Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vardarbība un mūsu reakcija

Aizvadītajās diennaktīs Vidzemes reģiona teritorijā reģistrēta informācija par 14 noziedzīgiem nodarījumiem pret personas dzīvību un veselību. Vairāki kautiņi risinājušies starp ģimenes locekļiem - vīri fiziski ietekmējuši sievas, bērni -  vecākus. Vairāki  konflikti, pēc kuriem cietušo bērnu vecāki vērsušies ar iesniegumu policijā, risinājušies izglītības iestādēs vai savstarpēji pazīstamu, padsmitgadīgu  jauniešu vidū ārpus izglītības iestādēm. Kāds divus gadus vecs bērns nogādāts ārstniecības iestādē, jo saindējies ar medikamentiem.

5.novembrī  pulksten 18:20 saņemta informācija no ārstniecības iestādes, ka Drustu pagastā  atrasts miris 1953.gadā dzimis vīrietis, kuram konstatētas vardarbīgas nāves pazīmes. Aizdomās par smagu miesas bojājumu nodarīšanu aizturētas piecas personas, visi gados jauni vīrieši, dzimuši 1979., 1982., 1983., 1984. un 1987.gadā. Aizturētie ar cietušo bijuši savstarpēji pazīstami un pat tuvās radniecības pakāpēs. Par notikušo uzsākts kriminālprocess, izmeklēšana turpinās.

Astoņos vakarā  saņemta informācija no ārstniecības iestādes, ka slimnīcā  ievietots 2011.gadā dzimis zēns, kas pagaidām nenoskaidrotos apstākļos saindējies ar medikamentiem. Pēc sākotnējās informācijas, mazulis saindējies ar tramadolu.

Saņemts iesniegums, ka Helovīnu dienas pēcpusdienā, 31.oktobrī,  sešos kādā Vidzemes pilsētā uz ielas divi 1998. gadā  dzimuši vispārizglītojošās skolas audzēkņi, huligānisku tieksmju vadīti, ar līmlenti aptinuši diviem mazgadīgiem zēniem galvu un ķermeni, kā arī atņēmuši mobilo telefonu, kuru vēlāk labprātīgi atdevuši. Paskaidrojumos pārbaudāmās personas atzīst, ka šo “sižetu” noskatījušies kādā populārā interneta portālā, kur tā apmeklētāji ievieto “izklaidējošus” mājas apstākļos tapušus ierakstus.

Saņemta informācija, ka savstarpēja sadzīves konflikta laikā 1976.gadā dzimusi sieviete piekāvusi 1962.gadā dzimušu sievieti. Cietušajai konstatētas vairākas traumas - deguna kaula un ribu lūzumi. 1970.gadā dzimis vīrietis piekāvis faktisko sievu, 1968. gadā dzimušu sievieti. Kādā citā adresē 1963.gadā dzimis vīrietis fiziski ietekmējis sievu. Izglītības iestādē savstarpējā konfliktā traumas guvuši 11 un 12 gadus veci zēni. Kādas izglītības iestādes dienesta viesnīcā 1996. gadā dzimusi jauniete piekāvusi 1995.gadā dzimušu jaunieti. Saņemts iesniegums, ka māte, 1980.gadā dzimusi sieviete, iespējams, ilgākā laika posmā vardarbīgi izturējusies pret astoņus gadus veco meitu. Saņemts iesniegums, ka ilgākā laika posmā 1964.gadā dzimis vīrietis vardarbīgi izturējies pret sievieti un viņas bērnu.

Lai arī  policija regulāri uzrunā sabiedrību, informējot vecākus par likuma prasībām, kas nosaka, ka bērnam nevar būt pieejami vardarbīga rakstura materiāli un aicina iedzīvotājus uz saprātīgu, cilvēka cieņu nepazemojošu rīcību un konfliktu risināšanu sarunu ceļā, situācija neuzlabojas.

Izskatot lietas materiālus, policijas darbinieki visbiežāk konstatē pilnīgu savstarpējas iejūtības, tolerances, uzmanības un cieņas trūkumu. Pieaugušie un jaunieši ignorē jebkādas pieklājības normas un izturas vardarbīgi, savstarpējos konfliktus risinot ar dūru palīdzību. Šokē apkārtējo vienaldzība un situācijas, kad pieauguši, fiziski spēcīgi vīrieši, kas kļuvuši par aculieciniekiem vardarbīgiem un cilvēka cieņu pazemojošiem konfliktiem, nevis iejaucas, lai aizstāvētu sievieti vai bērnu, bet notiekošo filmē, lai vēlāk savu vīrišķību apliecinošo “varoņdarbu” ievietotu sociālajos tīklos.

p.s. Par visiem minētajiem gadījumiem uzsākta lietas materiālu pārbaude. Policijas un prokuratūras kompetencē būs skaidrot, kas notikušajā saucams pie atbildības. 

Kategorijas