Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Oktobrī, krūts veselības mēnesī, tiks vākti līdzekļi rehabilitācijas centra izveidei

Oktobrī, kas pasaulē zināms kā Krūts veselības mēnesis, tiks vākti līdzekļi psihosociālās rehabilitācijas centra „Spēka Avots” izveidei Dignājā

Oktobris pasaulē ir zināms kā krūts veselības veicināšanas mēnesis, kad pasaulē un Eiropā, neskatoties uz rudens drēgnumu, dominē Rozā lentītes krāsa, kas ir simbols cīņai pret krūts vēzi. Arī Latvijā lēnām ienāk šī tradīcija. Tas ir solidaritātes signāls, lai uzsvērtu, cik svarīgi ir runāt, atbalstīt un nebaidīties no vēža, cik svarīgi ir to savlaicīgi atklāt, kvalitatīvi ārstēt, kā arī pēc tam kvalitatīvi turpināt dzīvi. Saslimstība ar onkoloģiskām slimībām turpina pieaugt. Katru gadu, salīdzinoši ar iepriekšējiem, diagnosticēto gadījumu skaits vidēji palielinās par 4%. Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Latvijā ik dienu vismaz 3 sievietes izdzird diagnozi „krūts vēzis”. Tā ir liela psihoemocionāla trauma, kam seko akūta ārstēšana (operācija, krūts noņemšana, ķīmijterapija, staru terapija), pēc kuras sieviete paliek neziņā, kā tālāk dzīvot, kā sadzīvot ar rētām, kā turpināt dzīvot ģimenē, strādāt, audzināt bērnus? Kā tikt galā ar slimības sekām - depresiju, trauksmi, neziņu un bailēm? Latvijā līdz šim valsts līmenī nav pieejama psihosociālā rehabilitācija.
Tāpēc onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība „Dzīvības koks” oktobrī rīko dažādus pasākumus, lai pievērstu uzmanību cīņai pret krūts vēzi, kā arī tam, kādas psihoemocionālās sekas šī slimība atstāj cilvēkos. Oktobra devīze: Iedvesmo dzīvei!

Šo, Rozā lentītes kustību, Latvijā palīdz iedvesmot arī vairāki „Dzīvības koks” sadarbības partneri, kas, izprotot mērķa nozīmību, iesaistās līdzekļu vākšanas kampaņā. Kā uzsver Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” vadītāja Gunita Berķe, viens no kopējiem iemesliem, kāpēc Latvijā joprojām krūts vēzi bieži atklāj novēloti, ir bailes, kas neļauj pieņemt racionālus lēmumus, baidoties uzzināt sliktu diagnozi. Tieši tāpēc ir svarīgs arī psihoemocionālais atbalsts un rehabilitācija, jo sieviete, kas pārvarējusi bailes, ar savu piemēru var palīdzēt citām nebaidīties. Tas, ka mūs atbalsta starptautiski uzņēmumi, nozīmē, ka Rozā lentītes ideja attīstīsies, ka tā kļūs par solidaritātes zīmi cīņai pret krūts vēzi un tā radītajām sekām arī Latvijā.

„Šogad jau ceturto gadu esam iesaistījušies akcijā, lai sniegtu atbalstu rehabilitācijas centra „Spēka Avots” izveidei. Visu oktobri no katra pārdotā Geisha produkta Fazer vienu santīmu ziedo onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībai. Pērn par savāktajiem līdzekļiem notika apjomīgi darbi, lai sagatavotu ēku rekonstrukcijai, un šogad turpināsim iesākto, lai centrs pēc iespējas drīzāk varētu uzņemt cilvēkus. Cīņa ar vēzi nav viena cilvēka cīņa – tajā nepieciešams sabiedrības vienots atbalsts un izpratne, kas ir Rozā lentītes akcijas pamatā,” uzsver Fazer Latvija rīkotājdirektors Edmunds Jansons.

