Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzes muzejs svin apaļu jubileju

Diāna Lozko

2013. gada 18. oktobris 00:00

27

Varētu šķist, ka Pededzes muzejs klusi jo klusi darbojas pierobežā un tajā viss norit lēnām, taču tā nebūt nav. Muzeja vadītāja Inese Volšteine rūpējas, lai kultūras dzīve kūsātu arī attālākajā Alūksnes novada pagastā.

Muzejs nav tautas nams
Šogad Pededzes muzejam apritēja pieci gadi, tāpēc septembra beigās tajā tika atklāta mākslinieka akvarelista Gunāra Ozoliņa darbu izstāde “Mana dzimtā zeme”, kura kā dāvana tika veltīta muzeja apmeklētājiem šajā zīmīgajā gadadienā. Izstāde būs skatāma līdz 6.novembrim. “Gunārs Ozoliņš mums visiem saistās ar Alūksni, bet reti kurš zina, ka viņa tēvs bija zīmēšanas skolotājs Pededzes pamatskolā. Tieši tādēļ mēs šoreiz uzrunājām šo mākslinieku, jo arī Pededzes pamatskolai šogad bija jubileja - apritēja 75 gadi,” stāsta I.Volšteine.
Muzejā ir apskatāmas gan pastāvīgās  ekspozīcijas, gan izstādes, kuras veidotas no muzeja krājuma. I.Volšteine informē, ka pieejamas arī muzejpedagoģiskās programmas un izglītojošas nodarbības. Muzejs, viņasprāt, nav tautas nams, kurā pārsvarā jārīko koncerti vai kādi izklaidējoši pasākumi. “Tā tomēr ir kultūras iestāde, kurai vairāk būtu jāsaistās ar pētīšanu, izzināšanu un vēstures saglabāšanu, jo tautai, kura nezina savu pagātni, nav nākotnes,” pauž muzeja vadītāja.

Viens jau nav
karotājs
I.Volšteine uzsver, ka ir ļoti svarīgi apzināt vietējos iedzīvotājus un uzzināt arī viņu dzīves liecības. “Ir jāiet un jārunā ar šiem cilvēkiem, jāpēta arhīvu materiāli, ja neviens neies, tad jau pēc pieciem gadiem šīs vēstures var vairs nebūt. Ir gadījumi, kad mēs nemaz nevaram izpaust iegūto informāciju, kamēr cilvēks ir dzīvs, bet šīs liecības ir jāsaglabā, lai arī pēc gadiem varētu atsegt kārtējo vēstures priekškaru,” viņa stāsta.
Aktīvais darbs Pededzes muzejā nes arī augļus - šogad to jau ir apmeklējuši 842 cilvēki. I.Volšteine teic, ka tik mazam muzejam tas nav sliktākais rādītājs, lai gan, protams, vienmēr gribas vairāk. Viņa stāsta, ka viss šis gads tiek atzīmēts jubileju gaisotnē, jo apaļa jubileja ir ne tikai Pededzes muzejam un Pededzes pamatskolai, bet arī visai Latvijas tautai. Šogad Latvija svinēs 95 gadu jubileju. Šajā sakarā nākamā izstāde Pededzes muzejā būs skatāma novembrī, un tā būs audējas Rūtas Stradas austo tautisko jostu ekspozīcija. “Katru gadu cenšos veidot aizvien interesantāku piedāvājumu, lai mēs neiesūnotu. No visas sirds gribu pateikties tautas namam, bibliotēkai un skolai par sadarbību un pagasta pārvaldei par atbalstu, jo, kā mēdz teikt, viens jau nav karotājs  Mums visiem ir ļoti laba sadarbība, un ceru, ka tā arī paliks,” saka I.Volšteine. ◆

Kategorijas