Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No mums smeļas iedvesmu

Diāna Lozko

2013. gada 11. oktobris 00:00

14

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” septembrī viesojās pedagogi no septiņām valstīm, lai “Comenius” projekta gaitā apmainītos ar pieredzi un smeltos iedvesmu, kuru pielietot arī savā pedagoga praksē.


Šeit strādā ļoti sirsnīgi cilvēki
“Comenius” daudzpusējos projektus īsteno projekta dalībnieki, kas kopīgi strādā, lai uzlabotu skolotāju un skolu izglītībā nodarbināto sākotnējo apmācību vai profesionālo pilnveidi, izstrādātu stratēģijas, dotos apmaiņas praksēs, kā arī uzlabotu pasniegšanas un mācību kvalitāti.
Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” projekta “Veidosim mūsu pasauli zaļāku un tīrāku” koordinatore Kristīne Vimba stāsta, ka kopumā “Comenius” projektā iesaistījušās 12 valstis, bet Alūksnē viesojās kolēģi no Grieķijas, Polijas, Lietuvas, Slovēnijas, Francijas, Norvēģijas un  Rumānijas. “Esam pateicīgi grieķu kolēģiem par iespēju piedalīties projektā. Projekts sākās jau pagājušajā gadā, un pirmā tikšanās notika Grieķijā. Gada laikā tika izbraukātas sešas projektā iesaistītās valstis. Septembrī sākās projekta otrais gads, un Latvija bija pirmā valsts, ar kuru uzsākās šis vizīšu cikls. Vēl mums būs jāapmeklē piecas valstis,” stāsta K.Vimba.
Pirmsskolas izglītības sistēma katrā valstī ir atšķirīga, taču reālie piemēri ļoti palīdz izvērtēt darbu un ieviest tajā kādus jauninājumus. “Katra valsts izveido prezentācijas, un katrā vizītes laikā mums ir iespēja ne tikai dzirdēt citu pasniedzēju pieredzi, bet arī dalīties ar savējo. Ārvalstu kolēģi, pie mums viesojoties, piedalījās Miķeļdienas pasākumā un atzina, ka viņiem ļoti patīk, kā mēs spējam apvienot dažādas aktivitātes. Tā bērni apgūst plašāku zināšanu loku. Ārvalstu kolēģi no mums mācās, kā apvienot vairākas jomas vienkopus un strādāt radoši. Projekta dalībniekus pārsteidza mūsu izdoma - no rudens dārzeņiem radītie dzīvnieki, priekšmeti, cilvēciņi. Viņi atzina, ka Latvija ir auksta zeme, bet šeit dzīvo un strādā ļoti sirsnīgi cilvēki,” stāsta K.Vimba.

Gūt visvairāk pieredzes
Projekta koordinatore no Grieķijas Anna Magkiosi atzīst, ka Alūksnē ārvalstu pedagogu delegācija uzņemta ar vislielāko sirsnību un tieši šādā gaisotnē kolēģi viens no otra var gūt visvairāk pieredzes. Šī iespēja palīdz iepazīt ne tikai katras valsts atšķirīgo vidi, bet arī dažādās pieejas vieniem un tiem pašiem jautājumiem. Tikšanās laikā tika apmeklēta arī Alūksnes novada pašvaldība, Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs, Bībeles muzejs, dabas muzejs “Vides labirints”, Aglonas bazilika, Maizes muzejs, Leļļu muzejs, Cēsis, notika ekskursija pa Rīgu un Alūksni. Īpašs prieks viesiem bija par latviešu vakaru, ko palīdzēja sarīkot Jaunlaicenes fokloras kopa “Putnis” un Jaunlaicenes muižas muzejs. Petra Kočare no Slovēnijas atzina, ka atgriezusies savā valstī ar brīnišķīgām emocijām, jaukiem iespaidiem un jaunu pieredzi. Viņa ir pateicīga organziatoriem par doto iespēju piedalīties ļoti profesionāli sagatavotā vizītē. ◆

Kategorijas