Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bezdarbnieku - mazāk

Diāna Lozko

2013. gada 8. novembris 00:00

16

Šobrīd Alūksnes un Apes novados kopumā ir 1504 bezdarbnieki, no kuriem 55 procenti ir tādi, kuri ir bez darba ilgāk par vienu gadu. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Alūksnes filiālē pieejamas vairākas programmas, kuras var palīdzēt bezdarbniekiem iegūt kvalifikāciju un darbu.


Pieejamas 15 brīvas darba vietas
“Pagājušajā gadā bezdarbnieku skaits bijis 1653, tas nozīmē, ka bezdarnieku skaits samazinās. Alūksnes filiālē šobrīd piedāvā 15 brīvas darba vietas. Ir nepieciešami septiņi palīgstrādnieki mežistrādē, četri motorzāģa vadītāji, divi autoatslēdznieki, viens autoelektriķis un viens CE kategorijas autovadītājs,” informē NVA Alūksnes filiāles nodarbinātības organizatore Anita Muratova.
Vēl aizvien var izmantot vairākas NVA piedāvātās iespējas, kuras atvieglo cilvēkiem atrast darbu. Kopš šī gada marta NVA īsteno pasākumu „Komersantu nodarbināto personu reģionālās mobilitātes veicināšana”, nodrošinot cilvēkiem, kuri darbu atraduši attālāk no savas dzīvesvietas (tālāk par 20 kilometriem), finansiālu atlīdzību transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumu segšanai pirmos četrus darba mēnešus. A.Muratova informē, ka šādu iespēju no Alūksnes NVA izmanto divi cilvēki - viens strādā Mālupē, bet otrs dodas uz Cesvaini. Saskaņā ar programmu netiek apmaksāta došanās uz Rīgu, kā arī finansējums netiek piešķirts, ja cilvēks atradis darbu valsts iestādē. A.Muratova aicina darba devējus savas vakances pieteikt NVA, jo mobilitātes programmu var pielietot tikai tad, ja cilvēks dodas strādāt pie tāda darba devēja, kurš savu vakanci ir pieteicis NVA.

Iespēja iepazīt trīs profesionālās jomas
Īpaša programma ir pieejama arī jauniešiem no 15 līdz 24 gadiem, kuri nav ieguvuši profesionālo izglītību vai arī nav bijuši iepriekš nodarbināti. Alūksnes filiāles Eiropas Sociālā fonda projekta „Kompleksi atbalsta pasākumi” karjeras konsultante Liene Ūbele informē, ka šobrīd jaunieši var pieteikties jauniešu darbnīcām. “Tā ir iespēja jauniešiem bezdarbniekiem izglītības iestādē iepazīt trīs profesionālās jomas un katrā no tām darboties trīs nedēļas,” saka L.Ūbele. Viņa uzsver, ka diemžēl neviena  Alūksnes un Apes novada izglītības iestāde nav uzvarējusi NVA izsludinātajā iepirkumu konkursā, tādēļ tuvākā izglītības iestāde ir Jaungulbenē. “Tiesa, šajā skolā ir pieejamas tikai trīs programmas un studentam būs jāpaņem tās visas, jo viņam nav iespējas izvēlēties kādu citu. Skolēnam šajā skolā būs jāiesaistās mācību procesā automehānikas, pavāra palīgu un tūrisma speciālista programmā. Tās ir diezgan atšķirīgas programmas, bet tā ir laba iespēja jaunietim saprast, kas viņu saista un kas nesaista. Tāda pati situācija ir arī Rīgas Tehniskajā universitātē. Arī tur nav vairāk programmu, tādēļ jaunietim būs jāiesaistās trijās pieejamajās: datu bāzes programmētāja, datortīklu un datorsistēmu speciālista, kā arī datora tīmekļu un multimediju lapu veidotāju programmās. Lai iz­mantotu šo iespēju, jaunietim vienkārši jāpiesakās NVA filiālē,” informē L.Ūbele. Programmā iesaistītie saņems arī ikmēneša stipendiju. ◆

Kategorijas