Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina pārbaudīt objektu iekšējos elektrotīklus

AS „Sadales tīkls” aicina daudzdzīvokļu ēku apsaimniekotājus un dzīvokļu īpašniekus periodiski veikt pārbaudes objektu iekšējos elektrotīklos, lai pārliecinātos par to drošu tehnisko stāvokli, īpaši, ja plānots drēgnajā laikā izmantot elektriskos sildītājus, kā arī, lai preventīvi novērstu nesankcionētu pieslēgumu gadījumus.
AS „Sadales tīkls” rūpējas par elektroenerģijas piegādi saviem klientiem līdz noteiktajai elektroenerģijas piegādes robežai, savukārt pašu klientu kompetencē ir savu objektu iekšējo elektrotīklu apkalpošana un uzturēšana. AS „Sadales tīkls” elektromontieri ikdienā novērojuši gan labas prakses piemērus, kad daudzdzīvokļu namu iekšējie elektrotīkli ir sakārtoti un droši, gan situācijas, kad ēkas iekšējais elektrotīkls ir jāsakārto – redzama virkne haotiski savilktu vadu, uzstādīti neatbilstoši drošinātāji, nekvalitatīvi kontaktu savienojumi u.c. pazīmes, kas liecina, ka ir nepieciešams preventīvi atgādināt par tīklu elektrodrošību un ugunsdrošību, kā arī aicināt pārbaudīt elektrotīklus, lai pārliecinātos, vai nav veikti nelegāli pieslēgumi jūsu vai kaimiņa dzīvokļa elektrotīklam.
Par elektrodrošību papildus jādomā gadījumos, kad ēkā vēl nav uzsākta apkures sezona un plānots drēgnajā laikā izmantot elektriskos sildītājus. 220V (voltu) sadzīves elektrotīklu pieņemts saukt par zemsprieguma, bet kļūdaini to uzskatīt par drošu. Prakse pierādījusi, ka, ekspluatējot tieši šos tīklus, notiek visvairāk nelaimes gadījumu. Sadzīvē elektrotraumas un ugunsgrēkus bieži vien izraisa tas, ka ar laiku elektroierīču izolācija noveco un zaudē savas īpašības. Pirms elektriskā sildītāja pieslēgšanas elektrotīklam rūpīgi jāiepazīstas ar tā lietošanas instrukciju un jāpārliecinās, vai ierīces lietošana ir droša.
Elektrotīkla pārbaude ir ieteicama gadījumos, ja klientam radušās aizdomas, ka elektroenerģijas patēriņš objektā ir nepamatoti pieaudzis, lai gan individuālie elektroenerģijas lietošanas paradumi mājsaimniecībā nav būtiski mainījušies. Šādā gadījumā ir jāvēršas licencētā energokompānijā. Elektriķis veiks pārbaudi elektrotīklā, noteiks elektrotīkla drošumu, pārliecināsies vai ir uzstādīti atbilstoši drošinātāji, vai tīkls nav pārslogots, vai vadiem nav bojāta izolācija, kā arī pārbaudīs savienojumu kontaktu stāvokli, kas var izraisīt elektroenerģijas noplūdi, vai ugunsbīstamības draudus. Informācija par licencētām energokompānijām atrodama Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas (LEEA) mājaslapā "www.bleea.lv". Mājokļa elektrotīkla izbūvi vai pārbūvi drīkst veikt tikai licencētu firmu speciālisti vai sertificēti elektriķi.
Elektroenerģijas patēriņa uzskaiti objektā veic AS „Sadales tīkls” uzstādītais elektroenerģijas skaitītājs. Ja negodprātīgs elektroenerģijas lietotājs aiz elektroapgādes uzņēmuma uzstādītā skaitītāja ir izveidojis nesankcionētu pieslēgumu, tādējādi daļu no savas mājsaimniecībā patērētās elektroenerģijas nelegāli aizņemoties no kaimiņa, tad par izlietoto elektroenerģiju ir atbildīgs klients, kura skaitītājs ir uzskaitījis elektroenerģijas patēriņu. Katra elektroenerģijas lietotāja interesēs ir periodiski pārbaudīt sava objekta elektrotīklu, lai preventīvi novērstu iespējamās nelikumības.
Ikviens elektroenerģijas lietotājs, pamanot aizdomīgas darbības elektroiekārtu tuvumā, ir aicināts par tām ziņot un informēt AS „Sadales tīkls” klientu servisu pa diennakts bezmaksas tālruni 80200403.

Kategorijas