Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sapņo kādreiz atvērt savu restorānu Alūksnē

Diāna Lozko

2013. gada 25. oktobris 00:00

25

Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā 4.novembrī notiks pavārmeistarklase, kuru vadīs jaunais pavārs Gunārs Misiķis. Bijušais alūksnietis šobrīd strādā restorānā “36.līnija” Jūrmalā, kas atzīts par astoto labāko restorānu Latvijā.

Jāstrādā ļoti ātri
Gunārs šogad pabeidza pavārskolu un savu praksi izgāja restorānā “36.līnija”, kur pēc tam arī palika strādāt. Šī restorāna šefpavārs ir Latvijā zināmais Lauris Aleksejevs, kurš ir kādreizējā televīzijas raidījuma “Glābējkomanda Cepums” vadītājs. Restorāns ir ļoti iecienīts, jo atrodas jūras krastā pašās kāpās, no kurām līdz jūrai ir vien 100 metri. Šādā skaistā, bet arī ļoti saspringtā vidē strādā Gunārs. Viņu interesē arī mūzika, snovbords un filmu veidošana, taču pavārmāksla bijusi viņa interese jau kopš bērnības un tā ir neatņemama viņa dzīves sastāvdaļa. Bērnībā viņa sapnis bija atvērt Alūksnē pankūku ēstuvi. Arī tagad Gunāra sapnis ir kļūt par vienu no labākajiem pavāriem un, iespējams, atvērt savu ēdnīcu vai restorānu Alūksnē. Viņš savu nākotni saista ar Alūksni un  saka, ka Alūksne vienmēr ir bijusi un būs viņa mājas. “Alūksnē ēdināšanas nozarē nav liela pieprasījuma pēc ļoti kvalitatīva ēdiena, jo daudziem cilvēkiem ir apgrūtināts finansiālais stāvoklis, taču es vēlētos pieradināt cilvēkus ēst labāk,” saka Gunārs. Kopš viņš strādā restorānā, viņš zina, ka darbs šajā vidē nebūt nav tik viegls, kā varētu sākumā likties. “Restorānā strādāt nav viegli, jo visam jābūt augstā līmenī un jāstrādā ļoti ātri. Mūsu restorānā ir aptuveni 200 sēdvietas, jo mums ir pieejama arī vasaras terase. Vasarā darbs ir ļoti saspringts. Jūlijā Jūrmalā arī notiek slavenais mūzikas festivāls “Jaunais vilnis”, un tad darba ir ļoti daudz,” viņš stāsta. Gunārs izvēlējies studēt pavārmākslu, jo viņu jau kopš bērnības tā ir interesējusi. Kādreiz viņa sapnis bijis Alūksnē atvērt pankūku ēstuvi, bet tagad Gunārs vēlas kļūt par vienu no labākajiem pavāriem un, iespējams, atvērt savu ēdnīcu vai restorānu Alūksnē. Viņš savu nākotni saista ar Alūksni un saka, ka Alūksne vienmēr ir bijusi un būs viņa mājas. “Alūksnē ēdināšanas nozarē nav liela pieprasījuma pēc ļoti kvalitatīva ēdiena, jo daudziem cilvēkiem ir apgrūtināts finansiālais stāvoklis, taču es vēlos pieradināt cilvēkus ēst labāk,” saka Gunārs. Restorānā ir pieejami dažādi ēdieni un pavāri nevar būt bez izdomas. Ir jāatīstās un jāaug katru dienu. Piemēram, “36.līnijā” tiek pasniegts ēdiens ar interesantu nosaukumu “Čīles sībass”, kas ir ilkņzivs fileja ar dārzeņiem, medus glazūru un kartupeļu biezeni. “Ēdiens nemaksā dārgi tikai tāpēc, ka to gatavo labs pavārs vai tam ir interesantas kombinācijas, bet arī tāpēc, ka produkti ir ļoti kvalitatīvi. Piemēram, mums produkti tiek vesti no Vācijas un Francijas delikatešu tirgiem. Tieši par šo kvalitāti nākas maksāt. Arī izdoma ir ļoti svarīga, piemēram, mūsu šefpavārs ir radījis 12 jaunas Ziemassvētku receptes. Tās varat aplūkot mājaslapā “www.dansukker.lv”. Ar tām jums noteikti izdosies pārsteigt savus tuviniekus,” stāsta Gunārs.

