Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientieristi startē Latvijā un Zviedrijā

Agita Bērziņa

2013. gada 4. septembris 13:58

171

Orientieristi Edgars Bertuks un Jānis Kūms piedalījās Pasaules militārais orientēšanās čempionāts Zviedrijā. Latvijas komanda šajā čempionātā bija pārstāvēta 7 karavīru sastāvā un augstākie rezultāti bija E.Bertuka divas 10.vietas vidējā un garajā distancē.

Sacensības sākās ar vidējo distanci ātrā apvidū un samērā īsā distancē. No Latvijas sportistiem ātrākais bija E.Bertuks 10.vietā, kurš finišēja 2:20 aiz uzvarētāja Matiass Kiburcs. Savukārt J.Kūms finišēja 29:28 ieņemot 35.vietu. Garā distance un stafete bija gluži citādā apvidū, kā to raksturoja dalībnieki, - "skandināviskā". Apgrūtināta skriešana un redzamība, kā arī sarežģītāka orientēšanās. E.Bertuks, kurš čempionāta laikā trenējās trīs reizes dienā, gatavojoties rudens sezonas svarīgākajiem startiem, atkal izcīnīja 10.vietu, 10,4km garo distanci veicot par 3:07 lēnāk nekā vecākais no brāļiem Sildiem - Timo - kurš bija sacensību uzvarētājs. J.Kūms finišēja 24.vietā.

Stafetē tika sastādītas divas komandas un pirmajā komandā, līdzās Bertukam un Mārtiņam Sirmajam treneri izlēma iekļaut šā čempionāta debitantu Jāni Kūmu. Komanda stafetē izcīnīja 6.vietu. “Pasaules militārajam čempionātam gatavojos saudzīgāk kā Pasaules Čempionātam, kaut gan arī dalība militārajā čempionātā man bija debija šajā pasākumā. Ļoti labi zināju kādam apvidum gatavoties, jo tikai 50 kilometru attālumā atrodas mana zviedru kluba IK “Hakarpspojkarna” mājvieta. Kopumā čempionātā nostartēju savā šī brīža līmenī un ar startiem esmu apmierināts, nedaudz rūgtuma piegarša ir par vidējo distanci. Garās distances sākumā nespēju ieskrieties un nebija plūstamības, bet pēc "taureņa" izskriešanas sajutos spēcīgs un spēju skriet ātri un pārliecinoši,” savu sniegumu čempionāta laikā komentē J.Kūms.

Tikmēr Latvijā palikušie orientieristi cīnījās par godalgām orientēšanās klubu stafetēs Makstenieku mežā. Spēkiem mērojās 65 desmit cilvēku orientēšanās komandas no 24 Latvijas un Igaunijas klubiem. “Alūksne/Ape” klubu pārstāvēja divas komandas. Labāk veicās Ata Dandena, Māra Vabulnieka, Jāņa Veļķera, Ata Kalēja, Viļņa Veļķera, Ulda Bertuka, Austra Kalniņa, Līvas Veļķeres, Ineses Žīgures un Mikus Žagatas komandai, kura ieguva 10.vietu. Diemžēl otra mūsu komanda finišēja 42.vietā Komandā startēja Toms Dandens, Ilze Pužule, Viesturs Dandens, Raivis Kalniņš, Iveta Veļķere, Ilze Dāve, Estere Rožkalne, Karīna Harkina, Līga Vabulniece un Jānis Umurs.

Kategorijas