Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būt aktīviem un radošiem

Diāna Lozko

2013. gada 8. novembris 00:00

540

Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldības izglītības pārvaldi jau trešo reizi organizē konkursu 13 līdz 25 gadus veciem jauniešiem “Es sabiedrībai un Latvijai”, lai apzinātu un izceltu jauniešu ieguldījumu novada un Latvijas attīstībā.
11.novembrī pulksten 15.30 Alūksnes mākslas skolas izstāžu zālē tiks godināti 19 Alūksnes novada jaunieši - aktīvi sabiedriskās dzīves veidotāji, nesavtīgi brīvprātīgie, kuri ar savu piemēru iedvesmo un aizrauj apkārtējos.
Šogad apbalvojumus saņems Alise Kazaine no Ilzenes, Agnese Sprice no Ziemera pagasta, Mikus Cekulis no Jaunlaicenes, Niklāss Pugejs no Liepnas, Lāsma Ludviga no Strautiņiem, Ieva Cecere un Sabīne Vaļetova no Liepnas, Agnese Jansone no Jaunannas, Nauris Kristofers Gailītis, Rūdolfs Ziņģis, Amanda Birzgale, Karīna Kreice, Krista Sniķere, Irma Sprice, Marta Stradiņa, Kristīne Berkule, Jurijs Prokopjevs, Artis Maksims un Elvīra Barinova no Alūksnes.
Starp nominētajiem jauniešiem ir arī Nauris Kristofers Gailītis. Viņš piedalās gan E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas korī, gan Alūksnes Bērnu un jauniešu centra deju kolektīvā “Enku-Drenku”, kā arī aktīvi spēlē volejbolu. Neņemot vērā jau tā aktīvo ārpusskolas darbu, Nauris pamanās spēlēt arī teātra studijā “Snullis”, kuru vada režisore Daiga Bētere. Daudzi viņu ir arī pamanījuši vairākos pasākumos kā vadītāju, jo Naurim ir skanīga balss un izteiksmīgs runas veids. Uz jautājumu, kā gan viņš to visu paspēj, Nauris atbild, ka pārsvarā viss tiek pakārtots pēc stundām vai brīvajā laikā. Taču viņš atzīst, ka ir arī ļoti kūtri jaunieši. “Bieži vien tas nav tāpēc, ka viņi negribētu kaut ko darīt, bet gan tāpēc, ka viņiem trūkst informācijas. Ir gadījies, ka es esmu kaut kur bijis un citi vēlāk man prasa, kā es tiku tādā foršā pasākumā. Ir vienkārši jāinteresējas un jāatrod informācija, jo iespēju tik tiešām ir daudz,” uzskata Nauris. Viņš ir priecīgs par viņam piešķirto nomināciju un atzīst, ka tas ir gluži dabiski, ka, ieguldot sevi tajā, kas patīk, tas noteikti nāks atpakaļ. Ir vienkārši jādarbojas un aktīvi jāiesaistās. “Vajag atrast to, kas interesē, iet un darīt, un tad noteikti viss sanāks,” uzsver Nauris.

(Turpinās no 1.lappuses)

Nākotni domā saistīt ar
militāru nozari
Nominācijai ir izvirzīts arī Artis Maksims no Zeltiņiem, kurš darbojas neformālajā jauniešu grupā „Jautrās idejas”. Viņš mācās Alūksnes novada vidusskolas 11.a klasē, kura ir īpaša ar to, ka tai ir militāra ievirze. Jauniešu grupa “Jautrās idejas” kopā ar Alūksnes novada vidusskolas skolotāju Daci Alksni izstrādāja projektu, kuru iesniedza Alūksnes novada jauniešu iniciatīvu projektu konkursā, un guva daļēju finansiālu atbalstu. Par iegūto finansējumu jaunieši sarīkoja ne tikai vienu pasākumu, bet gan četras radošas aktivitātes. “Mūsu mērķis bija piedāvāt netradicionālo sporta veidu un stafešu pēcpusdienu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, lai visi kopā aktīvi un interesanti pavadītu savu brīvo laiku. Neteikšu, ka uzrakstīt projektu bija viegli, bet mums ļoti palīdzēja skolotāja Dace Alksne. Bez viņas palīdzības arī es nebūtu ticis galā,” uzsver Artis. Viņš saka, ka vislielākais gandarījums pēc šo aktivitāšu realizēšanas bija redzēt smaidošus bērnus un dzirdēt pateicību arī no vecākiem.
Arti interesē sports, bet pagaidām viņš savu nākotni domā saistīt ar militāru nozari. Viņaprāt, daudzi jaunieši ir kūtri un nevēlas aktīvi darboties tādēļ, ka tādu piemēru viņi smēlušies savā ģimenē vai arī izvēlējušies sekot kādam nepareizam piemēram, jo pašiem trūkst sava gribasspēka. “Saviem vecākiem esmu ļoti pateicīgs par man iemācīto un sniegtajām vērtībām, par to, ka viņi vienmēr par mani ir interesējušies. Man ir svarīgi darboties, un esmu sapratis, ka blandīšanās apkārt man neko nedos. Es vēlos veidot sev normālu nākotni un dzīvi, tieši tādēļ arī mani interesē sports, jo tas nāk par labu manai veselībai. Es domāju pāris soļus uz priekšu, kas man noderētu un kas ne. Nākotnē jau man nenoderēs tas, ka iemācīšos dzert,” saka Artis.

Varētu būt viens no jaunās paaudzes žurnālistiem
Savukārt Nauri interesē žurnālistika, un viņš varētu būt viens no jaunās paaudzes žurnālistiem. “Vasarā piedalījos nometnē “Jaunās mediju haizivis”, kas tagad veidojas kā nopietns projekts. Tā rezultātā attīstās jaunā žurnālistu paaudze, kura būs spējīga rakstīt citādāk, nekā tas ir ierasts tagad. Uzsvars vairs nebūtu likts tikai uz lielo mediju pasniegtajām ziņām, bet arī uz to, ka lielajām ziņām pretī tiktu liktas mazo reģionu ziņas,” stāsta Nauris. Pēc 12.klases viņš vēlas uzsākt studēt žurnālistiku, jo tā viņu interesē jau ilgāku laiku. “Agrāk gribēju kļūt par pasākumu vadītāju, bet tad es sapratu, ka vēlos darīt kaut ko vērtīgāku sabiedrības labā, vēlos sniegt cilvēkiem informāciju. Mani iedvesmoja žurnālistes Ingas Spriņģes producētā filma “Baltijas narkomūļi”. Tas ir veids, kā informēt sabiedrību un palīdzēt tai,” uzskata Nauris. Viņš atzīst, ka Alūksnes novads viņam ir ļoti mīļš, taču pagaidām viņš sevi redz kaut kur citur. “Esmu gatavs arī mācīties ārzemēs, varbūt Amerikā. Lai kur arī mani ceļi vestu, es noteikti palaikam atgriezīšos šeit. Alūksne man ir vieta, kur tikai mācos, lai arī šeit ir gūtas ļoti labas atmiņas un satikti brīnišķīgi cilvēki. Manas mājas tomēr ir Trapenē,” saka Nauris. ◆

Kategorijas