Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Organizē fizisko aktivitāšu nodarbības pieaugušajiem Latvijas reģionos

Lai motivētu darbspējīgā  vecuma iedzīvotājus ikdienā nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un palielināt to intensitāti, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) iedzīvotājiem novembrī piedāvā iespēju piedalīties sporta nodarbībās, kuras vadīs SIA „DCH komanda” treneri.

Nodarbību cikls tiek organizēts Latvijas reģionos – Pierīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē, katrā reģionā paredzot vismaz sešus fizisko aktivitāšu pasākumus. Pasākumi notiek tajās pašvaldībās, kuras pirmās atsaucās organizatoru aicinājumam. Papildu informācija par pasākumu norises vietām pieejama SIA „DCH komanda” Facebook.com lapā https://www.facebook.com/dchstudija. Dalībnieki tiek aicināti ierasties ērtā tērpā, kas netraucē kustēties.

Vienas nodarbības ilgums ir trīs stundas, kuru laikā dalībniekiem stāsta gan par fizisko aktivitāšu labvēlīgo ietekmi uz organismu, gan par pieejamākajiem, vienkāršākajiem un efektīvākajiem fizisko aktivitāšu veidiem. Tāpat dalībniekiem tiek sniegta informācija, kā sevi pasargāt no traumām fizisko aktivitāšu laikā.

Nodarbības praktiskā daļa sastāv no elpošanas un iesildīšanās vingrinājumiem, kā arī tiek apgūts bāzes un stiepšanās vingrinājumu komplekss. Fizisko aktivitāšu nodarbības laikā dalībnieki tiek nodarbināti atbilstoši fiziskās sagatavotības līmenim. Ar katru no grupām strādā speciālists, ņemot vērā dalībnieku veselības stāvokli, iepriekšējo fizisko aktivitāšu pieredzi, mērķi un intereses.

Nodarbībās dalībnieki saņem izdales materiālu ar ieteiktajiem fiziskajiem vingrinājumiem, no kuriem katram būs iespējams veidot savu fiziskās aktivitātes kompleksu.

Iedzīvotāju fiziskās aktivitātes līmenis valstī ir nepietiekams, par to liecina SPKC apkopotā  statistika, kā arī veiktie pētījumi un aptaujas. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas izstrādātajām vadlīnijām, par pietiekamu fizisko aktivitāti uzskata 150 min./nedēļā. Kā liecina SPKC dati, tad vismaz 4-6 reizes nedēļā ar fiziskiem vingrinājumiem (vismaz 30 minūtes) kopumā nodarbojas tikai 15% aptaujāto iedzīvotāju. Par mazkustīgu dzīvesveidu liecina arī respondentu atbildes uz jautājumu par brīvā laika pavadīšanas paradumiem - 49,1% vīriešu un 49,6% sieviešu brīvo laiku pavada pārsvarā lasot vai skatoties televizoru. Vairāk par Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošajiem paradumiem lasiet ŠEIT.

Fizisko aktivitāšu trūkums par 15-20% palielina risku saslimt ar koronārām sirds slimībām, 2.tipa cukura diabētu, resnās zarnas vēzi, krūts vēzi, kā  arī veicina gūžas kaulu lūzumus gados vecākiem cilvēkiem. Regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt novērst un samazināt aptaukošanos un uzturēt optimālu ķermeņa svaru. Tāpat tās var uzlabot psiholoģisko labsajūtu un samazināt stresu un nemieru, depresijas un vientulības sajūtas. Dažādas spēles, sports un cita veida fiziskās aktivitātes dod iespēju jauniem cilvēkiem pierādīt sevi un iegūt pārliecību par sevi un sociāli integrēties grupā. Fiziskās aktivitātes palīdz novērst un kontrolēt riskantas uzvedības izpausmes, tādas kā smēķēšana, alkohola un citu atkarību izraisošo vielu lietošana, neveselīga uztura lietošana un vardarbība, īpaši bērnu un jauniešu vidū.

Cilvēkiem, diemžēl ne vienmēr ir pareiza izpratne par to, kas ir fiziskās aktivitātes, skaidro, SPKC veselības veicināšanas speciālisti. Tādēļ atgādinām, ka mērenas intensitātes fiziskās aktivitātes ir tāds aktivitātes tips, kas paātrina sirdsdarbību, rada siltuma sajūtu un vieglu elpas trūkumu. Galvenās veselību veicinošas fiziskās aktivitātes ir vienkāršas un jau pierastas darbības - tādas, kā pastaiga, riteņbraukšana, fizisks darbs, peldēšana, mājsaimniecības un dārza darbi, pārgājieni, izklaides sports un dejas.

Pieaugušajiem ieteicams veikt 30 un vairāk minūšu ilgas mērenas intensitātes fiziskās aktivitātes, vēlams katru dienu. Šis rekomendētais aktivitāšu ilgums var būt sadalīts īsākos periodos, ne mazākos kā 10 minūtes, taču pat īslaicīgas fiziskās aktivitātes spēj ievērojami uzlabot veselību, piemēram, lifta vietā izmantot kāpnes, sabiedriskā transporta vietā, dažas pieturas noiet kājām u.tml. Par fizisko aktivitāšu nozīmi cilvēka veselības saglabāšanā vairāk lasiet ŠEIT.

 

 

Kategorijas