Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bezdarbnieki mācās rakstīt projektus

Diāna Lozko

2013. gada 15. novembris 00:00

8

Šonedēļ savus mācību projektus prezentēja Nodarbinātības valsts aģentūras projektu vadīšanas kursu studentes. Katrs no projektiem, lai arī tie ir tikai mācību, atklāja pavisam reālas problēmas, kuras prasa risinājumus.


Kursi bezdarbniekiem ir vērtīgs veids, kā papildināt iemaņas vai apgūt gluži ko jaunu.

Palīdzēja apzināt aktuālākās problēmas
Marika Čerņavska veidoja projektu, lai atbalstītu Apes sieviešu vokālo ansambli ar skatuves tērpu papildināšanu. “Šis ansamblis pastāv jau 25 gadus. Tajā darbojas 12 dziedātājas, arī es, tāpēc šis projekts man ir ļoti aktuāls. Lai arī šis ir tikai mācību projekts, tas kādreiz var arī realizēties,” viņa saka.
Projektu izstrādāšana bezdarbniecēm ļāva apzināt aktuālākās problēmas un vajadzības savā vidē, kā arī palīdzēja tām rast pamatotus risinājumus. Kursos iegūtās zināšanas palīdzēs viņām mainīt apkārtējo vidi un pašām ķerties klāt risinājumu meklēšanai. Piemēram, Kristīnes Tomiņas projekts paredz ceļa seguma atjaunošanu Tirgotāju ielas 8. un Vidus ielas 5.nama iekšpagalmā. Segums tur tiešām ir kritiskā stāvoklī un pa to ir grūti pārvietoties. “Pagaidām šis arī man ir tikai mācību projekts, bet tā izstrādāšana deva zināšanas un es atklāju, ka varu izdarīt vairāk, nekā biju domājusi. Varbūt arī šis projekts reiz realizēsies,” pauž K.Tomiņa.

Var tikt atbalstīti 5 mazie projekti
Alūksnes un Apes novada fondā vēl līdz 5.decembrim var iesniegt projektus 12. projektu konkursam “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām”. Tā kopējais budžets ir 1000 latu, un kopumā var tikt atbalstīti 5 mazie projekti, kurā katrs saņemtu 200 latu atbalstu. “Daži no šiem projektiem noteikti varēs arī pretendēt uz šo konkursu, un mācībās izstrādātie projekti vai vismaz kāda projektu daļa tik tiešām varētu arī realizēties,” uzsver pasniedzēja Dzintra Zvejniece.
Katra projeta noslēgumā tika paredzēts arī pasākums, kurš atzīmētu veiksmīgu projekta realizēšanu. Inas Silenieces projekts par sesnsorā apgaismes objekta izvietošanu pie viena no Apes ielas daudzīvokļu namiem beigtos ar mājas iedzīvotāju saliedēšanās pasākumu, kurā iedzīvotāji gaisā palaistu gaismas laternas. Katrs izstrādātais projekts reiz var arī realizēties, un šīs ir vērtīgas zināšanas, kuras audzēknes varēs pielietot arī savā turpmākajā dzīvē. ◆

Kategorijas