Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē būs muzejs

Agita Bērziņa

2013. gada 18. oktobris 00:00

12

Apes vēsturiskajā centrā Pasta ielā 9 paredzēts veidot muzeju. Šobrīd topošā muzeja aktīvistu rīcībā nodotas telpas, un jau 25.oktobrī notiks muzeja telpu „iesildīšanas” pasākums.


Beķereja pārtaps par muzeju
Apes novada vēstures fondu glabātāja Diana Liepiņa stāsta, ka apeniešiem šī vieta saistās ar saimniecības preču veikalu. Pēc tā pārcelšanās uz plašākām telpām deviņdesmitajos gados mājvieta šeit bija paredzēta iecerētajam policijas iecirknim. Vien vecāka gadagājuma apenieši atceras, ka pirmsākumos šeit bijusi beķereja. Māja celta 1928.gadā uz muižas atdalīta zemes gabala. Saimnieki bija Apes igauņi Kārlis un Marija Tuvikenes. Durvis uz ielu jau norāda, ka te bijusi tirgotava. Pārdotas pašu ceptās smalkmaizītes, tortes, cepumi, kliņģeri un kanēļmaizītes. Ziemassvētkos logi bijuši dekorēti ar cukurotu piparkūku eglītēm, briežiem un kamanām, bet Lieldienās parādījušies cālīši un zaķi ar olu groziem. “Cilvēki vēl tagad atceras, pa kurām durvīm nākuši iekšā un kur atradusies krāsns. Līdzko sajutuši mājas apkārtnē izplatoties kārdinošu smaržu, tā nākuši pirkt vēl pilnīgi karstas maizītes. Virs durvīm bijis zvaniņš, bet daudzi atceras, ka tur vēl karājies apzeltīts kliņģeris. Pēc kara māja nacionalizēta. No 1970. līdz 1991.gadam šeit bija saimniecības preču veikals. Viņu meita Alīde, kura dzīvoja Rīgā, šo ēku un zemi atdāvināja pašvaldībai,” stāsta D.Liepiņa.

Aicina uz pirmo pasākumu
“Doma, ka Apē vajadzīgs muzejs, bija jau sen. Par tā nepieciešamību norādīja arī tūristi. Ar E.Zālītes memoriālo māju un novadpētniecības ekspozīciju skolā vien nepietiek. Esam priecīgi, ka pašvaldība atvēlējusi šim mērķim ēku. Protams, darba šeit ir daudz un vajadzīgi lieli ieguldījumi. Taču esam gatavi startēt projektu konkursos un piesaistīt finansējumu,” stāsta Apes tūrisma darba organizatore Astra Binde.
D.Liepiņa atklāj, ka vairāki apenieši apsolījuši muzeja rīcībā nodot vēsturiskus eksponātus, taču to darīs tad, kad muzeja telpas būs iekārtotas un būs skaidri zināms, kur šie dāvinājumu priekšmeti atradīsies. “Priekšmetu un materiālu vākšana muzejam jau notiek apmēram gadu. Esam devušies pētnieciskās ekspedīcijās kopā ar vietējiem pagasta nostūru pārzinātājiem. Tā kā Apes teritorija dažādos laikos mainījusies, tad ekspozīcija būs ne vien par pašreizējo Apes teritoriju, bet arī Jaunrozes, Veclaicenes un Jaunlaicenes pagastu. Savākts jau diezgan daudz teksta materiālu, atmiņu, fotogrāfiju. Mums būs ko muzejā parādīt,” viņa stāsta.
Tuvās Leģendu nakts noskaņās muzeja aktīvisti nolēmuši rīkot pasākumu un aicināt visus ciemos 25.oktobrī pulksten 16.00. Būs iespēja atskatīties Apes vēsturē, tiekoties ar tēliem no Apes dzīves. “Iesildīsim muzeju ar labām domām, atbalstu, ticību un atmiņu stāstiem,” aicina A.Binde. ◆

Kategorijas