Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Godprātīgi palīdz maznodrošinātajiem

Mārīte Dzene

2013. gada 15. novembris 00:00

111

Par godprātīgu darbu un nozīmīgu ieguldījumu valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības sistēmas attīstībā ar Tieslietu ministrijas Goda diplomu tiek apbalvots jurists Guntars Freijs. Apbalvojumu viņš saņems 19.novembrī Lielajā ģildē, kur notiks Tieslietu ministrijas 95 gadu jubilejas svinības.

Neaprobežojas ar pienākumu izpildi
Juridiskās palīdzības administrācijas vecākā referente Iveta Kremere informē, ka starp ministrijas apbalvojuma saņēmējiem ir tikai divi juristi, kas nodrošina valsts apmaksātu juridisko palīdzību trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem. “Guntars Freijs līgumu par valsts nodrošinātas juridiskās palīdzības sniegšanu administratīvajās un civillietās noslēdza 2009.gada septembrī. Šajā laikā viņš sevi ir apliecinājis, godprātīgi veicot šo pienākumu, kurš nekad neaprobežojas tikai ar līgumā noteikto pienākumu izpildi. Guntars Freijs aktīvi sadarbojas ar Alūksnes un Gulbenes novada sociālo dienestu, lai nodrošinātu juridisko pakalpojumu pieejamību šo novadu iedzīvotājiem, kuri tos var saņemt par brīvu” stāsta I.Kremere. Viņa uzsver, ka G.Freijs vienmēr ir atsaucīgs un aktīvi iesaistās administrācijas rīkotās diskusijās un semināros par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sistēmas pilnveidošanu.
Gūst morālo gandarījumu
G.Freijs skaidro, ka viņš ne tikai konsultē civiltiesiskos jautājumos, bet grūtākos gadījumos iesaistās arī tiesu procesos. “Mans uzdevums ir palīdzēt risināt juridiskus strīdus, piemēram, lietās par uzturlīdzekļu piedziņu, laulības šķiršanu vai mantas sadali tā, lai tiktu aizstāvētas šo cilvēku intereses. Ja cilvēku prasības ir pamatotas un atbilstoši juridiski noformētas, tad arī rezultāts ir tāds, kādu sagaidām. Pretējā gadījumā nākas skaidrot, ko paredz likums,” komentē jurists. Svarīga ir sadarbība ar sociālo dienestu, kur ar savām problēmām vispirms vēršas trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji. Tur viņus informē, ka iespējams par brīvu saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama. “Man šķiet, ka ne visi zina par šo iespēju. Gadās arī, ka zina, bet ir par slinkiem, lai juridiski sakārtotu dokumentus. Piemēram, bērna tēvs ir zināms, bet dokumentos viņa vārds nav minēts. Tikai tad, kad tas ir nepieciešams, tiek izdarīts attiecīgais ieraksts,” secina G.Freijs. Viņš atzīst, ka ne visi juristi labprāt grib uzņemties šos pienākumus, jo valsts nodrošina minimālu apmaksu par juridisko palīdzību trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem.  G.Freijs ir vienīgais, kurš tos nodrošina divos novados. “Protams, ir gandarījums, ka varu palīdzēt,” saka jurists. ◆

Kategorijas