Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audzē aveņzemenes un milzu tomātus

Agita Bērziņa

2013. gada 23. augusts 00:00

772

Dagnijai un Andrim Kļaviņiem dārzā Pullānā siltumnīcā izauguši neparasti lieli tomāti. Lielākais ‘Bicolor’ šķirnes tomāts sver 1033 gramus, bet šķirnes ‘Lauva’ tomāti - 952 un 722 gramus. Taču saimniekus priecē ne vien lieli tomāti, bet arī ne tik bieži sastopamās aveņzemenes.


Sēklas, kas ļāvušas izaugt tik vareniem tomātiem, iegādātas pie Edītes Seipules Dundagā, kuras kolekcijā ir vairāk nekā 100 dažādu tomātu šķirņu. “Šīs šķirnes tomātiem ir raksturīgi izaugt lieliem, taču tik lielus izdodas izaudzēt pirmo gadu. Paši esam izbrīnīti un priecājamies. Sazināmies arī ar Edīti, kura saka, ka ‘Bicolor’ tomāti parasti izaug līdz 600 gramiem, bet ‘Lauva’ - līdz 500 gramiem. Mums ir lielāki!” priecājas Andris. Pāris atklāj, ka savā dārzā visu dara, ievērojot Mēness fāžu dienas. “Katram darbam ir savs laiks, un tas lieliski strādā. Darām visu pēc norādījumiem, un dārzā viss aug. Turklāt mēs audzējam visu ekoloģiski. Pirmo gadu pamēģinājām biohumusu, ko iegādājāmies no vietējiem ražotājiem. Iespējams, ka tas arī šogad palīdzēja ražai būt prāvākai. Gatavojam arī nātru izvilkumus jeb nātru vircu,” stāsta Dagnija.
Saimniekus nu jau piecus gadus priecē arī aveņzemenes. Krūms iegādāts kādā puķu draugu saietā un tagad arī pašiem vareni saaudzis. “Ogas ir lielas un skaistas. Dekoratīvas. Skaisti izskatās gan dārzā krūmā, gan uz saldējuma trauka. Šis augs mīl sauli, zied baltiem ziediem, bet ogas nogatavojas rudens pusē. Krūms ir tikpat liels kā upenēm. Nopirkām piecus stādus, bet ieaudzēt izdevās tikai vienu, taču tagad par to vairs nevaram sūdzēties, jo augs pats vairojas,” stāsta Andris. Dagnija atzīst, ka diemžēl nezina nevienu, kurš tuvākajā apkārtnē audzētu aveņzemenes. “Mums patīk viss jaunais un interesantais, patīk eksperimentēt. Mūsu dārzā ir dažādas puķes, arī krūmmellenes, vēlās avenes, mums ir sešas ķirbju šķirnes, audzējam kartupeļus, kurus ēdam jau Jāņos. Savām vajadzībām cenšamies sarūpēt visu paši.” Saimnieki saka, ka, kopumā vērtējot, raža šogad ir laba. “Jāteic, ka raža vienmēr ir laba, lai arī kādi laika apstākļi būtu. Taču to nevar panākt ar darbu vien, jābūt “zaļajiem pirkstiņiem”. Dārzā jāstrādā ar labām domām, labu enerģiju. Lai arī cik vakarā būtu nogurusi pēc darbiem dārzā, no rīta ceļos un gribu atkal būt dārzā. Jāstrādā ar prieku, tad arī sanāks,” saka Dagnija. ◆

Kategorijas