Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lielākā līdaka – 5,900 kilogrami

Agita Bērziņa

2013. gada 25. oktobris 00:00

15

Spiningošanas sacensības “Alūksnes rudens “Plēsējs”” Alūksnes ezerā beidzās ar alūksnieša Jura Baltā un rīdzinieka ‍Artūra Veispāla komandas uzvaru, kuru zivju kopējais svars bija 9,350 kilogrami. J.Baltais arī tika pie lielākās sacensību dienas līdakas – 5,900 kilogrami.


2.vietu ieguva alūksnieši Juris
Ločs un Dzintars Roslovs ar kopējo zivju svaru 8,400 kilogrami. Viņu lielākās zivis bija divas nedaudz vairāk kā 3 kilogramus smagas līdakas. 3.vietu ieguva alūksnieši Mārtiņš Bindemanis un Vilnis Paudrups ar 3,700 kilogramus smagu līdaku, ko noķēra M.Bindemanis. Balvu par lielāko asari saņēma cēsnieki Gundars Lauris un Mārtiņš Juzups, kuru lomā bija 450 gramus smags un 33 centimetrus garš asaris. Lielākā zandarta balvu saņēma alūksnieši dēls un tēvs Linards un Andis Āboliņi. Zandarts svēra 1,400 kilogramus un bija 53 centimetrus garš.

Diena nebija piemērota copei
Uzvarētājs J.Baltais vien iepriekšējās dienā atlidojis no darba Norvēģijā, tāpēc viņam nebija laika gatavoties sacensībām. “Negājām kā visi uz velcēšanu, bet nodarbojāmies ar džigošanu jeb metām gumijas mānekli. Kā sajutām zivi, tā nebraucām projām un palikām gaidīt. Tas bija ezera vidū, bet konkrētu vietu pateikt nevarēšu. Jāteic, ka sākumā cope bija laba, jo nebija tik spēcīgs vējš. Vēlāk laika apstākļi kļuva nepiemēroti un cope pārtrūka. Lielo līdaku noķērām teju pašā sacensību sākumā - deviņos no rīta,” stāsta J.Baltais un atzīst, ka makšķerēšanā tomēr jābūt savai meistarībai. Bez veiksmes gan arī nevarot iztikt. “Sacensībās līdz šim nebijām uzvarējuši. Labi ķērās pirms vai pēc, bet ne sacensību dienā. Tā kā šoreiz pirms tam nebijām copējuši, tad ķērās labi,” viņš saka. 
M.Bindemanis, kurš pirmais krastā pārradās ar vienu no lielākajam zivīm un vienu brīdi pat pretendēja uz uzvaru, teic, ka laika apstākļi bija labi, bet tomēr neveicās, kā cerēts. “Cope bija, bet nekas īpašs. 3,700 kilogramus lielo līdaku noķēru uz Lielā sēkļa,” viņš stāsta un atklāj, ka šogad ar zivju ķeršanu veicas salīdzinoši labi. Nupat Norvēģijā viņš noķēris 14 kilogramus smagu paltusu. Savukārt pieredzes bagātais “copmanis” J.Ločs arī atzīst, ka diena pavisam nebija piemērota lielu lomu iegūšanai. Taču, kur abiem komandas biedriem pieķērās trīs kilogramus smagās līdakas, atklāts netiek. “Tas ir noslēpums, citādi jau rīt pat tur visi būs klāt. Vienu brīdi pieķērās liela līdaka. Noteicu ja šitā tiks, brauksim krastā. Taču nekā, aizgāja,” viņš stāsta. J.Ločs ezerā brauc gandrīz katru dienu. “Tas ir dzīvesstils. Labi, ka tiek rīkotas šādas sacensības. Tās ir vajadzīgas. Vien dalībnieku rindās gribētos redzēt vairāk jauniešu. Pagājušajā gadā nepiedalījos sacensībās ar domu - lai tiek jaunajiem. Ne vienu vien uzvaru esmu ieguvis.”

Varētu notikt plašākas
sacensības
J.Baltais arī stāsta, ka šobrīd norit diskusijas par to, ka nākamgad Alūksnes ezerā varētu notikt Latvijas līmeņa sacensības. Tas Alūksnei būtu liels ieguvums. “Alūksnes ezers  varētu būt interesanta sacensību vieta. Lai saprastu, kas kā notiek, un noķertu zivi, vajadzīgi treniņi. Nevar atbraukt un, neko nezinot, pieķert pilnu ķeseli zivju. Turklāt īpatnība ir tāda, ka ezers atrodas virs jūras līmeņa un jebkuras spiediena maiņas ietekmē zivs ņemšanu. Tāpēc ir tā, ka sacensībās nav īstās copes. Labi ķeras pirms tam vai pēc tam. Arī šoreiz zivju bija salīdzinoši maz. Ir bijis vairāk. Pieļauju, ka traucēja vējš,” viņš secina. ◆

Kategorijas