Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aizstāv savas tiesības

Diāna Lozko

2013. gada 13. septembris 00:00

8

Pagājušajā sestdienā Vislatvijas pensionāru akcijā “Par pensionāru tiesībām” piedalījās arī apmēram  30 pārstāvji no Alūksnes novada pensionāru biedrības “Sudrabs” un Alūksnes invalīdu biedrības. Grupas vadītāja Inta Aizupiete stāsta, ka, ierodoties labklājības ministrei Ilzei Viņķelei, visi viņu izsvilpuši, bet pie kopīga lēmuma šobrīd tā arī nav nonākts.


“Nost ar Viņķeli!”
I.Aizupiete pauž viedokli, ka mītiņā noteikti bijis vairāk nekā 1000 dalībnieku, taču konkrēts skaits nav zināms. “Mums visiem gāja ļoti labi un bija ļoti jauki iekļauties visā lielajā saimē. Pārmaiņas gan nekādas īpašas negaidām. Valdībai pārmetām, ka mēs, pensionāri, esam atstāti novārtā,” viņa stāsta. I.Aizupiete teic, ka pensionāri kopā dziedājuši dziesmu “Dod, Dieviņ(i), labu dzīvi jel mūžiņa galiņā” un pasākumā valdījusi liela saskaņa. To varējis redzēt arī I.Viņķeles izsvilpšanā. “Viss laukums sacēlās, sāka svilpot un kliegt. Tas bija grandiozi! Viņa sāka runāt, bet pūlis turpināja kliegt un svilpt, tomēr pēc laika norima un ļāva viņai izteikties. Neko jau viņa mums tā arī nepateica, jo bija diezgan uztraukusies. Palaikam pūlī kāds vēl turpināja iekliegties: “Nost ar Viņķeli!”,” stāsta I.Aizupiete.
Pasākumā nebija pārāk daudz pensionāru no Alūksnes novada, taču tas ir saprotams, jo ir talku laiks un sestdien bija arī bānīša 110 gadu jubileja. Tomēr pensionāri kopīgiem spēkiem ir izvirzījuši savas prasības un parādījuši, ka viņi ir Latvijas liela daļa, ar kuru ir jārēķinās.

“Šis ir mūsu brīdinājums”
Pirmkārt, valdībai un Saeimai pensionāri prasīja maksimāli taisnīgu pensiju indeksāciju. Otrkārt, mītiņā tika prasīta arī pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā. Treškārt, mītiņa dalībnieki uzsvēra nepieciešamību ieviest pensionāru valsts veselības apdrošināšanas sistēmu, kura dotu iespēju pensionāriem izmantot pilnvērtīgas ārstēšanās iespējas un atvieglotu medikamentu iegādi. Latvijas Pensionāru federācija un tās atbalstītāji lūdza valdību palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām, kā arī nodalīt to no darba algas strādājošajiem pensionāriem.
Biedrības “Alūksnes pensionāru apvienība” priekšsēdētājs Jānis Ceļmillers un daudzi citi pensionāri tomēr ir skeptiski noskaņoti un netic, ka pēc šī mītiņa kaut kas krasi mainīsies. “Šai valdībai vispār nevar neko izteikt, jo tā neko neņem galvā. Šis ir mūsu brīdinājums, lai politiķi zinātu, ka nākamajās vēlēšanās pensionāri neatdos savu balsi par šiem politiskajiem spēkiem,” ar stingru pārliecību pauž J.Ceļmillers. Situācija mītiņā nebija pārāk cerīga, tomēr pensionāri no Alūksnes novada izmantoja iespēju un pēc tam devās uz Rīgas Zooloģisko dārzu. “Tur mūs patīkami pārsteidza tas, ka pensionāriem pēc 70 gadu vecuma ieeja Zooloģiskajā dārzā ir brīva. Tad nu priecīgi to arī apmeklējām,” stāsta I.Aizupiete. ◆

Kategorijas