Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izsvilpj budžeta projektu

Mārīte Dzene

2013. gada 25. oktobris 00:00

23

Alūksnes un Apes novada skolotāju saimi ceturtdienas piketā Rīgā pārstāvēja 28 pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu pedagogi. Svilpjot un turot rokās plakātus, viņi prasīja savam darbam atbilstošu samaksu.


“Pagaidām ir grūti pateikt, vai piketam būs arī rezonanse valdībā un Saeimā. Taču mēs parādījām, ka skolotāji var būt organizēts spēks. Ceram, ka tas lika secināt - skolotājiem ir mugurkauls un viņi var pastāvēt par sevi. Tas nozīmē, ka nepaliksim noliektām galvām, bet esam gatavi cīnīties, lai gan skolotājiem cienīga alga būtu jāsaņem bez cīņas. Ja to ar godīgu darbu vien nevar panākt, tad nekas cits neatliek,” saka Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības Alūksnes nodaļas vadītāja Laima Aigare.
Viņa atzīst, ka piketa dalībnieki ir apmierināti ar braucienu uz galvaspilsētu. Sarunās ar deputātiem, kas pārstāv dažādas partijas, abus novadus pārstāvēja Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Cālis”, Mārkalnes pamatskolas un Apes vidusskolas skolotāji. Domās ar savējiem, atbalstot kopējās prasības, bija arī Bejas pamatskolas, Alūksnes vidusskolas kolektīvs un Izglītības pārvaldes darbinieki, kuru viedokli noskaidroja “Alūksnes Ziņas”, un, protams, daudzi citi. Piketa dēļ mācību process skolās necieta, jo kolēģi aizvietoja tos, kuri devās uz piketu. “Ja tiktu izpildītas piketētāju prasības, tad tas būtu solis uz priekšu. Drošas ticības nav, ka izdosies ko panākt, bet tikko pa radio dzirdēju, ka piketētāji vēl neizklīst. Protams, katram gribas, lai būtu labāk, tāpēc viss mūsu skolas kolektīvs ir kopā ar piketa dalībniekiem Rīgā,” teica Bejas pamatskolas direktores vietniece Ineta Pūpola.

(Turpinās no 1.lappuses)

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško masu saziņas līdzekļos informēja, ka šis ir pirmais solis un sākums protesta akcijām. Nākamais solis varētu būt streiks. Pedagogi ir gatavi reformām un pārmaiņām, taču uzsver, ka Latvijas pedagogiem ir zemākās algas Eiropā. Tāpēc Eiropas Izglītības darbinieku arodbiedrība ir paudusi atbalstu piketam un tajā izvirzītajām prasībām. Šī organizācija nosūtījusi arī vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim, kurā aicina palielināt algas un nodrošināt adekvātu finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.
Pie protestētājiem apstājās vairāki deputāti, kuri devās uz Saeimas plenārsēdi. Bija ieradies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš aprunājās ar pedagogiem. Viņš atzīst, ka nav šaubu – atalgojums ir zems, bet jautājums paliek – kā to palielināt. A.Bērziņš nedomā, ka 2014.gadā būs lielas izmaiņas salīdzinājumā ar esošo budžetu. Tomēr skolotāji nezaudē cerību ar nākamā gada septembri par likmi saņemt līdz 310 latus, nevis 295 latus, kā šobrīd solījusi valdība. Turklāt arodbiedrība vēlas panākt skaidri iezīmētu algu palielinājuma grafiku 2015. un 2016.gadam. V.Dombrovskis norādījis, ka uz 310 latiem par likmi pedagogi varētu cerēt 2015.gadā. Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi strukturālo reformu, kas ļautu rast nepieciešamo finansējumu. ◆

Kategorijas