusts 00:00

151

Alūksnes un Apes novados ir iespēja apmeklēt dažādu konfesiju dievkalpojumus. Tie notiek arī pagastos, kuros nav baznīcu, tomēr baznīca zaudē savu ietekmi sabiedrībā dažādu iemeslu dēļ. Viens no tiem ir uzticības zaudēšana.

Jūt aizvainojumu pret Dievu
Vērsos pie Alūksnes Sv.Bonifācija Romas katoļu baznīcas priestera Agra Klovāna ar dažiem smagiem jautājumiem, uz kuriem atbildes meklē ne tikai pret baznīcu noskaņoti cilvēki, bet arī baznīcā gājēji. Viens no smagākajiem jautājumiem attiecās uz pedofilijas skandālu Romas katoļu baznīcā, un nevaram noliegt, ka šis jautājums satrauc arī mūs. A.Klovāns atzīst, ka šie ir skumji gadījumi un tādiem nevajadzētu notikt, taču baznīca ir sabiedrības daļa, kura sastāv no cilvēkiem kā jebkura cita sabiedrības grupa. Viņš arī norāda, ka Latvijā saistībā ar pedofiliju ir maz gadījumu, taču, protams, cilvēkus tas satrauc. “Skumji, bet tas, kas notiek pasaulē, var notikt arī baznīcā, jo tie ir tie paši cilvēki, sabiedrība. Ja kāds no viņiem ir ar šīm problēmām, tas nenozīmē, ka visa baznīca apstājas savā darbībā. Vainīgie ir sodīti. Man neviens gan nav šādus jautājumus uzdevis un runājis par šo tēmu, taču par to var runāt. Baznīcā var nākt jebkurš cilvēks ar saviem jautājumiem un problēmām,” viņš teic.
Cilvēki mēdz pārstāt iet uz baznīcu ne tikai tāpēc, ka zaudē uzticību priesteriem, bet arī tāpēc, ka viņi zaudē ticību Dievam. A.Klovāns norāda, ka bieži vien cilvēki pārstāj iet uz baznīcu, jo jūt aizvainojumu pret Dievu. “Tā, piemēram, Rīgā esmu kalpojis slimnīcas onkoloģijas nodaļā. Esmu lūdzis kopā ar cilvēkiem, un tad cilvēki atveras Dieva žēlastībai un mīlestībai arī tajā brīdī, kad viņi nesaprot, kāpēc tieši viņi ir tie, kurus piemeklējušas šādas ciešanas,” stāsta priesteris. Viņš arī atzīst, ka tad, ja cilvēks vēlas atrast Dievu, nekādi šķēršļi tam netraucēs. “Sastopoties dzīvē ar neērtībām, ciešanām un sāpēm, daudzi atiet no baznīcas, bet, ja cilvēkam ir stipra ticība, nekas viņu nespēj nošķirt no baznīcas. Esmu lasījis vēsturisko aprakstu par Alūksni. Te ir notikuši daudzi kari, cilvēki ir cietuši un pilsēta vairākas reizes nodedzināta. Ja tagad intervētu tos cilvēkus, kad notika pasaules karš, kā gan viņi atbildētu? Viņu dienasgrāmatās ir pieraksti, kuros pat caur sāpēm atklājas viņu ticība. Arī tad, kad ir grūtības, nav ko ēst, nav darba vai piemeklējušas kādas ģimenes problēmas. Cilvēki tik un tā nāk pie Dieva ar lūgumu, lai viņš sakārto viņu dzīvi. Tā ka nevar teikt, ka traģiskie notikumi vienmēr cilvēku atstumj no baznīcas, no ticības,” viņš teic.

Baznīcas loma sabiedrībā mainās
Alūksniete Agija Lietapure mācās 12.klasē un lauž stereotipus par to, ka baznīca domāta tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem un ka baznīcā nav jaunās paaudzes. Viņa nesen atgriezusies no jauniešu kristīgās nometnes “Oasis”, kura notikusi Bebrenē. Kopumā uz šo nometni bija ieradušies 120 jaunieši no visas Latvijas, un Agija atzīst, ka, lai arī šī bija trešā reize, kad viņa devās uz šo nometni, šoreiz tā nebija no vieglākajām pieredzēm. “Šoreiz nometne man bija grūta ar visdažādākajiem pārbaudījumiem. Jau no paša sākuma, atbraucot uz nometni, es gribēju atpakaļ mājās. Mājās bija dažas grūtības un gribējās palikt tur, bet bija jādodas uz nometni. Tur mana draudzene no iepriekšējām nometnēm mani nepieņēma un jutos atstumta. Beigās jau viss nokārtojās un jutos ļoti labi. Šī ir vērtīga nometne jauniešiem, lai veltītu laiku sev un citiem. Galvenais bija izkratīt no sevis visas negatīvās emocijas, lai kļūtu vieglāk,” viņa stāsta. A.Lietapure atzīst, ka nometnē cilvēki nevērtē cits citu pēc izskata un cilvēki var brīvi būt tie, kas viņi ir.
Jaunietis Edvards Ludvigs gan iebilst tam, ka kristieši ir tik nesavtīgi un visus pieņemt griboši. “Neesmu audzis ticīgā ģimenē, un tas arī ir iemesls, kādēļ man reliģija neinteresē. Kad mācījos skolā, reiz kāds kapelāns mums teica, ka tie, kuri nemīl Jēzu, nespēj patiesi mīlēt. Mani tas ļoti aizvainoja. Esmu saskāries arī ar citu kristiešu augstprātīgu attieksmi. Kad man bija 18 gadu, es biju kādā kristīgajā nometnē, bet varēja just, ka šie cilvēki jūtas it kā pārāki par citiem un es starp viņiem neiederējos,” atzīst E.Ludvigs. Viņš uzsver, ka agrāk izjutis lielu nepatiku pret reliģiju, un vēl aizvien uzskata, ka daudzi kristieši ir liekuļi. “Attiecībā uz pedofilijas skandālu man šķiet nepieņemami, kad tāda liela organizācija kā katoļu baznīca to slēpj,” teic E.Ludvigs. Viņš arī atzīst, ka baznīcas loma sabiedrībā mainās, jo tai ir jāseko līdzi laikam, taču baznīcu ietekmē arī vecāka gadagājuma cilvēki. “Paaudzes nomainīsies, un jaunieši varētu ienest baznīcā ko jaunu, jo tā neseko līdzi laikam. Baznīca jau nekur neizzudīs, jo reliģija ir pastāvējusi un vēl pastāvēs,” teic E.Ludvigs.
Kāda jauniete, kura vēlējās palikt anonīma, uzsver, ka no baznīcas cilvēkus atgrūž tas, ka tajā runā vienu, bet ārpus baznīcas cilvēki dzīvo citu dzīvi. “Ja viņi vēl dzīvotu tā, kā baznīcā māca, tad jau viss būtu labi. Bet ne visi to dara,” pauž jauniete.

