Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas efektīvāk saimnieko – pašvaldības vai privātais uzņēmums?

Mārīte Dzene

2013. gada 25. oktobris 00:00

424

Nesen Alūksnes novada domes deputāti iepazinās ar Veru (Igaunija) pašvaldības pieredzi siltumapgādē. Pirms gada igauņu pašvaldība izsolē pārdeva siltumapgādes uzņēmumu. Pretendenti bija vairāki, bet par izdevīgāko tika atzīts Vācijas uzņēmumu grupas “Danpower” piedāvājums. Vai tāda iespēja varētu būt arī Alūksnē, izsolot AS “Simone”? Pagaidām par to ir grūti spriest, taču tiek meklētas un vērtētas iespējas piesaistīt investīcijas siltumapgādes sistēmas uzlabošanai un attīstībai pilsētā. Protams, arī iespējamie investori vērtē uzņēmumu, pirms izsaka vēlmi to iegādāties.

Īsts saimnieks garantē
stabilitāti
“Piesaistot investorus, tiek atbrīvoti pašvaldības līdzekļi. Taču ir jāizvērtē iespējamie varianti, meklējot pieņemamāko un labāko iedzīvotāju interesēs. Ja tas izdosies, tad alūksniešiem būs vienalga, vai uzņēmums pieder pašvaldības vai privātam uzņēmumam,” norāda Alūksnes domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis. Īpašnieka maiņa nevar būtiski ietekmēt siltumenerģijas tarifu, jo to nosaka ekonomiskie rādītāji, kuru pamatotību apstiprina sabiedrisko pakalpojumu regulators. Tiesa, ja palielināsies elektrības cena, tad ir skaidrs, ka būs lielāks arī siltumenerģijas tarifs.
“Tomēr svarīga nav tikai ekonomika – cik kas maksā, bet arī cik prognozējama un droša ir uzņēmuma darbība perspektīvā. Ir pilsētas, kur apkure ir privātās rokās, un ir arī tādas, kur pakalpojumus sniedz pašvaldību uzņēmumi. Abos variantos ir vietas, kur iedzīvotāji saņem labas kvalitātes un ne pārāk dārgus pakalpojumus, un ir arī otrādi,” secina A.Dukulis. Tāpēc ir paredzēts vērtēt un salīdzināt, kādas izmaiņas būtu lietderīgas. Turklāt pašvaldības uzņēmumu var iegādāties tikai izsolē. Tas nozīmē, ka tiks izraudzīts izdevīgākais piedāvājums. 
“Pats svarīgākais ir tas, kāds ir uzņēmuma saimnieks. Tas nozīmē, ka ir vajadzīgs menedžeris un visa komanda, kas “Simonē” strādā kā savā uzņēmumā. Ja to nevaram nodrošināt, tad ir jāaicina privātais saimnieks. Ļoti daudz ir atkarīgs no cilvēkiem. Ja nav īstu saimnieku, tad var kaut uz galvas stāvēt – nekas labs nebūs. Tiesa, arī pašvaldību uzņēmumos, kur tādi ir, problēmu tikpat kā nav,” salīdzina A.Dukulis. Ko alūksnieši iegūs, ja tiks atrasts kārtīgs saimnieks “Simonei”? “Ilgākā periodā tiks panākta stabilitāte. Turklāt uzlabosies pakalpojuma kvalitāte, jo otras puses siltumtrašu atjaunošanā vēl ir jāiegulda lieli līdzekļi. Ja to vajadzētu darīt pašvaldībai, tad nevarētu domāt par ieguldījumiem citu ilglaicīgu un lielu projektu īstenošanā - sporta zāles būvē vai tautas nama rekonstrukcijā,” atzīst domes priekšsēdētājs.

