Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sakops Alūksnes ezera krastu zonu

Mārīte Dzene

2013. gada 1. novembris 00:00

314

Alūksnes novada pašvaldības iepirkuma komisija, vērtējot iepirkuma konkursa “Alūk­snes krasta zonas daļu sakopšana” nolēmusi līgumu slēgts ar SIA “Sorma”. Komisijas sēdes 29.oktobra lēmums liecina, ka iepirkumā bija pieteicies tikai viens pretendents, kas atzīts par atbilstošu prasībām.


Kāds alūksnietis, kurš nevēlējās laikrakstā minēt savu vārdu, norāda, ka ezers ir aizaudzis un piesārņots, jo tajā kopš septiņdesmito gadu sākuma tiek kanalizācijas notekūdeņi. Sevišķi tas izpaužas Melnuma piekrastē. Šis piesārņojums rada labvēlīgu vidi ūdensaugiem. Tāpēc jau sen bija laiks uzsākt piekrastes sakopšanu un labi, ka šis darbs beidzot ir sākts. Alūksnieši cer, ka tas tiks turpināts.

Izvāks dūņas un atmirušos augus
Alūksnes ezera peldvieta “Vējiņš” un arī peldvieta Pilssalā ir sakārtotas, taču daudzi vasarā iecienījuši doties uz Melnumu. Arī tur piekrastē ir domāts par atpūtnieku ērtībām, ierīkojot soliņus un izliekot atkritumu urnas, kā arī smilšu kasti bērniem. Taču ezera ūdens piekraste šajā vietā ir aizaugusi ar ūdensaugiem un gultnē ir sakrājušās dūņas. Tāpēc pašvaldība rīkoja iepirkumu, lai atrastu darbu izpildītāju krasta zonas sakopšanai. Iepirkuma nolikums paredz, ka darbiem varētu būt divas kārtas. Pirmajā kārtā paredzēts novākt ezera krasta apaugumu, tīrīt krastu, izvākt dūņas un atmirušo augu atliekas, kā arī padziļināt ezera gultni un to tīrīt. Tiek prognozēts, ka ezera grunts dūņu un mirušo augu atlieku slānis varētu veidot apmēram pusmetru un būtu jāizvāc apmēram 750 kubikmetri šī slāņa. Darbus iecerēts veikt 1500 kvadrātmetru platībā laikā, kad vējš pūš uz krastu. Savukārt Ozolu ielas rajonā darbi tiks veikti 1000 kvadrātmetru platībā, ezera piekrastē izņemot dūņas un mirušo augu atliekas 1 metra biezā slānī. Tur ir izveidota vienīgā laivu piestātne, kas ierīkota ezera kanālā. Tagad šis kanāls ir aizaudzis un tā gultne pieskalota ar dūņām. Tāpēc arī tur ir nepieciešams sakopt krasta zonu.

Vēlas darbus veikt
šoruden
Lai gan šiem darbiem tiek paredzētas divas nedēļas, pašvaldības aģentūrā “Alja” atzīst, ka to izpildei pietiktu ar pāris dienām. Tāpēc tiek cerēts, ka arī otrajā kārtā paredzētos darbus varētu paveikt vēl šoruden. Otrajā kārtā ir paredzēta ezera krastā novāktā materiāla izvešana un izlīdzināšana, kā arī teritorijas sakopšana. Tiesa, ja izvāktās dūņas un augi veidos šķidru masu, tad uzreiz to nevarēs aizvest prom no krasta. Tiem ir jānostāvas, tāpēc grūti prognozēt, kad to varēs izdarīt. Aģentūra “Alja” vēlētos, lai pavasarī nevajadzētu atsākt darbus ar tehniku ezera piekrastē, bet tā jau būtu tīra un sakārtota. Kopējā darbu izpildes līgumcena ir 4600 lati bez pievienotās vērtības nodokļa. ◆

Kategorijas