Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepazīst sporta dzīvi Amerikā

Agita Bērziņa

2013. gada 25. oktobris 00:00

60

Vieglatlētikas treneris Ilgvars Vaskis atgriezies no Jūdžīnas pilsētas Oregonas štatā ASV ziemeļrietumos, kur viesojās pie sava bijušā audzēkņa alūksnieša Daiņa Irbes. Dainis sapni par Ameriku īstenoja 1990.gadā. Tur viņš strādā kā praktizējošs neirologs, ir Jūdžīnas miega klīnikas īpašnieks un Klusā okeāna Rietumu miega asociācijas prezidents.

Pauž prieku par mūsu
bobsleja četrinieku
Vēl dzīvojot Latvijā, Dainis bija panākumiem bagāts vieglatlēts, uzvarēja PSRS Medicīnas institūtu sacensībās barjerskrējienā un ieguva 3.vietu augstlēkšanā. Arī esot tālajā Amerikā, viņš aktīvi turpina nodarboties ar sportu. Viņa aizraušanās ir ekstrēmie sporta veidi -  braukšana pa kalniem ar velosipēdu, laivošana. Tagad viņam ir jauns mērķis –  tikt Amerikas vieglatlētu senioru sarakstā jeb reitingā. Šogad atsācis startēt un jau guvis panākumus - ir Oregonas atklāto sacensību senioriem vairāku godalgoto vietu ieguvējs. “Dainis ir sportiski labā formā. Palīdzēju viņam sastādīt treniņu programmu un pāris reizes devos līdzi uz sporta zāli. Protams, iepazinu Amerikas sporta vidi. Jāteic, ka viņiem piedāvājums ir daudz plašāks. Ir gan sporta inventāra noma, gan skriešanas un velobraukšanas celiņi. Ja mums Latvijā pamata sporta veidi ir bumbu spēles, tad Amerikā iespēju ir daudz vairāk. Biju Jūdžīnas vieglatlētikas stadionā, kur tikos ar Eštona Ītona fiziskās sagatavotības treneri Džeimiju Kuku. E.Ītons ir pasaules vieglatlētu karalis – pasaules rekordists desmitcīņā, olimpiskais un pasaules čempions. Gribēju tikties arī ar pašu sportistu, taču sezona jau bija beigusies. Pārrunājām sporta iespējas abās valstīs. Piemēram, par orientēšanās sportu un Bertuka uzvaru viņi neko nezina. Savukārt par ziemas sportu jau bija zinošāki un pauda prieku par mūsu bobsleja četrinieka, ko iestumj arī alūksnietis Intars Dambis, labajiem panākumiem. Salīdzinājām Eštona un Intara fizisko sagatavotību. Eštons, protams, ir ātrāks, bet Intars - spēcīgāks. Startējot Vankūverā, Intars var saņemt uzmundrinājumu ne tikai no Daiņa, bet arī Džeimija,” teic I.Vaskis.

Iedod makšķeri,
lai noķer zivi
Savukārt, tiekoties ar Oregonas štata prezidentu Vin Lanannu, viņa pirmais jautājums mūs trenerim bija, vai tas ir Alūksnes sportists, kurš finišēja roku rokā ar amerikāni Atlantas olimpiskajās spēlēs. “Diemžēl tas nebija mūsējais, bet bijušais Valkas rajona sportists. Pastāstīju, ka alūksniete Ilona Marhele izpildīja Londonas olimpisko spēļu B normatīvu maratonā. Londonā diemžēl viņa nestartēja, kaut arī pēc tam pārliecinoši uzrādīja labākos rezultātus. Arī viņiem Amerikā tas ir dzelzs likums – izlasei ir vienas sacensības un, kurš iekļūst, tas brauc. Tagad Ilona cer uz Riodežaneiro,” stāsta I.Vaskis.
Amerikā nav sporta skolu bērniem un jauniešiem kā Latvijā. Bērni sportu apgūst skolā un sporta klubos, pie skolām ir stadioni pat ar astoņiem skriešanas celiņiem. “Bērni tur nodarbojas ar visu. Džeimijs man rādīja sava septiņgadīgā dēla video, kurā bija redzams, kā viņš lec, skrien, vingro, met bumbu. Viņa sagatavotību un vispusību var tikai apbrīnot. Nopietnāki treniņi viņam sāksies  pēc 17 gadu sasniegšanas, kad arī būs redzams, kāds sportists un kādā jomā viņš būs. Nav agrās specializācijas. Runājot par sportu Amerikā, vietā būtu salīdzinājums – iedod makšķeri, lai noķer zivi. Latvijā dod zivi - vedam cilvēkus laukumā, dodam kreklu. Amerikā ir infrastruktūra, taču pārējais ir pašu rokās. No Jūdžīnas gabalu sarkanā skrejceļa neatvedu, bet enerģiju turpināt trenera darbu Alūksnē gan,” saka I.Vaskis. ◆

Kategorijas