Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izdziedāt prieku

Diāna Lozko

2013. gada 25. oktobris 00:00

26

Rīt Pededzes tautas namā pulksten 19.00 norisināsies koncerts “Dziesma vieno, 15 gadi folkloras kopai “Labā oma””. Pasākumā uzstāsies gan paši jubilāri, gan arī viesi. Šo gadu laikā piedzīvoti gan grūtāki, gan saulaināki laiki, taču kolektīvā vienmēr valda sadraudzības gars un pozitīvisms.


Darbojas aktīvi visu gadu
Folkloras kopa “Labā oma” izpilda ne tikai latviešu, bet arī krievu tautas dziesmas, un tajā darbojas desmit sievietes un divi vīrieši. Kolektīva vadītāja Tamāra Jakobsone izlolojusi šo folkloras kopu un vada to jau kopš tās pirmsākumiem. “15 gadi ir pavadīti kā jau jebkurā citā kolektīvā, ir bijis daudz koncertu, bet nevaru izcelt ko īpašu, jo tā ir mūsu ikdiena. Esam gan šo gadu laikā divas reizes piedalījušies Dziesmu svētkos - 2008.gadā un šogad,” stāsta T.Jakobsone. Viņa uzsver, ka “Labā oma” ir specifisks kolektīvs un to tādu padara arī atšķirīgais repertuārs. Viena no pamatiezīmēm ir tā, ka “Labā oma” dziesmās bieži joko un mēdz izsmiet arī sevi, kā tas ir pierasts krievu tautas folklorā.
Folkloras kopas dalībniece Tatjana Steklova atzīst, ka latvieši nevar iedziedāt visas krievu tautai raksturīgās dziesmas. “Katrai tautai izveidojas arī savs balss tembrs, un tik tiešām ir tā, ka dažām krievu dziesmām baltu tautu balsis nemaz nav piemērotas. Krievu tautā ir izplatītākas zemas, ļoti samtainas balsis, taču Baltijas valstīs balsis ir augstākas. Nereti ir tā, ka kolektīva vadītājai ļoti iepatīkas kāda dziesma, taču to fiziski nevaram realizēt, jo mūsu balsis tam nemaz nav piemērotas. Mūsu kolektīvs ir ļoti draudzīgs, jo nekad netiek dalītas šīs dziemas, mums patīk gan krievu, gan latviešu mūzika. Mēs aizstāvam gan Pededzes godu, gan visa Alūksnes novada vārdu,” stāsta T.Steklova.
“Labā oma” darbojas aktīvi visu gadu un nav tā, ka kolektīvam būtu sezonālā atpūta. “Tagad gatavojamies valsts svinību pasākumam, tuvojas arī Jaungads un Masļeņica, tā ka darba mums ir ļoti daudz. Visiem Pededzes tautas nama pašdarbības kolektīviem ir ļoti daudz ielūgumu uz dažādiem pasākumiem, un priecē tas, ka esam tik ļoti pieprasīti,” teic T.Steklova.

Arī tā ir gadījies
T.Steklova stāsta, ka kolektīva pastāvēšanas laikā nav trūcis arī amizantu piedzīvojumu. “Mēs vienmēr atceramies kādu gadījumu kolektīva pastāvēšanas sākumā. Bieži devāmies koncertizbraucienos, taču Pededzei bija pieejams ļoti vecs autobuss. Tā bija kravas mašīna, kura pārtaisīta par autobusu. Reiz ārā bija ļoti auksti un sāka arī līt. Autobusā sāka sūkties ūdens, un mēs, protams, sākām uztraukties par savām frizūrām un tērpiem. Tā nu mēs autobusā atvērām lietussargus un katra sēdējām ar savu lietussargu. Skats bija ļoti amizants. Atpakaļceļā kāda kolektīva dalībnieka sieva ļoti sadusmojās, jo autobusā bija tik auksti, ka viņa vēlējās izkāpt un doties kājām, bet, protams, viņu atrunāja. Arī tā mums ir gadījies,” stāsta T.Steklova. Viņa arī atklāj kādu smiekīgu gadījumu koncerta laikā. Pirms uzstāšanās kolektīva vadītāja esot stingri piekodinājusi, ka starpspēles laikā nevienam nav jādzied un tas ir jāatceras, taču, kad pienākusi šī starpspēle, dziedāt sākusi pati Tamāra. ◆

Kategorijas