Rozā lentītes idejas oktobrī atbalsta arī Lindex Latvija, Kiwi Cosmetics, Kosmētikas kompānija sievietēm „Avon”, kā arī sociālais tīkls Draugiem.lv.

Lai pievērstu uzmanību Rozā lentītei kā solidaritātes idejai, informētu par jautājumiem, kas saistīti ar krūts vēzi un mazinātu bailes no vēža, „Dzīvības koks” kopā ar sadarbības partneriem oktobrī rīkos dažādus pasākumus:
1. 1.oktobrī portālā Draugiem.lv tiks uzsākta kampaņa „Tu vari iedvesmot dzīvei!”. Šīs kampaņas ietvaros tiks apkopoti iedvesmojoši stāsti, kā nebaidīties no slimības. Kampaņas ietvaros tiks veikta arī neliela aptauja, lai saprastu, kas ir tie iemesli, kas joprojām liek baidīties no vēža?
2. 1.oktobrī Lindex veikalos uzsākta Rozā lentītes kampaņa - cīņā pret krūts vēzi, kurā iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijā;
3. 1.oktobrī Fazer Latvija uzsāk Rozā lentītes kampaņu - cīņa pret krūts vēzi, kurā iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijā;
4. Oktobrī kompānija SIA Kiwi Cosmetic uzsāk kampaņu „ES un TU- kopā mēs varam palīdzēt cīņā pret krūts vēzi!”;
5. Eiropas krūts veselības dienā 15.oktobrī:
preses konference, kurā tiks sniegta informācija par oktobra pasākumiem Eiropa un Latvijā, par situāciju onkoloģijā Latvijā, kā arī par to, ko nozīmē rētas, ko atstāj vēzis;
Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, pašvaldību u.c. institūciju darbinieki tiks aicināti piespraust Rozā lentīti kā solidaritātes simbolu. Ar īpašu aicinājumu ministriem uzstāsies veselības ministre Ingrīda Circene;
solidaritātes pasākumi Latvijas reģionos - Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Valmierā, Bauskā, Aizkrauklē un Ogrē. Tās ir pilsētas, kur nodibinātas un attīstās „Dzīvības koks” nodaļas. Katrā pilsētā būs solidaritātes akcija, kuras laikā tiks sniegta informācija par to, kā veselīgi dzīvot, kā palīdzēt pēc vēža, kā arī tiks izdalītas Rozā lentītes. Minēto pilsētu pašvaldību, pašvaldības uzņēmumu, kā arī citu NVO pārstāvji piespraudīs Rozā lentīti un piedalīsies zibakcijā, nofotografējot - Rozā Daugavpili, Rozā Valmieru utt. Pirmo reizi Latvijā vienlaikus 7 pilsētās notiks pasākumi! Tas nozīmē, ka Rozā lentītes ideja attīstās un vēzis no nolemtības kļūst par slimību, kuru var uzvarēt, ar kuru var sadzīvot!
6. 16.oktobrī „Dzīvības koks” uzsāk jaunu atbalsta grupu iniciatīvu- „Nestāvi viens- nāc runā, uzvari bailes no vēža!”;
7. 2.novembrī  Jelgavā fitnesa studijā „Veselības ģenerators” labdarības pasākums „Ar fitnesu pret krūts vēzi”;
8. Visu oktobri sociālajos tīklos Twitter, Draugiem, Facebook būs iespējams pievienot savam profilam Rozā lentīti! Iekrāso Oktobri rozā!
9. „Dzīvības koks” sagatavojis un izsūtījis vairāk kā 2000 vēstules Latvijas uzņēmējiem ar lūgumu ziedot psihosociālās rehabilitācijas centra rekonstrukcijai.
Ziedot iespējams arī,  piezvanot pa tālruni 90006682

Aicinām visus, kuri zina, ko nozīmē vēzis, oktobrī piespraust Rozā lentīti kā simbolu solidaritātei un drosmei, ka dzīve pēc vēža turpinās!

Kategorijas