Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pasta iela – pilsētas vēsturiskais centrs

Mārīte Dzene

2013. gada 15. novembris 00:00

9

Apes novada pašvaldības teritorijas plānojuma izstrādes darba grupa ir sagatavojusi priekšlikumus, lai Pastai ielai noteiktu kultūrvēstures pieminekļa statusu. Lai noskaidrotu iedzīvotāju domas par tā nepieciešamību, viņi tiek aicināti nosūtīt domei vērtējumus un priekšlikumus elektroniski “administracija@ape.lv” vai arī pa pastu – Apes domei Stacijas ielā 2 ar norādi “Apes vēsturiskais centrs” līdz 7.decembrim.


“Gaidām priekšlikumus, vai vajadzētu saglabāt Pasta ielu kā pilsētas kultūrvēsturisko centru. Šis statuss saistās ar ierobežojumiem, lai saglabātu kultūrainavas un būvvides kvalitāti, aizsargājot ielas raksturīgās vēsturiskās ēkas, respektējot plānojuma struktūru un apbūves mērogu, kā arī tradicionālās būvformas un materiālus. Tas nozīmē, ka nebūs atļauts pārbūvēt ēku jumtus, logus, mainīt ēku apdari, tās siltinot. Piemēram, dolomīta mājas nevarēs siltināt no ārpuses. Jāsaglabā būs arī vēsturiskais ielas bruģis,” stāsta novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju.
Toties, saglabājot Pasta ielas vēsturisko izskatu, Ape saglabās savu īpašo mazpilsētas šarmu, kas nelīdzinās nevienai citai, piesaistot tūristus. A.Harju norāda, ka to saglabāt rosina daudzi apenieši, kuri lepojas ar pilsētiņas savdabību. “Tādējādi Pasta ielā nākamajām paaudzēm saglabātos liecības, kā mūsu senči ir izmantojuši vietējos dabas resursus, kādas bijušas viņu prasmes un dzīvesveids,” uzsver A.Harju. Viņa norāda, ka par šo jautājumu vēl turpināsies diskusijas, kā savienot kultūrvēsturisko statusu ar ikdienas vajadzībām. Lēmums tiks pieņemts pēc tam. ◆

Kategorijas