Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jānim Kūmam - 2.vieta

Agita Bērziņa

2013. gada 1. novembris 00:00

0

Alūksnes un Apes novada sportisti ar panākumiem startējuši Siguldas kalnu maratonā. Pavisam nedaudz līdz uzvarētāja godam pietrūka gaujienietim Jānim Kūmam un alūksnietim Oskaram Muižniekam. Par Baltijas sarežģītāko skrējienu dēvētajās sacensībās piedalījās vairāk nekā 600 dalībnieku. Kāpumi garākās distances trasē sasniedza pat 2000 metrus.


No Ķīnas uz Siguldu
J.Kūms skrēja garāko distanci - 54 kilometrus. Distanci viņš veica 5 stundās 5 minūtēs 35,8 sekundēs. Ar šādu rezultātu viņam izdevās iegūt 2.vietu gan savā vecuma grupā V21, gan distances kopvērtējumā 148 dalībnieku konkurencē. Uzvarētājam viņš zaudēja trīsarpus minūtes. 54 kilometrus vēl skrēja Rūdolfs Bērziņš, kurš ieguva 59.vietu V21 grupā. “Sacensībās startēju tādā līmenī, kādā cerēju, jo lielāko distances daļu pavadīju kopā ar Latvijas labāko ultragaro distanču skrējēju un pagājušā gada uzvarētāju Mārtiņu Puriņu. Bija plānots, ka cīnīsimies plecu pie pleca līdz pat finiša kalnam, bet pēc 42.kilometra nācās piebremzēt, jo sāka izpausties nogurums, kurš bija uzkrājies no sacensībām Ķīnā un nepārtrauktās ceļošanas. No Ķīnas atgriezos tikai ceturtdienas vakarā, un starts Siguldā bija sestdien pulksten 11.00. Latvijā biju nieka 36 stundas. Grūtākais bija nākamie 8 kilometri pēc 42 kilometru veikšanas, kad izšķīrāmies ar sacensību uzvarētāju un nācās palikt vienam. Dubļi un slidenie skrējieni no kalna problēmas nesagādāja, jo orientēšanās distancē ne tas vien ir piedzīvots. Protams, stundām ejot, pie katra nākamā kāpiena kalnā nācās piespiesties,” stāsta J.Kūms.
Viņš atklāj, ka specifiski sacensībām nav gatavojies. “Tā kā regulāri vienreiz nedēļā treniņos aizvadu vismaz divu stundu skrējienu, tad par fizisko sagatavotību neuztraucos. Lielākās bažas bija par ķermeņa adaptāciju pēc Ķīnas, bet to veiksmīgi izturēju. Šogad vairs sacensībās nestartēšu, jo sezona ir bijusi pietiekami gara un ir pienācis laiks atpūtai, lai pēc tam varētu gatavoties jaunajai sezonai un atkal varētu priecēt līdzjutējus un atbalstītājus ar vēl labākiem rezultātiem,” stāsta J.Kūms.

Ekstrēms sezonas noslēgums
Īsāku - 34 kilometru - distanci ar lielisku rezultātu veica O.Muižnieks. Rezultāts - 3 stundas 54,4 sekundes - viņam ļāva ierindoties 2.vietā gan kopvērtējumā, gan V21 grupā. V21 grupā 8.vietu ieguva Raimonds Siliņš, 16.vietu – Arturs Švūksts, bet Ansis Šteiners izstājās traumas dēļ. V40 grupā uzvaru svinēja Atis Kalējs. O.Muižnieks stāsta, ka viss noritējis, kā plānots. “Sacensības uzsāku pakāpeniski, nepievēršot uzmanību konkurentiem. Pēc pirmā apļa biju 5.vietā, tāpēc pamazām bija jākāpina temps un jāuzsāk pakaļdzīšanās. Diezgan ātri aizskrēju līdz otrajai pozīcijai, kuru beigās arī noturēju. Sacensības grūtākas un sarežģītākas padarīja lietus, kā rezultātā tika apgrūtināta skriešana dubļu dēļ. Specifiski sacensībām negatavojos, lai gan pirms sacensībām biju iepazinies ar Siguldas kalnu maratona apli,” teic O.Muižnieks.
Arī R.Siliņš sezona beidza ar ekstrēmām sacensībām. “Viss bija labi, taču kalni acīmredzami nav mana stihija. Nebiju arī īpaši trenējies, un to varēja just. Grūtākais bija skriet kalnos, līdzenumos, un noskrējienos jutos kā zivs ūdenī. Pirmo apli noskrēju bez grūtībām, taču otrajā aplī jau jutu, ka slīd kājas. Ja paspēji pieķerties pie kāda koka vai krūma, tad labi, ja ne – šļūciens garantēts. Bija nedaudz bīstami. Ar rezultātu esmu ļoti apmierināts,” teic R.Siliņš, kurš iecerējis pāris nedēļas atpūsties un tad jau sāks gatavoties jaunajai pavasara sezonai. ◆

Kategorijas