Politiski lēmumi “nolaiž
uz grunti”
Interesi pārņemt apkuri Alūksnē izrādījusi vācu kompānija “Danpower”. Šā uzņēmuma pārziņā ir siltumapgādes projekti ar termisko pieslēgumu jaudu vairāk nekā 800 MW apmēram 200 000 dzīvokļos vairāk nekā 140 pilsētās un pašvaldībās Vācijā, tagad arī Igaunijā, Veru. Protams, vācu kompānijas finansiālās iespējas nav salīdzināmas ar Alūksnes novada pašvaldības iespējām. Uzņēmuma apgrozījums ir 150 miljoni eiro gadā. “Ir uzsāktas sarunas par iespēju sadarboties, ņemot vērā Veru pozitīvo pieredzi un vācu kompānijas ieinteresētību. Kāda tā būs, to šobrīd ir grūti pateikt. Iespējams, ka tā būs iesaistīšanās “Simones” darbā ar investīcijām, ja neradīs iespējas to iegādāties,” norāda vācu kompānijas “Danpower” konsultants Latvijā Andris Rudzītis. Viņš secina, ka šobrīd vairums Latvijas siltumapgādes uzņēmumu pieder pašvaldībām. A.Rudzītis atzīst, ka galvenais nav, kam pieder uzņēmums. Daudz vairāk satrauc tas, ka nereti politisku vai neprofesionālu lēmumu rezultātā uzņēmumiem tiek radīti zaudējumi vai pat “nolaisti uz grunti”. Pieredze liecina, ka šādi lēmumi visbiežāk tiek pieņemti, tuvojoties vēlēšanām. Savukārt, ja uzņēmumu vada neatkarīgs profesionālis, kas nav pakļauts politiskām vēsmām, tad situācija ir citāda. Tiesa, siltumapgāde nav viegls bizness. Toties tas ir ilglaicīgs, jo investīciju atdevi jūt tikai pēc vairākiem gadiem. Arī peļņu var gūt tikai pēc 7, 8 gadiem. “Ja saimniecību sakārto un apzinās, ka Latvijā siltums vienmēr būs vajadzīgs, tad tas ir ilglaicīgs un stabils bizness. Turklāt tajā nav viegli iespiesties no malas. Tas ir sava veida monopols, kurā nevar gūt lielu peļņu, bet, pareizi saimniekojot, tā ir stabila,” vērtē A.Rudzītis. 
Alūksnes dome ir ieguldījusi lielas summas “Simones” pamatkapitālā, ņemot kredītus. Vai tie paliks uz pašvaldības pleciem, ja akciju sabiedrība tiks pārdota? Nē. Nosakot pārdošanas cenu, tajā tiks iekļauti arī kredīti. Pašlaik notiek sarunas ar vācu kompāniju, kas veic Alūksnes siltumapgādes uzņēmuma izpēti. Protams, pārdošanas (šinī gadījumā izsoles) noteikumus nosaka pašvaldība. Ja tie investoru apmierina, tad darījums var notikt.
Šā gada sākumā Vācijas uzņēmumu grupa “Danpower” izteica vēlmi iegādāties SIA “Vidzemes enerģija” Gulbenē, kuras īpašnieki vēlējās to pārdot. Vācu investori secināja, ka siltuma padeves infrastruktūra pilsētā ir labā stāvoklī un izteica atzinību sakārtotajiem siltumtīkliem, jo tiem nebūtu vajadzīgas lielas investīcijas un līdz ar to nevajadzētu plānot izmaiņas tarifos tuvākajos gados. “Danpower” informēja par veiksmīgo darbību Veru, pārņemot pašvaldības siltumapgādes uzņēmumu. Tur pērn tika uzstādīta biomasas iekārta ar termisko jaudu 17 MW un tiek apsaimniekota siltumtrase 24 kilometru garumā. Tomēr “Vidzemes enerģijas” īpašnieki savu uzņēmumu ar 350 000 latu pamatkapitālu nolēma pārdot Rīgas firmai “Enerģija 1” (reģistrēta 2013.gada 18.janvārī ar 2000 latu pamatkapitālu), kas bija gatava maksāt vairāk. Laikraksta “Dzirkstele” publikācijā secināts, ka faktiski par “Vidzemes enerģija” īpašnieku ir kļuvis 55 gadus vecais jūrmalnieks Andris Kļaviņš, jo viņš ir vienīgais SIA “Enerģija 1” īpašnieks, liecina “Lursoft”. Visticamāk, šis A.Kļaviņš ir bijušais Latvijas kuģniecības prezidents, kurš ir Latvijas miljonāru sarakstā.
Ko māca negatīvā
pieredze?
Pirms četriem gadiem jau bija mēģinājums pārdot AS “Simone”. Toreiz novada domes deputāti kopā ar pilnsabiedrību “Silten JG” nolēma dibināt jaunu akciju sabiedrību “Siltums” uz laiku, kas nebūtu mazāks par 20 gadiem. Sabiedrības dibināšanas līgumā bija paredzēts iekļaut punktu, ka pašvaldība novērtēs savu mantisko un intelektuālo ieguldījumu - 100 procentus “Simones” akcijas – un ieguldīs tās “Siltuma” pamatkapitālā. Tādējādi pašvaldības ieguldījums veidotu līdz 20 procentus no “Siltuma” pamatkapitāla. Savukārt “Silten JG” piekrita ieguldīt pamatkapitālā ne mazāk kā 400 000 latu, ko apmaksātu noteiktā kārtībā – ne mazāk kā 25 000 latu līdz reģistrācijas pieteikuma iesniegšanai Uzņēmumu reģistrā un ne mazāk kā 50 000 latu līdz 2009.gada 31.decembrim, bet pilnībā – līdz 2010.gada 1.oktobrim. Bija arī paredzēti termiņi, kādos “Siltums” veic investīcijas siltumtrašu atjaunošanā un katlumāju remontos. “Pašvaldībai prioritāte ir sociālais budžets, nevis investīcijas siltumtrasēs,” toreiz teica deputāts Ainars Melders. Tomēr netika pieņemts lēmums pārdot pašvaldības uzņēmumu, kura parādus bija gatavs pārņemt “Siltums”. “Mēs visu laiku cīnāmies ar aizdomām, ka šis ir pārāk labs un pārāk “rozā” piedāvājums,” toreiz secināja domes priekšsēdētājs Aivars Fomins.
Tagad pēc divu rekonstrukcijas projektu īstenošanas AS “Simone” noteikti ir pievilcīgāka pretendentiem. Šobrīd tiek pabeigti divi vērienīgi projekti - par 1,7 miljoniem latu un par 1,3 miljoniem latu. Pašvaldības līdzfinansējums tiem ir attiecīgi 1,034 miljoni latu un 625 000 latu, turklāt šīs summas tiek ieguldītas akciju sabiedrības pamatkapitālā. Kredīti būs jāsedz novada domei no nodokļu maksātāju naudas. Ja, piemēram, “Simone” tiktu novērtēta par 4 miljoniem latu un par tādu summu to izsolē iegādātos investors, tad pašvaldība varētu segt 3 miljonu latu kredītus, par kuriem vairs nebūtu jāmaksā ne pamatsumma, ne procenti no budžeta naudas. Turklāt atbrīvotos līdzekļus varētu izmantot citām vajadzībām.
Ja domes deputāti redzēs, ka nevar atrast saimnieku, kas nodrošina labākās siltumapgādi, tad nāksies “Simonei” turpināt darbu tāpat kā līdz šim. Tiesa, katra apkures sezona ir gaidīta ar satraukumu – kā nu būs. ◆

Kategorijas