Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzīvnieku māja tukšāka nekļūst

Agita Bērziņa

2013. gada 20. septembris 00:00

761

Cilvēki kļūst aizvien bezatbildīgāki un savus mājas mīluļus, kad tie kļuvuši lieki un nevajadzīgi, atstāj mežā vai pie svešām mājām. Bieži šie dzīvnieki tiek atstāti arī pie dzīvnieku mājas “Astēm un ūsām” Alūksnē.


Dzīvnieku mājas vadītājs Modris Briedis stāsta, ka pagājušajā nedēļā pie “Astēm un ūsām” ēkas atstāta kaste ar uzrakstu “Džastins, 3 gadi”. Diemžēl kaķis kartona kasti sagrauzis un ticis brīvībā vēl pirms nonākšanas dzīvnieku mājā. Taču šis nav pirmais gadījums un atstātus dzīvniekus ņemt patversmes gādībā nākas bieži. Augustā pie svešām mājām vai mežā atstāti četri suņi, tikpat daudz arī septembrī. “Cilvēkiem trūkst atbildības. Radusies sajūta, ka patversme ir tā vieta, kur vienkārši atstāt savu dzīvniekus, jo mēs taču paņemsim un parūpēsimies. Savu atbildību viņi noveļ uz mums. Cilvēki domā, ka mums ir visas iespējas un resursi, lai parūpētos par jebkuru, bet patiesībā šo dzīvnieku uzturēšana notiek par ziedotāju naudu,” saka M.Briedis. Viņš vēlreiz uzsver, ka cilvēkiem ir jāatbild par tiem, kurus viņi pieradinājuši.
Viens no cilvēku bezatbildības piemēriem ir bezsaimnieka kaķi pie veikala “Maks” Alūksnē, kur cīņa ilgst jau divus gadus. Alūksnieši jau ilgāku laiku šausminās, ka šie kaķi ir slimi un infekciju drauds. Dzīvnieku mājas darbinieki noķēruši šos trīs kaķus. Divi kaķi jau atgriezušies ierastajā vidē, taču kaķene vēl atkopjas pēc sterilizācijas. “Pagājušajā gadā noķērām četrus kaķus, kurus sterilizējām un palaidām atpakaļ. Šoreiz noķertie kaķi ir pavisam citi. Arī viņus kastrējam vai sterilizējam un palaižam atpakaļ. Visvairāk sūdzību saņēmām par kaķi, kurš bija noplucis, tāpēc cilvēkiem šķita, ka dzīvnieks ir slims. Taču tā nav. Šis kaķis ir vesels un nav bīstams,” stāsta M.Briedis.
To apstiprina arī veterinārārste Signe Gorbāne. “Divus gadus pēc kārtas pie mums vērsās histēriski raudošas sievietes un stāstīja, ka kaķītim kāds ļaundaris norāvis skalpu. Tas absolūti neatbilst patiesībai. Kaķis ir vesels, vien ar kamolā savēlušos apmatojumu. Tā ir persiešu šķirnei raksturīga problēma, ka apmatojums, ja to neķemmē, saveļas kunkuļos. Šajā gadījumā savēlums no galvas puses sācis atdalīties un karājās. Taču ar laiku apmatojums atplīstu un nokristu pavisam. Cilvēku satraukums bija pilnīgi nevietā. Kaķim nav nekādu slimības pazīmju, un kaķis netiks iemidzināts, lai gan tāda vēlme izskanējusi no pašiem iedzīvotājiem. Arī bezpajumtniekus ar neķemmētiem matiem neviens neizolē,” saka S.Gorbāne. Pārējiem diviem kaķiem arī nav atklātas būtiskas saslimšanas, lai varētu teikt, ka šie kaķi ir infekcijas avots visas pilsētas kaķiem.
M.Briedis aicina par klaiņojošiem kaķiem un suņiem vispirms ziņot novada pašvaldībai vai pašvaldības policijai, kas tad tālāk dos uzdevumu dzīvnieku mājai risināt problēmu. Šo dzīvnieku ķeršanu un apkopi tad finansē pašvaldība, savukārt pie dzīvnieku mājas atstātu mīluļu uzturēšana iespējama vien ar ziedotāju atbalstu. “Paldies visiem, kuri ziedo gan pārtiku, gan naudu veikalos. Septembrī saņēmām apjomīgu ziedojumu no Kristapa Kaulakana, par ko esam ļoti pateicīgi. Tāpat arī, tuvojoties ziemai, esam saņēmuši malkas ziedojumus no uzņēmumiem “Verners un draugi”, “4Plus” un “Alūksnes koks”. Tā kā ziemas bargumu un ilgumu prognozēt grūti, mēs priecātos par vēl kādu malkas kravu,” teic M.Briedis. ◆

Kategorijas