Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas darba devējam jāievēro, ieviešot eiro?

Patlaban, atrodoties uz eiro ieviešanas sliekšņa, darba devējiem aktualizējies jautājums par darba samaksas noteikšanu eiro. Tā kā eiro tiek ieviests no 2014. gada 1. janvāra, ar jaunā gada pirmo dienu arī visi norēķini veicami eiro, tajā skaitā jaunajā valūtā izmaksājama arī darba alga.

Ja patlaban darbā tiek pieņemts jauns darbinieks, viņa darba samaksa jānosaka latos, taču jau līguma slēgšanas brīdī var norādīt, ka no nākamā gada 1. janvāra darbiniekam noteikta sekojoša darba samaksa eiro, protams, ievērojot, ka no šī perioda mainās arī valstī noteiktās minimālās darba algas apmērs. Proti, saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 665 „Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi” minimālā darba alga turpmāk būs 320 eiro, bet minimālā stundas tarifa likme - 1,933 eiro. Savukārt pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti īpašam riskam un strādā saīsināto darba laiku (septiņas stundas dienā vai 35 stundas nedēļā), minimālā stundas tarifa likme būs 2,209 eiro.

Tāpat noteikti jāievēro arī naudas summu noapaļošanas noteikumi algas konvertācijas rezultātā. Proti, naudas summas un vērtības naudas izteiksmē pēc latu konvertācijas uz eiro noapaļo līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata. Ja trešā zīme aiz komata ir no 0 līdz 4, tad centa vērtība nemainās, bet, ja trešā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, cents tiek noapaļots par vienu vienību uz augšu. Ja darba devējs vēlas, algas summu var noapaļot uz augšu līdz veseliem eiro, bet nekādā gadījumā uz leju.

Jauni līgumi ar darbiniekiem nav jāpārslēdz, tostarp nav nepieciešams darba līgumā iekļaut grozījumus, taču lati jākonvertē uz eiro atbilstoši Eiropas Savienības Padomes (EP) noteiktajam kursam, kopsummā nemainot darba algas apmēru (ja vien noteiktā alga nav mazāka par valstī noteikto minimālo darba algu). Lai darbiniekam būtu skaidrība par viņa algas apmēru eiro, darba līgumam var pievienot atbilstošu pielikumu, kurā norādīts turpmākais algas apmērs eiro. Ja darba devējs atbilstoši grozījumiem minimālās algas apmērā vai savas iniciatīvas dēļ tomēr vēlas darbiniekam noteikt lielāku darba samaksu, tad, pusēm vienojoties, nepieciešami grozījumi darba līgumā (Darba likuma 97. pants), proti, darbiniekam ir konkrēti jāzina savas darba samaksas lielums.

Gadījumā, ja darba devējs ar nākamā gada 1. janvāri kādu saimniecisku vai organizatorisku iemeslu motivēts nolēmis darba samaksu samazināt, jāatgādina, ka tas iespējams, tikai un vienīgi pusēm vienojoties vai darbinieku brīdinot Darba likumā noteiktajā kārtībā un termiņos. Jebkurā gadījumā gan jāievēro, ka darba alga nedrīkst būt mazāka par valstī noteikto minimālās darba algas apmēru.

Tāpat darba devējam būs jāpārstrādā darba samaksas nolikums, tostarp prēmēšanas un piemaksu sistēma, jo arī tajās jāmaina norādītā nauda latos uz eiro. Eiro ieviešana nekādā gadījumā nedrīkst pasliktināt uzņēmuma darba samaksas noteikumus.

Uzņēmējus, kuriem radušās neskaidrības vai jautājumi šajā vai citos darba aizsardzības vai darba tiesību jautājumos, aicinu bez maksas konsultēties Latvijas Darba devēju konfederācijas Vidzemes reģiona konsultāciju centrā Valmierā, Garā ielā 7, 206. kab., kā arī zvanot pa tālruni 64233448 un 28610420 vai sūtot savus jautājumus uz e-pastu dagnija@lddk.lv.

Latvijas Darba devēju konfederācijas reģionālo konsultatīvo centru darbība tiek nodrošināta Eiropas Savienības  Sociālā fonda projekta „Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos” 1. aktivitātes „Darba devēju konsultatīvo centru izveide plānošanas reģionos un informācijas sniegšana darba devējiem par darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības normatīvo aktu praktisku piemērošanu” ietvaros.

Kategorijas