Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izstādē Vācijā - “O, mēsli!”

Mārīte Dzene

2013. gada 27. septembris 00:00

2282

Nesen alūksnieši Agita un Verners Kalēji atgriezās no starptautiskās izstādes Vācijā, Ķelnē, kur prezentēja sava uzņēmuma SIA “Worm House” (“Tārpu māja”) produkciju – biohumusa šķidro koncentrātu un ekstraktu. Interese par to bija gan Eiropas, gan Āzijas valstu pārstāvjiem.
“Trešo gadu ražojot biohumusu, esam sapratuši, ka ir jācenšas atrast produkcijas noietu ārpus mūsu valsts robežām. Produkts ir vēl jauns, tāpēc daudzi par to vēl nezina. Turklāt vietējais tirgus ir tik mazs, ka nevar sagaidīt atbilstošu atdevi ieguldītajiem līdzekļiem. Ir nepieciešams palielināt apgrozījumu, pārdodot vairāk. Tāpēc nolēmām koncentrēt spēkus, lai varētu savu produkciju parādīt Ķelnes gadatirgū,” stāsta V.Kalējs.
Izstādē bija viss, kas saistīts ar dārzu: aprīkojums, tehnika, instrumenti, mēslojums, dārza mēbeles, sēklas, stādi un augi ne tikai no Vācijas. Bioloģisko mēslojumu prezentēja tikai divi izstādes dalībnieki – Alūksnes un kādas Austrijas firmas. “Patīkams pārsteigums bija, ka  SIA “Worm House” bija vienīgā, kas prezentēja biohumusa šķidro koncentrātu. Nebijām cerējuši, ka mūsu produkcijai tiks pievērsta tik liela uzmanība. Trijās izstādes dienās tikāmies ar apmēram 40 firmu pārstāvjiem, ar kuriem notika pārrunas, informācijas un kontaktu apmaiņa. Dalījām bukletus un produktu paraugus,” atklāj uzņēmējs. Viņš pauž prieku, ka uzņēmuma izstādes stends apmeklētājus saistīja ar pārdomātu dizainu un iekārtojumu. V.Kalējs atzīst, ka produkcijas nosaukums “Oh Shit!”, kas tulkojumā nozīmē “O, mēsli!”, radīja jautrību. Vislielāko interesi izrādīja Vācijas, Austrijas, Itālijas, arī Čehijas, Slovākijas, Ungārijas, Rumānijas, Korejas, Ķīnas, Japānas, Izraēlas un ASV uzņēmēji. Kāda Austrālijas žurnāliste intervēja un fotografēja latviešus savam izdevumam “Māja un Dārzs”. Pēc atgriešanās Latvijā ar V.Kalēju ir sazinājušās divas Vācijas un divas Turcijas kompānijas, kā arī Libānas un Izraēlas uzņēmēji.
Izmanto izrāviena
tehnoloģiju
“Startējām ar jaunu produktu, kas ir mūsu nākotnes cerība. Tas ir šķidrais biohumusa ekstrakts, ko iegūst no slieku komposta. To var iegūt ar kavitācijas metodi. Kavitācija pieder pie augstajām tehnoloģijām, kas ātri atpelnās, tāpēc to dēvē par izrāviena tehnoloģiju. Tā pamatojas uz hidrodinamisko procesu, kas mākslīgi tiek radīts speciālos reaktoros,” skaidro  Verners Kalējs. SIA “Worm House” ir patents jeb atļauja būvēt iekārtu, ar kuru var iegūt humusvielas. Tās ir visvērtīgākās slieku biohumusa šķidrajā koncentrātā. Humusvielas var izmantot ne tikai kā mēslojumu, bet arī celtniecībā, farmakoloģijā, kosmetoloģijā, medicīnā un citur. Pašlaik ir izgatavoti vairāki šķidrā mēslojuma veidi ar dažādu koncentrāciju ērtai lietošanai. “Plastmasas pudelēs ir gatavs šķidrmēslojuma maisījums, kuru var izsmidzināt uz puķēm vai dārzeņiem. Tas izskatās kā ūdens, turpretim koncentrāts ir tumši brūns. Koncentrāts ir jāatšķaida attiecībā 100 mililitri uz 10 litriem ūdens,” norāda uzņēmējs. Viss ir sagatavots, lai varētu sākt ražot. Tiklīdz būs pircējs, kas vēlēsies iegādāties produkciju lielā daudzumā, tas tiks darīts. “Ir iekārtots cehs, kurā iegādāta dārga iekārta. Tā būs minirūpnīca, kurā strādās divās maiņās. Mēneša laikā varēs saražot autofurgona kravu ar slieku biohumusa šķidro koncentrātu,” atklāj V.Kalējs.
Tagad slieku biomasa ir apmēram tonna. Slieku barībai izmanto liellopu mēslus no bioloģiskajām saimniecībām. Sākumā tās tika audzētas kastēs, tad pārgāja uz grēdu sistēmu. Taču tika secināts, ka tas ir smags roku darbs, turklāt grēdas aizņem daudz vietas. Tāpēc V.Kalējs izdomāja un konstruēja apcirkņus, no kuriem biohumusu var savākt mehanizēti. “Protams, neesmu izdomājis jaunu velosipēdu. Ideja bija jau zināma, taču es to piemēroju mūsu vajadzībām, vēl uzlabojot. Biohumuss sabirst uz transportiera lentes, un atliek to tikai savākt,” stāsta V.Kalējs. Tad to vēl žāvē un sijā pa frakcijām, jo pārdošanai tiek gatavota arī šāda mēslojuma produkcija.
 
