Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kura cena tad ir īstā?

Diāna Lozko

2013. gada 4. oktobris 00:00

510

Šonedēļ preču un pakalpojumu cenas visā Latvijā bija jāsāk norādīt gan latos, gan eiro. Tas nav noticis bez pārpratumiem.


Domā, ka preces kļuvušas dārgākas
Kāda Alūksnes novada iedzīvotāja vienā no veikaliem saskārās ar pārpratumu, kurš radies divu cenu norādīšanas dēļ. “Kad maksāju par savu preci, man paprasīja lielāku summu. Uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā un aizrādīju pārdevējai. Viņa atvainojās, jo pārskatīšanās pēc man palūdza eiro cenu latos,” stāsta sieviete. Arī veikala SIA “Solis apavi” pārdevēja saka, ka sevišķi vecāka gadagājuma cilvēki pārprotot cenas un domājot, ka nu preces ir dārgākas. Tam piekrīt arī SIA “Aptieka Viola” vadītāja Zaiga Raipale. “Salikt cenas eiro mums prasīja divas nedēļas. Cena jāuzliek uz katra iepakojuma, kas ir uz letes. Protams, cilvēkiem jūk šīs cenas, un nereti viņi nesaprot, ka cena ir tāda pati kā latos, tikai eiro vienkārši izskatās lielāka,” skaidro Z.Raipale.
SIA “Alūksnes RCU” būvmateriālu veikala īpašnieks Guntis Irbe gan atzīst, ka nekādām lielām problēmām nevajadzētu būt. Viņš gan ir skeptiski noskaņots pret eiro un uzsver, ka tas būs paredzēts šauram Eiropas lokam. “Īrijā, Zviedrijā, Anglijā, Ķīnā vai Krievijā ir sava valūta un uzņēmējiem tik un tā būs jākonvertē nauda, bet, runājot par cenām uz precēm, cik tad cilvēku pēta tās cenas? Tas vairāk skar pārtikas preces, jo cilvēki vairāk pievērš uzmanību tam, cik maksā maize, nevis naglas,” pauž G.Irbe. Viņš arī neizprot vajadzību tik ilgi turēt cenas abās valūtās. “Kāpēc kādus sešus mēnešus iepriekš uz precēm jābūt cenai abās valūtās? Protams, būs cilvēki, kas pētīs cenas, bet tie būs tikai daži. Likums par cenu norādi abās valūtās ir sasteigts un tāpēc arī rada pārpratumus,” uzskata G.Irbe.
Varētu slēgt savus veikalus
Pēc 1.janvāra pārdevēji kā atlikumu pircējam varēs izdot tikai eiro. Ir izskanējuši viedokļi, ka daži uzņēmēji varētu slēgt savus veikalus janvāra pirmajās divās nedēļās, kad pircēji varēs vēl maksāt latos, bet pārdevējiem atlikums būs jāizdod eiro. SIA “Jaunrota” valdes loceklis Jānis Korps gan saka, ka Alūksnes ziedu veikals “Rota” arī janvāra pirmajās divās nedēļās strādās. “Divas pirmās jaunā gada nedēļas tik un tā ir klusas, tāpēc varētu arī slēgt veikalu, taču mēs, visticamāk, to nedarīsim. Problēmas gan varētu sākties tad, ja gada sākumā kāds ienāktu veikalā, piemēram, ar 100 latiem un vēlētos nopirkt vienu ziedu. Mums tad atlikums būtu jāizdod eiro un, protams, tas varētu būt diezgan problemātiski. Cerēsim, protams, ka cilvēki tā nejokos un nenāks pārbaudīt, cik eiro mēs varam izdot,” viņš saka.

Arī pensijas nekļūs mazākas
Pārpratumi saistās arī ar algu un pensiju saņemšanu. Daži pensionāri ir satraukušies, ka pensijas, kuras tiks saņemtas pastā, kļūšot mazākas, jo pazudīšot atlikumi - pasts taču neesot banka. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine informē, ka pensijas būs tādas pašas, tikai citā valūtā. Viņa arī skaidro, ka katram pensionāram pašam būs jāpārrēķina sava pensija eiro. Jaunalūksnes pensionāru apvienības priekšsēdētāja Inta Aizupiete nav dzirdējusi no pensionāriem pārāk lielas bažas, bet sajukumu rada tieši cenu norādīšana divās valūtās. “Jā, tā ir problēma, jo nav tādas vienotas sistēmas. Kaut kur raksta eiro pa priekšu, bet citur latus, un tad īsti nevar saprast, kura tad cena jāskatās. Protams, cilvēki uztraucas arī par cenu kāpumu un tāds noteikti ir, bet tas ir normāls process. Ja jau igauņi to visu varēja pārdzīvot, tad jau mēs arī. Tie, kuri gribēja paaugstināt cenas, jau sen to ir izdarījuši,” ir pārliecināta  I.Aizupiete. ◆

Kategorijas