Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Doktors Živago” aicina

Agita Bērziņa

2013. gada 18. oktobris 00:00

1

Valmieras Drāmas teātris jaunajā sezonās saviem skatītājiem piedāvā 14 jaunas izrādes.  Septembrī pirmizrādi piedzīvoja vērienīgs Indras Rogas iestudējums, Borisa Pasternaka Nobela prēmiju saņēmušā romāna “Doktors Živago” dramatizējums.
Šo iestudējumu teātrī veido tā pati radošā komanda, kura iepriekšējā sezonā teātrī iestudēja izrādi “Zojkina kvartira”, kas izpelnījusies lielas skatītāju simpātijas. Ar Nobela prēmiju apbalvotā romāna un dramatizējuma centrā ir ārsts un dzejnieks Jurijs Živago. Viņa acīm ieraudzīti notikumi no Pirmā līdz Otrajam pasaules karam. Laikā, kas maina un lauž likteņus, Živago mēģina saglabāt savu māju, ģimeni, mīlestību, atrast dziļāko jēgu apkārt notiekošajām kataklizmām. Izrāde nominēta balvai “1kg kultūras” 2013.gada trešajā ceturksnī.
“Borisa Pasternaka “Doktors Živago” ir romāns, kuru lasot šķiet, ka tu kļūsti labāks cilvēks,” saka Indra Roga. Romāns ir sarežģīts un daudzslāņains, tā darbība aptver vairākas dzimtas, notiek gandrīz vai visā milzīgās valsts teritorijā, galveno varoņu dzīve ir savijusies ar revolūciju un karu notikumiem, nozīmīgs ir eksistenciālo un reliģisko meklējumu slānis. Jurijs Živago, ko izrādē atveidos jaunais aktieris Kaspars Zāle, ir saistīts gan ar sievu Toņu (Ieva Puķe), gan Laru (Elīna Vāne). Savukārt Laras dzīvi ir ietekmējuši trīs vīrieši - advokāts Komarovskis (Agris Māsēns), jaunības draugs un pēc tam vīrs Pāvels Antipovs, kas vēlāk kļūst par sarkano komisāru Streļņikovu (Imants Strads), un kara hospitālī sastaptais doktors Živago. Ikviens no šiem cilvēkiem tiek ierauts vēstures virpulī un ik uz soļa spiests izdarīt izvēli.
“Romāns ir par radošu personību - cilvēks ir radīts pēc Dieva vaiga un līdzības, tātad arī viņš ir radītājs. Kamēr tu radi, tu dzīvo, tāpēc Živago ir ne vien ārsts, bet arī dzejnieks. Taču pats Živago nemitīgi izslīd no pabeigtas domas rāmjiem, tāpēc ka dzīve nav statiska. Gan Živago, gan Pasternaku visvairāk interesē trīs dienas, kas paiet starp Kristus miršanu un augšāmcelšanos - pārejas laiks”.  “Tie ir jautājumi, kā pārdzīvot pilnīgu tukšumu, kādas sāpes un darbu prasa augšāmcelšanās. Un cilvēks savas dzīves laikā garīgi atdzimst neskaitāmas reizes. Taču tikpat labi romānu var uztvert kā vēstījumu par mīlestības daudzstūriem: vīrieti starp divām sievietēm vai sievieti starp trim vīriešiem,” saka režisore. ◆

Kategorijas