Vērtīgākās mēslojumā -
humusvielas
Ja lauksaimnieki vēlētos miglot laukus ar bioloģisko, nevis ķīmisko mēslojumu, tad ar vienu litru biohumusa koncentrāta pietiktu apmēram 3 hektāriem. Ir paredzēts pārdot jau atšķaidītu un izfiltrētu mēslojumu. Tīrā veidā koncentrātu būtu grūti izsmidzināt, jo tajā ir arī cietās daļiņas, kas nešķīst un var aizsprostot smidzinātāja sprauslas. “Sagatavots mēslojuma šķīdums atgādina kumelīšu tēju. Ar tādu mēslojuma koncentrāciju pilnīgi pietiek, lai pabarotu augus. Mūsu biohumusa koncentrāta litrā ir 26,2 grami humusvielu. Tās ir kā vitamīni, kas stimulē augšanu. Augi aktivizējas un uzņem visas barības vielas no apkārtējās augsnes. Turklāt humusvielas aizsargā no slimībām,”  komentē V.Kalējs. Viņš secina, ka starptautiskajā izstādē tieši humusvielas koncentrātā ieinteresēja ārzemniekus. Daudzi par tām neko nezināja, tāpēc bija pārsteigti. “Dalījām koncentrāta paraugus, lai paši var izmēģināt. Tie, kas Latvijā pulverveida biohumusu izmēģināja pērn, ir lielā sajūsmā. Šķidrmēslojumu pagaidām esam pārbaudījuši tikai savā dārzā – izauga vareni burkāni, tomāti un citi dārzeņi,” saka uzņēmējs. Lietojot humusvielas saturošu mēslojumu, var iegūt augstākas ražas arī ilgstošos sausuma periodos, kāds bija šovasar. ◆

◆ Humusvielas augsnē ir enerģijas avots tajā mītošajiem organismiem, jo tiem atšķirībā no virszemes augiem nav pieejama enerģija, kas rodas fotosintēzes procesā. Tas ir iemesls, kāpēc organisko vielu klātbūtnei ir milzīga nozīme augsnē notiekošo reakciju nodrošināšanai. Tādi augsnes organismi kā aļģes, rauga sēnes, baktērijas, sēnes, nematodes un citi veic būtiskas funkcijas, kā, piemēram, augsnes auglības un struktūras uzlabošana, kā arī vecina augu augšanu un aizsardzību pret dažādām slimībām.  Turklāt humusvielas ir ne tikai enerģijas avots augsnē noritošajiem procesiem, tām ir arī liela nozīme ūdens nodrošināšanā un uzturēšanā augsnē. Līdzīgas struktūras augsnē humusvielu spēja noturēt ūdeni augu sakņu sistēmas tuvumā ir septiņas reizes augstāka nekā tādas pašas augsnes mālu daļiņām. Tāpēc, lietojot humusvielas saturošu mēslojumu, var iegūt augstākas ražas arī ilgstošos sausuma periodos. Līdz ar spēju ietekmēt ūdens režīmu tiek nodrošināts arī augsnes temperatūras režīms, kas tiek regulēts ar iztvaikošanas palīdzību.
Veicot salīdzinājumu, kā humusvielas spēj ietekmēt augu sakņu sistēmas pieaugumu, secināts, ka augiem, kas apstrādāti vai auguši humusvielām bagātā augsnē, ir par 20 – 50 % lielāka sakņu sistēma. Taču tikai tādā gadījumā, ja tiek izmantotas humusvielas ar optimālu to koncentrāciju. Ieteicamā koncentrācija ir 10 – 100 miligrami litrā. Augu lapu apsmidzināšana ar humusvielām intensificē ogļhidrātu veidošanos lapās. Tādējādi humusvielas nokļūst gan augu saknē

Kategorijas