Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pētījuma rezultāti ļauj redzēt reālo situāciju

Diāna Lozko

2013. gada 8. novembris 00:00

6

Alūksnes un Apes novados tika veikts pētījums par jauniešu dzīves kvalitāti. Projekta “Jauniešu dzīve Alūksnes novadā” rezultāti drīzumā tiks prezentēti novadu pašvaldību deputātiem, jauniešu konsultatīvajai padomei un ieinteresētajiem jauniešiem.


Labklājības līmeni novērtē augstu
Lai iegūtu maksimāli objektīvus datus, Alūksnes un Apes novados tika aptaujāti vairāki simti 13 līdz 25 gadus vecu abu dzimumu un dažādu tautību jauniešu - gan skolēni un studenti, gan jaunieši bezdarbnieki. Viens no aptaujas jautājumiem bija par to, cik aktīvi jaunieši ir kopumā un kādi līdzdalības veidi ir aktuālākie jauniešiem. Atbildes liecina, ka kopumā jaunieši nav aktīvi un ievērojama līdzdalība viņiem vispār nav aktuāla. Tas atklāj vienu no jauniešu problēmām – iniciatīvas trūkumu un pasivitāti. Brīvprātīgā darba veikšanā jaunieši ir ieinteresēti vidēji, un arī tur nav vērojama liela aktivitāte. Jauniešiem arī nav izteiktas intereses par kultūras norisēm. Savukārt pozitīvi ir vērtējams tas, ka jaunieši savu fiziskās veselības un labklājības līmeni novērtē salīdzinoši augstu. Pēc pētījuma datiem to augstāk gan novērtē tie jaunieši, kuri dzīvo pagastos, nevis pilsētā. Kopumā gan jaunieši apkārtējā sociālajā vidē jūtas vidēji labi.

Seko līdzi situācijai novadā
Projekta vadītāja un Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu metodiķe Ilze Zvejniece informē, ka jauniešu centrs gadu no gada seko līdzi situācijai novadā, tomēr jūtami pietrūka vienota visa novada jauniešu viedokļa un skatījuma uz viņu dzīves kvalitāti novadā. “Šis pētījums sniedz tieši šo iztrūkstošo, bet ārkārtīgi svarīgo posmu darbā ar jaunatni attīstībā Alūksnes novadā. Pētījuma rezultāti ļauj redzēt reālo situāciju, kā rezultātā var plānot dažādas aktivitātes un izvirzīt vai pārvirzīt prioritātes,” uzsver I.Zvejniece.
Pētījumā izmantots jaunatnes politikas ietekmes mērīšanas rīks – jaunatnes politikas īstenošanas indekss, ko piedāvā Izglītības un zinātnes ministrija. Līdzīgi pētījumi tiek veikti vēl vairākās Latvijas pašvaldībās. Projekts tiek īstenots jaunatnes politikas valsts programmā 2013.gadam un finansēts no valsts budžeta. ◆

Kategorijas