Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iegūst līdzekļus un atbalstu Veru attīstībai

Mārīte Dzene

2013. gada 25. oktobris 00:00

1

Pasakai līdzinās Veru (Igaunija) pilsētas pašvaldības darbinieku stāsts, kā 2012.gada pavasarī pilsētas siltumapgādes uzņēmums izsolē tika pārdots vācu kompānijai “Danpower” un kāds ir pašvaldības, kā arī Veru iedzīvotāju ieguvums. Par pozitīvu rezultātu un atsauksmēm varēja pārliecināties žurnālisti Alūksnes novada pašvaldības organizētajā pieredzes braucienā uz Veru, kas pagaidām ir vienīgā pilsēta Igaunijā, kur strādā šī vācu kompānija.

Galvenās siltumtrases
jau atjaunotas
Igauņu uzņēmums “Eesti Energia”, kas nodarbojas ar degslānekļa ieguvi, elektroenerģijas un siltuma ražošanu, nebija priecīgs, ka siltumapgādi Veru nodrošinās vācu uzņēmums, radot konkurenci. Tas pašvaldībai piedāvāja koģenerācijas stacijas pakalpojumus, bet ar stacijas jaudu siltumu un silto ūdeni varētu nodrošināt pilsētai 8 mēnešus gadā. Taču ziemas aukstajos mēnešos būtu vajadzīgs ražot papildu siltumu, tātad pašvaldībai būtu jāsaglabā savs uzņēmums, tāpēc tāds piedāvājums nebija pieņemams. Pašvaldības uzņēmuma izsolē pieteicās arī citi pretendenti, taču par atbilstošāko atzina “Danpower” piedāvājumu. Tagad pašvaldība secina, ka izvēle bijusi pareiza.
“Pirms uzņēmuma pārdošanas izsolē eksperti to novērtēja par 3,8 miljoniem eiro. Turklāt pašvaldības izsoles noteikumos tika norādīts, ka pretendentiem ir jāparedz investīcijas siltumtrašu un katlumāju atjaunošanai, jo siltumapgādes sistēma ir veca un nolietojusies. Tagad jau ir atjaunotas siltumtrases pa galvenajām ielām, ieguldot tajās prāvas investīcijas. Nākamgad šis darbs tiks turpināts,” stāsta Veru pašvaldības mēra vietniece Kersti Kosāre.

Atvērs “Danpower”
informācijas centru
Pārdodot uzņēmumu, pašvaldība ir ieguvusi 3,6 miljonus eiro, ko var izmantot pilsētas attīstībā. Tiek rekonstruēta viena no galvenajām ielām, izbūvēts
jauns ceļš un tilts, bērnudārzam iekārtots jauns rotaļlaukums, renovēta skola... Tas nozīmē, ka lielo projektu īstenošanai var izmantot pašvaldības līdzfinansējumu, neņemot kredītus.
Turklāt vācu kompānija jau iekārtojusi telpas “Danpower” informācijas centram, kurā varēs strādāt pilsētas iedzīvotāji. Centra darbinieki informēs un konsultēs par dažādiem siltumapgādes jautājumiem uzņēmuma klientus Hannoverē (Vācija). Pašlaik notiek 17 darbinieku apmācība, bet perspektīvā centrā varētu strādāt gandrīz divtik cilvēku. Tiesa, viņiem ir jāprot vācu un angļu valoda. Tādu cilvēku Igaunijā netrūkst, tāpēc šo iespēju izmanto ne tikai Veru, bet arī citviet dzīvojošie. “Dienvidigaunijas pilsētās, kāda ir Veru, nav lielas algas. Taču “Danpower” informācijas centrā varēs saņemt daudz lielākas algas nekā vidēji Veru apkārtnē,” norāda K.Kosāre.
Viņa uzsver, ka patīkamu pārsteigumu vācu kompānija sagādāja Igaunijas valsts dzimšanas dienā februārī, kad dāvināja pilsētas bērnudārziem pa 2000 eiro katram, lai piepildītu kādu bērnu vēlēšanos. Vācu kompānijas pārstāvji uzsver, ka veiksmīgā sadarbībā ir svarīgi, ja valda savstarpēja uzticība. Līdz ar “Danpower” ienākšanu pilsētā ir jūtama arī citu ārzemju investoru interese par Veru. Piemēram, kāda kompānija gatavojas celt luksusa viesnīcu pilsētā.

Iedzīvotāji atzinīgi vērtē vācu kompāniju
Pašvaldības attīstības konsultante Tīna Hallime atzīst, ka ne tikai pašai, bet daudziem sākumā šķita neiespējami, ka vācu uzņēmums var izrādīt tādas rūpes ne tikai par saviem darbiniekiem, bet arī par pilsētu un tās iedzīvotājiem. “Tagad vairums Veru ļoti pozitīvi atsaucas par “Danpower”, jo redz, ka uzņēmums labi strādā un rūpējas par pilsētu un cilvēkiem, kuri saņem tās pakalpojumus. Tie nav būtiski mainījušies - nav kļuvuši ne dārgāki, ne lētāki, tomēr ir jūtama stabilitāte, jo nav bijušas avārijas un ar tām saistīti pārtraukumi siltuma piegādē. Tādi bija iepriekš, kad apkuri nodrošināja pašvaldības uzņēmums,” salīdzina T.Hallime. Ja pašvaldības uzņēmums netiktu pārdots, tad pēc 5 gadiem tas būtu jāatdod kaut par velti. “Pašvaldība nespētu nodrošināt siltumapgādi tā, lai pakalpojuma sniegšana neradītu problēmas,” atzīst mēra vietniece. Uzņēmumam trūka naudas, tāpēc tas varētu atjaunot trases vai katlumājas, bet ne visu apkures sistēmu.
Veru uz ielas aptaujātie pilsētnieki neizjūt būtiskas izmaiņas, jo tarifs nav mainījies.
Protams, ir arī parādnieki, kuri nespēj norēķināties par apkuri. Taču tādu nav daudz, jo Igaunijā tāpat kā Latvijā var saņemt dzīvokļa pabalstu komunālajiem maksājumiem tie, kuriem nepietiek ar pašu nopelnīto.  “Pati dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurai ir kopējs līgums par siltumapgādi. Ja man būtu parāds, tad arī citi iedzīvotāji pieprasītu to samaksāt, lai tas nebūtu jāatlīdzina visiem kopā,” saka  K.Kosāre. ◆

Fakti

◆ Veru ir 13 313 iedzīvotāji.
◆ Pilsētā ir 3 katlumājas, kas strādā autonomi. Centrālās katlumājas jauda ir 25 MW.
◆ Hannoverē ir 500 000 iedzīvotāju, kurus konsultēs “Danpower” informācijas centra darbinieki Veru.

Kategorijas