Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai miegs var izjaukt attiecības?

Anita Kantāne

2013. gada 30. augusts 00:00

4

“Es šovakar neiešu gulēt, es mēģināšu noķert to mirkli, kad aizmiegu,” šāda vēlme ir bijusi lielākajai daļai cilvēku. Tomēr nevienam gulētājam pašam nav izdevies noķert aizmigšanas brīdi. Tas ir izdevies zinātniekiem, visas nakts garumā fiksējot smadzeņu darbību.
Miega pētīšanā iesaistās gan psihoterapeiti, gan farmaceiti, gan citu nozaru zinātnieki. Psihoterapeiti mēģina izskaidrot, ko nozīmē sapņi. Pediatri vecākiem māca, cik svarīgi ir zīdaiņiem un maziem bērniem nodrošināt regulāru dienas ritmu. Tas palīdzēs bērniem izaugt emocionāli līdzsvarotiem. Psihologi iesaka meklēt iemeslus, kāpēc pieaugušais mokās ar bezmiegu, jo tas negatīvi ietekmē gan cilvēku pašu, gan viņa ģimenes locekļus. Tikmēr farmaceiti piedāvā pircējiem iegādāties preparātus, kas satur “miega hormonu” – melatonīnu.

Miega un nomoda dzīve
Melatonīns ir bioloģiski aktīva viela, kas aktivizējas tumsā. Tā regulē organisma bioritmus – miega un nomoda ciklu. Naktī tas dažas stundas aktīvi cirkulē pa organismu, izpildot miega regulatora funkcijas. Jau vakarā “miega hormons” sāk veidoties. Cilvēks to izjūt kā nogurumu, pastiprinātu žāvāšanos. Apmēram no pulksten 2 līdz 4 naktī melatonīna līmenis asinīs samazinās.
Sākot meklēt aptiekās pēc preparātiem, kas satur šos hormonus, jāielāgo, ka nepieciešamas novērst cēloņus, kas bezmiegu izraisījuši. Dabiski cilvēkam pašam pietiekošā daudzumā veidojas miega hormons, to nav nepieciešams uzņemt ar zāļu ripiņām. Ja gulēšanas ritms ir izjaukts, vērts meklēt speciālistu palīdzību.
Labs miegs ir svarīgs katra cilvēka dzīvē, un tam ir būtiska loma ikdienā. “Cilvēkam ir nomoda un miega dzīve, un abas ir vienlīdz svarīgas,” pauž psihoterapeits, seksopatologs Dainis Balodis. Lai cilvēkam būtu pilnvērtīga nomoda dzīve, viņam ir jābūt kvalitatīvam miegam. Miegs var kļūt par problēmu, kad tā pietrūkst. Tas var notikt gadījumos, kad cilvēks ir pārstrādājies, kā arī emocionālas spriedzes situācijās. Savukārt gulēšanas paradumi var kļūt par konflikta iemesliem ģimenē.

Gulēt kopā vai atsevišķi
Kā karaļi – katrs savā istabā un gultā. Šādu laulāto attiecību modeli var novērot ne tikai filmā. “Tas nav nenormāli. Ir cilvēki, kuriem ir ļoti trausls miegs, un gulēšana atsevišķās gultās vai pat istabās viņiem ir labs risinājums. Taču tas ir labs risinājums gadījumos, kad attiecībās nav problēmu,” skaidro D.Balodis. Laulāto vidū sūdzēšanās par nogurumu var kļūt par līdzekli, lai izvairītos no dzīvesbiedra sabiedrības. Galējā rīcība – dzīvesbiedrs paziņo, ka vēlas gulēt atsevišķi, jo vēlas labi izgulēties. Vai ir vērts kļūt modram, dzirdot šādu paziņojumu? Ja attiecībās viss ir kārtībā, uztraukumam nav pamata. Ja dzīvesbiedru attiecību starpā valda nesaskaņas, tad šāds solis plaisu tikai padziļinās un novedīs pie neatgriezeniskas atsvešināšanās. “Viena pareiza risinājuma šādā situācijā nav, katra situācija ir individuāla,” norāda D.Balodis. Jāieklausās dzīvesbiedrā un jāsaprot iemesls vēlmei gulēt atsevišķi.

