Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atmiņas dokumentē filmā

Agita Bērziņa

2013. gada 30. augusts 00:00

3

Baltijas ceļa atceres dienā un Latvijas Tautas frontes 25 gadu jubilejā klajā laista izglītojoša atmiņu filma un ceļojoša izstāde, kas vēstī par to dienu un gadu notikumiem. Apkopot vēstures liecības Alūksnes novada pašvaldība varēja ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.
“Pirms gada, kad sākām domāt, kā atzīmēt Tautas frontes 25 gadu jubileju, kopā ar kultūras iestādēm izlēmām, ka būtu vērtīgi radīt kaut ko paliekošu. Notikumu bija ļoti daudz, taču vienkopus vēstures liecības un atmiņas nebija apkopotas ne bibliotēkās, ne muzejos. Tā tapa projekts, ko atbalstīja Kultūras ministrija, un  mēs varējām radīt gan filmu, kurā iemūžināt atmiņu stāstus un liecības, gan arī izstādi. Ja jau šogad mums bija to tik ļoti grūti izdarīt, tad pēc pieciem vai desmit gadiem to būtu izdarīt vēl grūtāk, gandrīz vai neiespējami. Filma un izstāde tapa vienīgi ar pašu alūksniešu atbalstu, kuri nesa uz Alūksnes muzeju dažādas vēstures liecības un dalījās atmiņās. Paldies viņiem visiem!” saka novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte. Visu apkopoja Alūksnes muzejs, taču filma tapa, sadarbojoties ar Eināru Grosu un Evitu Aploku.
Filmā atmiņu stāstus stāsta Tautas frontes Alūksnes nodaļas ilggadēja vadītāja Lidija Glazkova, tautfrontieši un viņu atbalstītāji Daina Siņeļņikova, Māra Grigule, Jānis Ceļmillers, Valdis Krieviņš, Jānis Liepiņš, Pēteris Zālītis, Aivars Puzulis un Ainārs Zelčs. Filmu saņems visas novada kultūras iestādes un skolas, taču ceļojošajai izstādei var pieteikties Alūksnes muzejā. ◆

Kategorijas