Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atvasara saulainajos dienvidos

Mārīte Dzene

2013. gada 11. oktobris 00:00

273

Alūksniete Silvija Ludviga no brauciena pa Austriju, Šveici un Itāliju atgriezusies ar spilgtiem ceļojuma iespaidiem.

Bādene
Bādene (tulkojumā no vācu valodas „mazgāt”) ir viens no vecākajiem dziednieciskajiem kūrortiem Šveicē. Karsto sēravotu ūdens ārstnieciskās īpašības bija zināmas jau Romas impērijas laikā. Pilsētai cauri tekošā Limmates upe savulaik sekmēja pilsētas izaugsmi un pārtapšanu ne vien par kūrortu, bet arī par nozīmīgu tirdzniecības centru, kā rezultātā upes krastā izauga skaista vecpilsēta ar viduslaiku cietoksni, kas redzams arī tagad. Savulaik šajos dziednieciskajos ūdeņos savas kaites tika ārstējis Krievijas cars Pēteris I. Pašlaik balneoloģiskās izpriecas ir slēgtas, jo notiek vērienīgi rekonstrukcijas darbi, lai līdz 2016.gadam izveidotu modernus baseinus ārstniecībai.

Cīrihe
Cīrihe ir Šveices bagātākā pilsēta. Tā ir pasaules finanšu centrs un pilsēta ar vislabāko dzīves līmeņa kvalitāti, arī liels rūpniecības centrs. Nevar nepamanīt, ka tās iedzīvotāji ir turīgi – par to liecina daudzas dārgās automašīnas un jahtas. Tūristus Cīrihe saista ar skaisto skatu uz ezeru, eleganto promenādi gar ezera krasta līniju, parku zonu un relaksējošo atmosfēru, kur cilvēki parkos brīvi izmanto brīnišķīgos zālājus savai atpūtai. Banhofštrasē (Stacijas ielā) ir izvietojušies lepnākie veikali, kur cenas nav nemaz tik šausminošas, ja salīdzina ar Rīgu, kur nereti precēm ir zema kvalitāte un augstas cenas.

Lucerna
Lucerna - Šveices sirds. Tā ir viena no skaistākajām valsts pilsētām. Lucernas ezera krastā atrodas unikāla viduslaiku vecpilsēta. Koka tilts ar jumtiņu un gleznojumiem zem tā ved pāri Reisas upei. Šie zīmējumi ir tapuši laikā, kad plosījās karš un mēris. Tāpēc tajos jūtama nāves klātbūtne un depresīva noskaņa, taču to mazina pie tilta margām novietotās puķu kastes ar košām pelargonijām un leduspuķēm. Daudzi vēlas redzēt krievu miljonāra kalnā uzbūvēto pili, taču es iesaku apskatīt veco cietokšņa sienu, no kuras torņiem paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un ezeru, un doties uz moderno Kultūras un kongresu centru, kurā atrodas arī mākslas muzejs. Tajā tobrīd notika starptautiskais mākslas festivāls. Ēkai ir interesanta arhitektūra, kas labi iekļaujas vidē,  turklāt tai cauri tek upe. Turpat blakus ir Cīrihes vēsturiskā stacijas ēka ar grandiozajiem vārtiem uz pilsētu. Te līdzās sadzīvo senā un mūsdienu modernā arhitektūra.
Lucernā obligāti ir jāapskata fascinējošais Šveices transporta muzejs, kas ir apmeklētākais tūrisma objekts. Ievērības cienīgs ir arī izcilā komponista R.Vāgnera muzejs, kurā atspoguļoti arī viņa dzīves un daiļrades gadi Rīgā.
Ja Lucernu grib aplūkot no putna lidojuma, var uzbraukt ar zobratu vilcieniņiem divos augstākajos kalnos - Pilatusā un Rigi. No tiem paveras patiešām brīnišķīgi skati ne tikai uz pilsētu, bet arī uz sniegotajām Alpu virsotnēm. ◆
       (Turpinājums sekos)

Kategorijas