Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darbi, kuri liek apstāties

Diāna Lozko

2013. gada 20. septembris 00:00

8

Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā 13.septembrī tika atklāta Artūra Meļņa izstāde “Piektdiena 13”. Izstādē skatāmi 2011. un 2012.gadā tapuši darbi, bet tās organizēšanu uzņēmusies Artūra mamma Vera, jo pats Artūrs šobrīd studē Dānijā. Artūrs atzīst, ka izstāde viņam pašam ir pārsteigums, jo viņš ir zinājis, ka tā tiek plānota, taču nav zinājis, tieši kad tā būs. Darbi bibliotēkā būs skatāmi līdz 10.oktobrim.

Ilgi jāieskatās, lai atklātu detaļas
Artūram ir 28 gadi, un viņš sācis gleznot jau agrā bērnībā. Visvairāk viņam patīk gleznot dabu - gan dabasskatus, gan cilvēka iekšējo dabu - to, kas ir apslēpta cilvēkos. Artūrs stāsta, ka šīs izstādes darbi koncentrējas uz cilvēka iekšējo dabu un darbos ticis attēlots tas, ko mēs dzirdam, kad tajā ieklausāmies. Artūra darbi sastāv no vairākām detaļām, un tajos ir ilgi jāieskatās, lai tās atklātu. “Viens darbs stāvēja mājās, un es to redzēju katru dienu, taču tikai pēc mēneša pamanīju, ka portrets, kurā redzama seja, patiesībā sastāv vēl no vairākām cilvēku figūrām,” stāsta Artūra mamma Vera Melne. Arī Alūksnes pilsētas bibliotēkas darbinieces ir sajūsmā par Artūra izstādi. Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Dzidra Bauere izstādes atklāšanā uzsvēra, ka viņa ir ļoti gandarīta par šo izstādi un ka Alūksnē būtu jāpopularizē jaunie talanti. “Bibliotēka ir tā vieta, kur šo mākslinieku darbus var izvietot par brīvu, un mums jaunos talantus palīdz atrast akvarelists Gunārs Ozoliņš. Gribētos, lai arī Alūksnes muzejs iesaistītos aktīvāk šo cilvēku popularizēšanā, taču, protams, muzejā par darbu izvietošanu ir jāmaksā un neviens jau neies uz muzeju un nereklamēs sevi – te es esmu, lūdzu, izvietojiet manus darbus! Bibliotēka sniedz lielisku iespēju katram alūksnietim nākt un aplūkot jaunas izstādes katru mēnesi un atklāt talantus mūsu pašu lokā,” pauž Dz.Bauere.

Gleznošana ir gluži kā
meditācija
Bibliotēkas sniegtā iespēja ļauj katram māksliniekam izpausties, taču ne katram pietiek drosmes vai laika savus darbus izvietot. Pirms pāris gadiem Artūrs nolēma mācīties Dānijā savā sapņu universitātē, un, smagi strādājot, viņš to arī panāca. Šobrīd Artūrs mācās Roskildes Universitātē Humanitāro zinātņu fakultātē, tāpēc visu izstādes organizēšanu uzņēmās viņa mamma. Artūrs ir pateicīgs ikvienam, kurš palīdzēja tapt šai izstādei, bet tiem, kuri arī vēlētos uzsākt savas mākslinieciskās gaitas, Artūrs iesaka sākt ar fotografēšanas apgūšanu. “Ne visi, protams, ir ieinteresēti gleznošanā, taču, manuprāt, visos cilvēkos ir kaut kas radošs, un tas ir jāattīsta, jo, attīstot radošumu cilvēkā, sakārtojas arī kaut kas cits. Piemēram, gleznojot es sakārtoju savu iekšējo pasauli, kas man palīdz turpmāk arī ikdienā, mācībās un tā tālāk. Tā ka tās lietas nav nemaz atdalāmas. Man gleznošana ir gluži kā meditācija,” teic jaunais mākslinieks. Viņš arī uzsver, ka cilvēkiem nevajadzētu baidīties no nosodījuma, bet gan droši darīt to, kas patīk. Artūrs norāda, ka citiem nav tiesību ierobežot otru cilvēku ar saviem izteikumiem.

Artūrs vienmēr ir bijis
ekspresīvs
Visvairāk Artūram patīk darboties ar eļļas krāsām, jo ar tām var izveidot gleznu, kuras rezultāts ir līdzīgs akvareļa tehnikas gleznojumam. Jāpiemin, ka Artūrs bērnībā apmeklējis arī akvareļnodarbības pie mākslinieka Gunāra Ozoliņa, kurš atceras, ka Artūrs jau bērnībā bijusi spilgta un radoša personība. “Reiz viņš neieradās laikā uz zīmēšanas olimpiādi, bet mierīgi atnāca un tik un tā dabūja pirmo vietu,” atminas G.Ozoliņš. Arī Artūra mamma stāsta, ka viņš bijis jūtīgs bērns, kā jau visi mākslinieki, un spējis ļoti ātri sajust dažādas nianses, kuras citiem ikdienā nešķiet tik būtiskas. “Artūrs vienmēr ir bijis ekspresīvs, jau bērnībā viņam patika gleznot dažādus kontrastus, bieži vien viņš gleznoja ar melnu un sarkanu krāsu. Bērnībā viņš spēlēja arī saksofonu, taču tomēr palika pie gleznošanas,” stāsta V.Melne.
Artūrs savos darbos izmanto dažādus neierastus materiālus, un izstādes apmeklētājiem būs iespēja redzēt darbos ne tikai akmentiņus, bet arī cilvēka matus un žileti. Tādi ir Artūra darbi, kuros cilvēka iekšējās pasaules tumsa un gaisma savijas vienkopus. ◆

Kategorijas