Labs ēdiens vienmēr maksā dārgāk
“Mūsdienās cilvēki sākuši ēst veselīgāk, taču pārtikas ķīmijas ir kļuvis vairāk un ir ļoti grūti atrast produktus bez E vielām. Viss sākas ar pašu dzīvnieku, kurš tiek barots ar steroīdiem, arī graudus mēslo ar ķīmiski piesātinātu mēslojumu. Tas viss vēlāk nonāk mūsu organismā, un cilvēkiem par to būtu jāsāk domāt,” pauž Gunārs. Viņš stāsta, ka daudzi cilvēki neizprot, kāpēc restorānos ir mazas porcijas, taču cilvēkiem ir jāiemācās nevis pārēsties, bet ēst sabalansēti. Cilvēki pārēdas jau kopš senseniem laikiem, jo bieži vien dzīvojuši nabadzībā, kā arī viņiem trūcis izpratnes, ka paēst labi nenozīmē ēst ļoti daudz.

“Nav nekā sliktāka par šiem garšvielu maisījumiem, jo tajos ir ļoti daudz sāls un pārtikas ķīmijas.”
               Gunārs Misiķis

“Ja cilvēks ilgstoši ēd tikai vienveidīgu pārtiku, tad viņa organismā sāk trūkt nepieciešamo vielu, lai pilnvērtīgi darbotos ikdienā. Līdz ar to sākas dažādas veselības problēmas un cilvēki iet pie ārstiem, tērē daudz naudas medikamentiem, bet šo naudu varētu iztērēt arī labam un sabalansētam uzturam. Domāju, ka tas atrisinātu daudzas cilvēku veselības problēmas,” pauž Gunārs. Viņš uzskata, ka Alūksnē ir iespējams izveidot veiksmīgu ēdināšanas biznesu, taču problēma ir tieši tajā, ka labs ēdiens vienmēr maksā dārgāk, un ir jāatrod veids, kā būt konkurētspējīgam starp lētākajām ēstuvēm.

Pašiem jāaudzē garšvielas
Meistarklasēs Gunārs aicina piedalīties ikvienu interesentu. “Aicinu cilvēkus nebūt kūtriem un atnākt, lai ne tikai pagatavotu sev ko garšīgu, bet arī iemācītos patstāvīgi gatavot. Pagaidām gan vēl neteikšu, ko mēs gatavosim, taču tas noteikti būs kaut kas tāds, ko cilvēki varētu vēlāk pagatavot arī paši, bet ne gluži ikdienišķs. Bieži vien cilvēki domā, ka tad, ja viņi gatavo ēdienu mājās, tas ir veselīgāks, bet tā gluži nav. Tiek izvēlēts vieglākais ceļš, un ēdienam nereti tiek pievienots veikalā pirkts garšvielu maisījums. Nav nekā sliktāka par šiem garšvielu maisījumiem, jo tajos ir ļoti daudz sāls un pārtikas ķīmijas. Es mudinu audzēt garšvielas, jo tas nav sarežģīti un ir daudz veselīgāk, kā arī garšīgāk,” uzskata Gunārs. Arī ziemā mājās vai siltumnīcā var izaudzēt garšvielas, kas noteikti būs laba vitamīnu deva. “Tā, piemēram, timiāns der gaļas ēdieniem, bet arī grauzdiņi ar timiānu ir ļoti garšīgi. Rozmarīns ir daudz spēcīgāks par timiānu un to vajadzēs lietot prātīgāk. Arī parastajiem lociņiem vajadzētu būt katrā mājā, jo lociņus var pielietot visur, kur ir vēlme sajust vasarīgu garšu. Ziemā cilvēki bieži vien nelieto tik daudz zaļumu, kā vajadzētu, jo tie ir dārgi vai arī grūtāk pieejami, tāpēc savs garšvielu trauks būtu ideāls variants,” saka Gunārs. Viņš arī uzsver, ka ziemas virtuves aptieciņā noteikti nepieciešamas dzērvenes. “Dzērvenēs ir imūnsistēmai nepieciešamākie vitamīni. Tās var likt klāt arī daudzām mērcēm, kuras pasniedzamas ar gaļu. Cilvēkiem jābūt drošiem un ar vēlmi eksperimentēt. Pagaidām gan vēl neteikšu, ko mēs gatavosim, taču tas noteikti būs kaut kas tāds, ko cilvēki varētu vēlāk pagatavot arī paši, bet ne gluži ikdienišķs. Sarkanvīna mērce ar dzērvenēm vai brūklenēm man pašam ir vismīļākā. Iesaku meklēt internetā dažādas receptes, jo informācijas tur ir ļoti daudz. Eksperimentējiet!” mudina Gunārs. ◆

Kategorijas