Gultā trijatā
Tēvs, māte un bērns – tas ir trijstūris, kas var kļūt par konflikta iemesliem jaunā ģimenē, kur mazulis sāk ieņemt viena vecāka vietu gultā. Visbiežāk par bērna gulēšanu dzīvesbiedru laulības gultā sūdzas vīri. “Es saku “nē”,” pret šādu variantu iebilst D. Balodis. Viņš iesaka ieklausīties vīra pārmetumos. Iespējams, ka bērns ir slimojis un tādēļ ir ieņēmis vietu starp vecākiem. Taču bērns beidz slimot, un viņam vajadzētu atgriezties savā gultā, iesaka ārsts. Tas nāks par labu gan vecākiem, gan bērniem, pat ja pirmajās naktīs prasīs vairāk pūļu, jo būs vairākas reizes jāceļas. “Vienmēr ir izņēmuma gadījumi,” par bērna gulēšanu pie vecākiem saka psihoterapeits un seksopatologs. Ilgstoša mazuļa gulēšana vecāku gultā visbiežāk traucē laulāto attiecībām un labam miegam. Rezultāts gulēšanai kopā ar bērnu – laulāto šķiršanās. ◆ 

PĒTERIS URTĀNS,
ERGOTERAPEITS
Dzimumam nav nozīmes
Pētot smadzeņu darbību miegā, jāsecina, ka dzimumam nav nozīmes. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir svarīgs kvalitatīvs miegs. Tas nozīmē, ka cilvēks miegā izgulējis visus miega ciklus – gan seklo, gan dziļo.
Konsultējot pacientus, esmu novērojis gadījumus, ka cilvēks ir gulējis septiņas, astoņas stundas, taču nav izgulējies. Izrādās, ka cilvēks miega periodos nav piedzīvojis dziļo miegu. To iespējams konstatēt, pie galvas piestiprinot sensorus, kas uz ekrāna parāda miega fāzes. Visvairāk miega nepieciešams zīdaiņiem, un viņi visvairāk guļ. Ķermenis cilvēkam pats pasaka priekšā, kad ir noguris. Pieaugušie no maziem bērniem varētu mācīties spēju gulēt, kad ķermenis to prasa. Bērni vistiešāk izrāda, kad viņi grib gulēt, un klausa savam ķermenim. Lielāki bērni niķojas, var nepiemērotā vietā nokrist gar zemi un skaļi raudāt. Taču bērns aizmigs, ja viņam nāks miegs, nevis pārvarēs vēlmi gulēt.  Pieaugušie nekrīt gar zemi kā bērni, bet arī viņiem ir grūtāk savaldīt emocijas, ja viņi ilgstoši nevar izgulēties.

Ap pusnakti ir jāguļ
Riska grupā ietilpst jaunās māmiņas, kurām bērni ir piedzimuši ar dažu gadu starpību. Viņas nāk uz terapiju aizkaitinātas, dusmīgas, un nonākam pie secinājuma, ka ilgstoša neizgulēšanās ir cēlonis nespējai savaldīt savas emocijas.
Noguruma gadījumā ir svarīgi pēc iespējas ātrāk atjaunoties. Vislabāk palīdzēs 15 līdz 20 minūšu gara diendusa. Ilgāk gulēt nemaz nav vēlams, jo tad var rasties pretējs efekts – dullas galvas sajūta.
Tiem, kas vakarā labākai aizmigšanai mēdz iemalkot kādu glāzi alkohola, varu teikt, ka tas var palīdzēt iemigt. Taču kvalitatīvam miegam tas kaitē, izpaliek dziļās miega fāzes, cilvēks pieceļas noguris.
Lai labi izgulētos, gan pieaugušajiem, gan bērniem ir svarīgi ievērot regulāru gulēt došanās laiku. Ja cilvēks līdz pulksten 11 vakarā neguļ, tas nozīmē, ka viņš nepaspēs izbaudīt visus miega ciklus. Pēc bioloģiskajiem ritmiem, ap pusnakti cilvēkam ir jāguļ, jo tās ir visproduktīvākās stundas kvalitatīvam miegam.
Bezmiegs nav vecuma blakne
Savukārt, pētot gados vecu cilvēku gulēšanas paradumus, jāsecina, ka starp vecumu un bezmiegu nav jāliek vienādības zīmes. Veciem cilvēkiem nav jāsamierinās ar bezmiegu, domājot, ka tās ir vecuma blaknes, tās ir jānovērš.

Par miegu

◆ Garākais reģistrētais bezmiega periods cilvēkam ir 18 dienas 21 stunda un 40 minūtes. Šā rekorda veicējam pēdējās dienās bija izteiktas halucinācijas, paranoja, neskaidra redze, runa, atmiņa un koncentrēšanās spējas.

◆ Cilvēki miegā pavada trešo daļu mūža. Izjaucot miega ritmu, tiek traucētas cilvēka dzīves funkcijas.

◆ Cilvēks var aizmigt arī ar vaļējām acīm, to pat nepiefiksējot.

◆ Jebkurš periods nomodā nakts laikā, ilgāks par piecām minūtēm, skaitās miega traucējums.

◆ Acu kustības sapņa laikā ir atbilstošas tam, ko redzam. Te varētu vilkt paralēles ar filmu skatīšanos.

◆ 17 stundas nomodā cilvēkam rada pazeminātas reakcijas spējas, kas līdzvērtīgas 0,05 promilēm alkohola asinīs.

◆ Neviens precīzi nezina, vai arī citas dzīvas būtnes, izņemot cilvēkus, sapņo.
No www.rigabrain.com

Kategorijas