Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pamanīt dzīvību kokā

Diāna Lozko

2013. gada 25. oktobris 00:00

3

Alūksnes mākslas skolas izstāžu zālē ir izstādīta mēbeļu meistara Harija Stradiņa darbu izstāde “Skaists koks”. H.Stradiņš uzskata, ka koka elementi mājoklī ienes pavisam citādāku enerģētiku.

Mums iestāsta, ka mums
nav laika
Izstādē vērojami 16 darba gadu laikā atlasītie koka gabaliņi, kā arī vairāki kokā iestrādāti pulksteņi. “Vēlējos cilvēkiem parādīt, ka koks nav tikai stumbrs un lietaskoks, bet tas sastāv arī no dažādiem zariem, saknēm un defektiem. Mans vadmotīvs daudzos darbos ir tieši defektu pārvēršana efektos,” stāsta H.Stradiņš. Viņš jau kopš 1997.gada nodarbojas ar kokmateriālu apstrādi, bet viss sācies ar kādas egles galotni. “Jāņkalniņā ieraudzīju vētras laikā nolauztu egles galotni. Pirmo reizi to paņēmu uz mājām un sāku apstrādāt,” stāsta H.Stradiņš. Viņam nav speciālas izglītības kokmateriālu apstrādē, un arī ar izstādes palīdzību viņš vēlas cilvēkiem parādīt, cik svarīga ir sirdsizglītība. H.Stradiņš uzskata, ka tehniska dokumenta iegūšana nebūt nenozīmē, ka kāds darbs veiksies labāk. “Mums daudz ko vienkārši iestāsta, it kā mēs paši nemācētu domāt. Mums iestāsta, ka mums nav laika, ka ir skrejošs gadsimts, ka visur jāsteidzas, bet man tā nav. Arī Imants Ziedonis ir teicis - ja man nav laika, tad es nekur nesteidzos. Viegli jau ir pakļauties masām un teikt -  ja jau visi skrien, es arī pajoņošu. Cilvēkiem jāsaprot, ka viņu centrs ir tur, kur viņi atrodas. Ir jābūt te un šajā mirklī, arī pieņemot tā mirkļa problēmas. Arī tās mani dara pilnīgu,” uzsver H.Stradiņš.

Koks ir dzīvs, un to var sajust
“Es veidoju dažādas mēbeles un interjera elementus ar pamatdomu cildināt dabu, tās tekstūru un faktūru. Koks ir dzīvs, un to var sajust. Tam ir pavisam citādāka enerģija. Esmu pārliecināts, ka koks  man ir labs un tā ir dzīvības forma. Man nevajadzētu nevienam stāstīt, ka koks ir vienkārši koks. Tas ir līdzīgs cilvēkam, un tā apstrādes laikā starp mums jārodas sadarbībai. Cilvēki to jūt, vēlas aptaustīt koka mēbeles, to izjūta ir pavisam citādāka. Plastmasas lietas mūsu dzīvē ir ienākušas tikai nesen, bet visi jau pie tām ir pieraduši, taču cilvēki ir aizmirsuši, ka pirms tās plastmasas mums bija koks, un tas nekur nav pazudis,” pauž H.Stradiņš. Viņš gan atzīst, ka runas par to, ka Latvija ir zaļa valsts un mums ir pārpārēm koku, ir drīzāk pārspīlētas. “Fotografējot no augšas, krūmus pieskaita pie mežiem un tā tālāk. Mēs vairs neesam tik zaļa valsts, bet gan paplika, tāpēc cilvēkiem ir jānovērtē koks un jāpārstāj tikai ticēt runām, ka mums to mežu ir pārpārēm,” saka H.Stradiņš.
Izstādi mākslas skolas izstāžu zālē par brīvu būs iespējams aplūkot līdz novembra vidum, bet vēlāk tā dosies uz Rīgas Tehnisko universitāti, kuras kompleksā ir izbūvēts jauns izstāžu centrs. ◆

Kategorijas