Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai kastaņas augs un zaļos?

Mārīte Dzene

2013. gada 6. septembris 00:00

428

Alūksnieši uzmanīgi seko ielu rekonstrukcijai un ar to saistīto rekonstrukcijas darbu norisei. Vairāki izteikuši satraukumu, ka, atjaunojot Pils ielas apgaismojumu, rakšanas darbi veikti pārāk tuvu kastaņām ielas malā.

“Vai ievērojāt, kā kalst un ir aplauztas kastaņas pie Pils ielas 34. mājas? Vai tas ir normāli, ka pusmetra attālumā rok tranšejas elektrības kabeļiem un pārrauj saknes? Pēc nedēļas rok atkal un pārrauj vēl atlikušās? Tāda sajūta, ka var norakt, nocirst, pārraut visu, kas traucē!” sašutis portālā ”www.aluksniesiem.lv” raksta kāds lasītājs. Tiek spriests, vai kastaņas nokaltīs, vai nīkuļos un vai to vietā stādīs citas. Jānis Cīmiņš izvēlējies par šiem vērojumiem informēt Alūksnes novada domes priekšsēdētāju Arturu Dukuli.
“Posmā no Ganību līdz Bērzu ielai apgaismojuma kabelis ir ticis ierakts, neievērojot tehniskajā projektā noteikto attālumu, bet ne tuvāk par 1,1 metru no kokiem. Patīkami, ka pretī veikalam “top!” pēc jautājuma aktualizēšanas kabeli ieraka maksimāli tālu gar ietvi, kaut projektā bija saskaņots stipri tuvāk. Atliek cerēt uz labāko, kaut skats tranšejā pie kokiem bija brutāls,” komentārā raksta J.Cīmiņš.
Tagad tranšeja šajā vietā ir aizrakta, kastaņas ir ne tikai apputējušas, bet to lapotne ir vietām nodzeltējusi, savītusi un sačokurojusies. SIA “RC Ainava” valdes priekšsēdēdētājs Edijs Gusts nav iepazinies, kādas šobrīd ir kastaņas Pils ielā. Taču viņš norāda, ka kastaņas ir daudz jutīgākas nekā, piemēram, liepas, kuras tāpēc vairāk tiek izmantotas apstādījumos pilsētās. Šobrīd ir arī grūti noteikt, cik lielā mērā kastaņas ir cietušas, jo rudenī tās vienmēr nodzeltē un nomet lapu rotu. Tikai pavasarī varēs secināt, vai tās sazaļos. Iespējams, rakšanas darbi būs tās sabojājuši tā, ka koki ies bojā. ◆

Kategorijas