Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savdabīga izstāde

Diāna Lozko

2013. gada 18. oktobris 00:00

62

Otrdien Alūksnes muzejā tika atklāta ļoti interesanta izstāde “Tas viss ir par cilvēkiem”, kurā divas nedēļas būs skatāmi un klausāmi pašu alūksniešu radītie darbi, kas tapuši Alūksnes Bērnu un jauniešu centra brīvprātīgās portugālietes Klarisas Rodrigezas vadībā.


Iesaista arī Alūksnes
iedzīvotājus
Izstādē skatāmie darbi ir savdabīgs mākslas un sabiedrības kopdarbs. “Mans mērķis bija iesaistīt šajās radošajās aktivitātēs pēc iespējas dažādākus cilvēkus. Vienā no stendiem ir redzami seši portreti. Es palūdzu sešiem cilvēkiem pastāstīt pāris vārdos, ko viņiem nozīmē Alūksne un kas ar to saistās. Vēlāk šos ierakstus iedevu citiem sešiem cilvēkiem, kuriem tie bija jānoklausās un jāuzzīmē, kāds, viņuprāt, šis runātājs izskatās. Rezultāts tiešām izdevies ļoti interesants,” pauž Klarisa. Otrajā stendā aplūkojamas fotogrāfijas, kurās attēlots kāds ļoti interesants projekts - Klarisa vēlējās likt cilvēkiem pasmaidīt. Bērnu un jauniešu centrā tika izveidotas mazas papīra kastītes, kurās tika ievietoti kādi iedvesmojoši pamudinājumi. Vēlāk šīs kastītes tika pasniegtas vienkāršiem garāmgājējiem, lai tādējādi viņu ikdienā ienestu kādu interesantu pavērsienu. Izstādes laikā Klarisa atklāja, ka, protams, ne visi cilvēki izpratuši šādu iesaistīšanos sociālās mākslas projektā. “Daži smaidīja, bet daži bija neizpratnē un nesaprata, kāpēc mēs viņiem uz ielas kaut ko dodam. Visu šo projektu doma bija iesaistīt Alūksnes iedzīvotājus kopīgā mākslas projektā, radot sabiedrībā kādu rezonansi,” uzsver Klarisa.

Ierakstīja dažādas skaņas Alūksnē
Klarisa Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā vada arī angļu valodas nodarbības, tāpēc arī kursu apmeklētājiem bija iespēja iesaistīties šī kopīgā mākslas darba izveidošanā. Angļu valodas pulciņa meitenēm bija uzdevums izveidot mazas kolāžu grāmatiņas, kurās viņām bija jāapraksta sava nākotne pēc desmit gadiem. Meitenes atzina, ka tas nebūt nav bijis viegls uzdevums, jo ikdienā par to īpaši netiek piedomāts. Tāds bija arī Klarisas mērķis, lai ar iesaistīšanu savās aktivitātēs liktu cilvēkiem padomāt. Vienā no interesantākajām akcijām, kas norisinājās 16.jūnijā, piedalījās neredzīgi cilvēki. Tā kā Alūksnes vietējā organizācijā nav biedru, kuri atbilda Klarisas kritērijiem, tad uz Alūksni atbrauca cilvēki no Liepājas, Rīgas, Jēkabpils un Cēsīm. Viņi atbildēja uz Klarisas jautājumiem, kā viņi izprot krāsas un ko nozīmē būt dzīvam. Izstādē apskatāmas šo cilvēku stilizētas fotogrāfijas, kā arī ir iespēja iepazīties ar viņu atbildēm. Pie vienas sienas ir vērojamas vairākas sirdis, kuras dekorējuši vairāki alūksnieši. “Šāda sirds bija Portugāles pilsētas Guimarāes logo, kad tā 2012.gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Kāpēc gan arī Alūksne nevarētu padomāt par savu logo, jo kādreiz arī tā varētu būt Eiropas kultūras galvaspilsēta,” saka Klarisa.
Izstādes noslēgumā var noklausīties kādu interesantu projektu, kurā Klarisa ierakstījusi dažādas skaņas Alūksnē. Šīs skaņas vēlāk tiks apkopotas un augšuplādētas “Soundcities” datu bāzē, tas ļaus izveidot pasaules skaņu karti. Pateicoties Klarisai, tajā būs atrodama arī Alūksne.
Visi projekti, kā arī izstāde tapusi Alūksnes Bērnu un jauniešu centra projektā “EVS pagalmā!”, kuru finansē Eiropas Savienības programma “Jaunatne darbībā”. ◆

Kategorijas