Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Beidzot ieplūst siltums

Mārīte Dzene

2013. gada 4. oktobris 00:00

7

Šodien siltumam vajadzētu būt visās Alūksnes daudzdzīvokļu mājās. Tiesa, pagaidām tās tiek apkurinātas, izmantojot vecās katlumājas. Siltumtrašu un centrālās katlumājas rekonstrukcijas projekti esot pabeigti, taču turpinās regulēšanas un labiekārtošanas darbi.


Līdz vakaram siltumu jutīs visās mājās
“Apes un Laurencenes ielas mājās tiek nodrošināta apkure. Merķeļa, Jāņkalna un Brīvības ielas mājās  ceturtdien vēl bija darbi, bet līdz vakaram tos vajadzēja pabeigt. Ceturtdienas vakarā un naktī tika pildītas trases siltuma pievadīšanai centra un Torņa ielas mājām. Paredzams, ka piektdienas vakarpusē arī tajās ieplūdīs siltums. Tas visur tiek pievadīts pa jaunajām trasēm, bet kurinātas pagaidām tiek vecās katlumājas,” informē AS “Simone” valdes loceklis Jānis Bukāns.
Viņš skaidro, ka apkures uzsākšana ieilgst, jo jāpilda visas trases un arī jāregulē, tāpēc ir vajadzīgs laiks. Taču 4.oktobrī ap pusdienas laiku vai vakarpusē ir paredzēts siltumu nodrošināt visās pilsētas daudzdzīvokļu mājās. Speciālistiem vēl ir daudz darba, lai apkurei sagatavotu jauno katlu Parka ielas katlumājā, tāpēc netiek prognozēts, kad to palaidīs. “Daudzdzīvokļu mājās visu ziemu būs auksts un drēgns, jo ēkas (to konstrukcijas) ir izsalušas. Apkure ir iesākta krietni par vēlu. Vecs siltumnieku likums – nedrīkst ļaut mājai izsalt!” vērtē sertificēts siltumapgādes un ventilācijas sistēmas projektētājs Māris Fausts. Par iedzīvotāju bažām liecina arī komentāri portālā “www.aluksniesiem.lv”.

Mierina, ka jaunās trases neradīs problēmas
“Otrdien, 1.oktobrī, Parka ielas katlumājai tika atjaunots elektroenerģijas pieslēgums. Trešdien tika uzsākta siltumtrašu pildīšana pilsētas centra daļas un Torņa ielas daudzdzīvokļu mājām, kas saņems siltumu no centrālās katlumājas. Vakar bija paredzēts sākt Parka ielas katlumājas darbību, pagaidām izmantojot veco katlu, kamēr jaunajam katlam tiek veikta regulēšana. Sagaidāms, ka piektdien varēs uzsākt siltuma padevi no tās,” informē pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Izmantojot vietējo katlumāju, 2.oktobrī apkurei tika pieslēgtas Apes ielas mājas, bet Merķeļa ielas daudzdzīvokļu mājām sāka uzpildīt trases. Jāņkalna ielas 43 .un 45. mājai bija jānovērš bojājumi siltummezglos. Paredzams, ka līdz mēneša beigām apkure tiks sākta no Parka ielas centrālās katlumājas, izmantojot jauno katlu. Tiesa, ir bažas, vai spiedienu izturēs vecie posmi trasēs, kuros ir mazāka diametra caurules. “Ziemas laikā var rasties problēmas, jo siltumtrases posmā pa Helēnas ielu no tā saucamās “smirdupītes” līdz vietai iepretim bērnudārzam “Pienenīte” atstāj veco trasi. To mainīšot nākamgad. Tātad tur caurules paliek vecās, kam diametrs ir par mazu. Pretim bērnudārzam tās piemetināja pie jaunās trases, kas ir lielāka diametra. Iepriekš šī trase ar siltumu apgādāja Bērzu ielas mājas, Ganību 1, “Supernetto”, ģimnāziju un internātu. Tad cauruļu diametrs bija atbilstošs, bet tagad caur to jāplūst siltumam arī uz Apes ielas kvartālu, kas patērē tikpat, cik visi iepriekš minētie objekti. Bail domāt, kas būs aukstā ziemā,” spriež M.Fausts. J.Bukāns uzskata, ka problēmām nevajadzētu rasties, jo savienojumi un trases esot pārbaudītas. ◆

Kategorijas