Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dabas resursu nelietderīgai izmantošanai jādara gals!

Es, Jānis Pļavinskis, pārstāvot Latvijas Piesārņojuma profilakses centru, SIA "Ķemeru takas" un Velobraucēju drošības un izglītības fondu arī dalu viedokli par to, ka mēstuļu un to tapšanai izniekoto dabas resursu nelietderīgai izmantošanai ja ne jādara gals, tad vismaz tā ievērojami jāsamazina.

Tomēr pirms skaļi atbalstīt apšaubāmas iniciatīvas aicinātu paraudzīties pašiem uz sevi.

E-pasta vēstulei, uz kuru atbildu bija pievienots fails, kas saturēja citu dokumentu- "Vita Jaunzeme un Lielā Talka: pastkastīšu piesārņošanai ar mēstulēm ir jādara gals" (autors: Kristaps Greckis, Lielās Talkas administrators).

Atļaušos vērst uzmanību uz dažiem minētajā dokumentā izteiktajiem, emicionālajiem, bet citādi, manuprāt, tukšiem un nepamatotajiem apgalvojumiem:

1) "Nelietderīgajai dabas resursu tērēšanai, drukājot nevienam nevajadzīgos reklāmas materiālus, ar ko ik dienas tiek piesārņotas iedzīvotāju pastkastītes,.." - atļaušos norādīt, ka apgalvojums daļā "nevienam nevajadzīgos" visdrīzāk ir aplams. Es pieņemu, ka komersants (vai priekšvēlēšanu laikā- partija, un pie šīs tēmas mēs vēl atgriezīsimies), kas ir apmaksājis materiālu maketēšanu, izgatavošanu un izplatīšanu noteikti nedomā, ka šis finanšu resursu ieguldījums ir bezjēdzīgs, tātad ir vismaz viena ieinteresētā puse, ka, šie reklāmas materiāli ir vajadzīgi.

2) "..šādi materiāli, kuri turklāt visai reti nokļūst otrreizējā pārstrādē.." - pirmkārt, diez vai Jaunzemes kundzes tāpat kā jaunās nodokļa iniciatīvas rīcībā ir kvantificēti dati, kas ļauj spriest, cik lielā mērā "šādi materiāli" nonāk vai nenonāk otrreizējā pārstrādē. Otrkārt, materiālu otrreizējās pārstrādes pieejamība iedzīvotājiem Latvijā vispār ir zem jebkuras kritikas un tas gan varētu būt viens jautājums, kurā tāda organizācija kā "Lielā talka" varētu izvērsties uz pilnu klapi spiežot uz muguras nerva valsts un pašvaldību politiķiem, kas nav spējuši šos jautājumus sakārtot sabiedrības interesēs gadiem ilgi. Lieki būtu atgādināt par kārtējo atkritumu stāstu Rīgas pilsētā, kas faktiski ir vecs stāsts, tikai no jauna izlīdis dienas gaismā.

3) "..iespējams tikai viens vai divi cilvēki no neskaitāmiem simtiem arī izlasīs un apskatīsies, ko tad tāda veida reklāmas piedāvā.." - ļoti vājš arguments- "iespējams", "viens vai divi", "no daudziem simtiem". Cilvēki, ja jums tiešām rūp šī tēma, vai pat ja jūs vēlaties vienkārši nokāst vairāk naudas no komersantiem, tad, varbūt papūlaties uztaisīt kādu aptauju, lai iegūtu kvantificētus datus, jo, esmu pārliecināts, ka jebkurš mārketinga kantoris spēs jums nolikt priekšā ciparu, aks raksturo šāda mārketinga veida efektivitāti.

4) "..turklāt uzskatu, ka Dabas resursu nodokļa piemērošanu nepieciešams pat vēl paplašināt, jo ir tik daudz jomu, kuras nodara būtisku kaitējumu videi un cilvēku veselībai.." - papildināt teikumu ar "kā piemēram" un nosaukt vismaz divas būtu jauki :)

Tāpat Lielajai talkai nevajag aizmirst, ka par visu jau samaksāsim mēs (un jūs)- patērētāji. Uzdodiet sev jautājumu, vai degvielas akcīzes celšana ir būtiski mainījusi degvielas patēriņu? Bet par cik ir pieaugusi maizes klaipiņa cena lauku veikaliņā?

Tagad nedaudz par politiķiem un vēlāšanu reklāmām. Manā rīcībā tādas informācijas nav, bet varbūt zinātāji var pacelt un painteresēties, vai un cik lielā mērā Reformu partija, kuras necilais pārstāvis pašlaik velk pēdējās dienas Vides ministra amatā un tik dedzīgi iestājas par jauno nodokļu iniciatīvu, pati savās Saeimas vēlēšanu laika reklāmas kampaņās izmantoja drukātos materiālus? Un kā ar citiem politiskajiem spēkiem, kas šo iniciatīvu atbalstīs? Tīri interesei..

Attiecībā uz bezjēdzīgo pasākumu, kam ilgstoši nekādu vērību nepievērš Darba inspekcija- par Lielo talku es viedokli noformulēšu tad, kad būšu painteresējies, cik Latvijā ir sastādīti administratīvie protokoli par neatļautu atkritumu izvietošanu vai piegružošanu, piedokumentējis, cik ilgi uz ielas brauktuvēm mētājas sasistie stikli no satiksmes negadījumiem un sabildējis interesantākās vietas kautvai tepat Pārdaugavā uz rudens pusi.

Nē, nepadomājiet, ka es esmu pret tīru un veselīgu vidi, taču es absolūti nepacietīšu brutālas naudas izspiešanas slēpšanu aiz jēdzieniem "tīra vide" vai tamlīdzīgiem.

Kategorijas