Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina aktīvāk nodot nomedītos dzīvniekus pārbaudei

Diāna Lozko

2013. gada 15. novembris 00:00

185

“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka trakumsērgas vakcinācijas efektivitātes kontrolēšanas nolūkos Pārtikas un veterinārais dienests kopš 21.oktobra no medniekiem pieņem nomedītās lapsas un jenotsuņus laboratoriskai izmeklēšanai. Diemžēl Alūksnes un Apes novados mednieku atsaucība nebūt nav tā lielākā.


Plāns izpildīts par 20
procentiem
Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa informē, ka astoņu novadu Austrumvidzemes teritorijā, kurā ietilpst arī Alūksnes un Apes novadi, plānots pieņemt 292 dzīvniekus. “No Apes un Alūksnes novadiem šobrīd plāns ir izpildīts par 20 procentiem. Ļoti pateicīgi esam medniekam Zigfrīdam Dobelniekam no Alūksnes, kurš katru gadu kopš akcijas sākuma regulāri nodot nomedītos dzīvniekus. Viņš ir tiešām jauks mednieks un kā piemērs visiem pārējiem. Visi varētu būt tikpat atsaucīgi kā viņš,” uzsver I.Tomiņa. Pats Z.Dobelnieks saka, ka viņš atsaucies uz aicinājumu nodot savus medījumus pārbaudēm. “Esmu mednieks jau kopš 1946.gada, kad man bija 16 gadu. Šogad esmu nodevis jau septiņus jenotsuņus un divas lapsas, taču noteikti nodošu vēl,” viņš saka.

Nodotie dzīvnieki iziet trīs pārbaudes
I.Tomiņa informē, ka nodotie dzīvnieki iziet trīs pārbaudes, kurās pārbauda, vai dzīvnieks ir ir slims ar trakumsērgu. Ja viņš ir vesels, nākamā pārbaude nosaka, vai dzīvnieks ir apēdis prettrakumsērgas vakcīnu. Ja tā ir apēsta, tad  nobeiguma pārbaude nosaka, vai dzīvniekam ir vai nav izstrādājusies imunitāte. Pēc tam medījumi tiek likvidēti. “Kopumā valstī situācija ir laba, un 70 procenti dzīvnieku ir apēduši vakcīnu un viņiem ir izstrādājusies imunitāte,” informē I.Tomiņa.
Katrs mednieks var sagaidīt analīžu rezultātus un paņemt nodīrāt dzīvnieka ādu, ja viņam ir vēlme saglabāt tā kažoku. Nomedītos dzīvniekus vēl līdz 19.decembrim pieņem Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori Alūksnē, Pils ielā 16. “Pilnīgi droši nomedītās lapsas un jenotsuņus var vest vai nu uz Gulbeni, vai arī nest uz Alūksnes dienestu otrdienās no pulksten 13.00 līdz 17.00 vai ceturtdienās no pulksten 8.30 līdz 13.00. Ar instruktoriem var sazināties arī telefoniski,” teic I.Tomiņa. Atalgojums par vienu dzīvnieku ir 7 lati. ◆

Kategorijas