Aglona kā kristīgais tūrisms
Vakar Romas katoļu baznīca svinēja Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus. Šogad Alūk­snes svētceļnieku grupa nedevās mērot ar kājām garo ceļu līdz Aglonai, taču interesenti varēja pievienoties kādai citai grupai no visas Latvijas. Alūksniete Baiba Fridrihsone svētceļojumā dodas jau piekto gadu. “Tā ir iespēja garajā ceļā sakārtot savu dvēseli ar lūgšanu palīdzību un es to iesaku
katram pamēģināt, taču jāatzīst, ka ir vērojama kristīgā tūrisma tendence. Ir arī gadījumi, kad cilvēki dodas svētceļojumā tīri veselības dēļ, piemēram, lai nomestu lieko svaru. Svētceļojumam būtu jābūt iespējai gūt izpratni par Dieva būtību un atrast atbildes uz saviem jautājumiem. Te atbildes var meklēt gan neticīgie, gan arī citu reliģiju vai konfesiju pārstāvji,” viņa uzsver. B.Fridrihsone pievērsusies ticībai pirms pieciem gadiem, kad notikusi viņas tikšanās ar katoļiem, bet pirms trim gadiem viņa arī nokristījusies. Viņa uzsver, ka baznīcas lomu sabiedrībā mazina tas, ka cilvēki skatās nevis uz ticības kodolu, bet uz cilvēkiem. “Mēs katrs veidojam baznīcas vienību, tomēr jāņem vērā daudzi cilvēciskie aspekti. Tad ticību cilvēki sāk saistīt ar kādiem grēkiem un koncentrējas uz negatīvo pieredzi. Es varu tikai pateikt pēc savas pieredzes, ka daudzi kristieši atgriežas baznīcā, lai apzinātu Dieva būtību un kļūtu labāki,” viņa teic.

Būs sadraudzības galds
Baznīca zaudē savu lomu sabiedrībā tieši tādēļ, ka cilvēki zaudē tai uzticību, taču arhibīskaps Reinhards Markss pēc atklātajiem pedofilijas skandāliem uzsvēra, ka baznīcai ir tāls ceļš ejams līdz uzticības atgūšanai. “Uzticības zaudēšana ne tuvu vēl nav pāri, bet mēs atjaunosim ticību mums soli pa solim,” viņš teica. Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Magnuss Bengtssons  saka, ka, lai arī uzticība baznīcai ir iedragāta, Latvijā šī situācija nav tik izteikta. “Nesen biju seminārā, kurā tiku iepazīstināts ar pētījumu “Kam Latvijas tauta visvairāk uzticas?”. Baznīca bija vienā no augstākajām vietām, tā ka Latvijas tautā tai tomēr ir liela uzticība. Baznīca nav zaudējusi savu aktualitāti, jo tā runā par tādām aktuālām lietām kā mīlestību, atbildību, grēku un piedošanu. Jebkurā sabiedrībā un laikā šie jautājumi ir aktuāli, jautājums ir tikai, vai cilvēki to apzinās,” teic M.Bengtssons.
Katrs cilvēks droši var vērsties pie garīdzniekiem ar sev interesējošiem jautājumiem. Viena no šādām iespējām būs šodien un rīt  Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas 225 gadu jubilejas pasākumā. Šodien no pulksten 15.00 līdz 19.00 notiks pasākums bērniem, kurā būs iespēja tuvāk iepazīt Bībeli, bet pulksten 21.00 baznīcas dārzā tiks rādīts Endrjū Loida Vēbera slavenais mūzikls “Jesus Christ Superstar”. Šī filma noteikti patiks rokoperu cienītājiem, kā arī jauniešiem.
Rīt Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā pulksten 12.00 notiks dievkalpojums, kurā kalpos Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps JānisVanags. Pēc tam būs iespēja klausīties Valmieras Sv.Sīmaņa draudzes ansambļa koncertu, bet pēc koncerta notiks satikšanās baznīcas dārzā, kurā būs sadraudzības galds. “Ikviens cilvēks ir laipni gaidīts uz šo pasākumu gan iepazīties ar baznīcu, gan nodoties sarunām,” teic M.Bengtssons. ◆

Kategorijas