Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audzina trīs mazmazmeitas

Mārīte Dzene

2013. gada 22. novembris 00:00

539

“Visu mūžu esmu audzinājusi bērnus: vispirms savus trīs, tad māsas meitu, dēla trīs bērnus un tagad – mazmazmeitas,” atzīst Liepnas pagasta pensionāre Skaidrīte Ziediņa. Par sirds siltumu un dāsnumu viņa valsts dzimšanas dienas pasākumā saņēma pagasta pārvaldes Atzinības rakstu.

Vienmēr svarīgas ir rūpes par bērniem
“Kad dēla meita, šo meiteņu māte, pagājušajā gadā aizveda pie sevis abas vecākās meitenes, jo jaunākā jau bija tur, man sirds kļuva nemierīga. Augustā aizbraucu turp pati un nodzīvoju līdz janvārim, kad secināju – jāatgriežas ar visām meitenēm Latvijā,” stāsta
S.Ziediņa. Viņa ir strādājusi gan fermā, gan pildījusi zootehniķes un citus pienākumus, bet vienmēr svarīgas bijušās rūpes par bērniem. “Kad auga mani bērni, es viņus gandrīz nejutu. Varbūt tāpēc, ka pati biju jauna vai esmu jau aizmirsusi? Tagad bērni ir citādi, viņiem vairāk gribas skriet un lēkt,” salīdzina pensionāre. Viņa pati augusi piecu bērnu ģimenē. “Raiba bijusi mana dzīve! Ir prieks, ka visiem manis audzinātajiem bērniem viss ir kārtībā, izņemot šo triju meiteņu māti. Šķiet, viņai trūkst mātes mīlestības un atbildības,” atzīst vecvecmāmiņa.

Pensionāre nesūrojas par dzīvi
S.Ziediņai ir 75 gadi, bet joprojām viņa ir nelabojama optimiste. Lai gan liktenis licis pārdzīvot daudz skumju, pat traģisku brīžu, sirmgalve nesūrojas ne par dzīvi, ne par trūkumu, iztiekot ar 163 latu pensiju. Viens viņas dēls ar ģimeni dzīvo Rīgā, bet otrs nezināmos apstākļos gāja bojā, tāpēc dēla bērnus vecmāmiņa ņēma savā aizgādībā. Meitas ģimene dzīvoja Kalncempjos, kur bija sava māja un veikals, bet nu jau kādu laiku meita atrodas Īrijā.

(Turpinās no 1.lappuses)

Meitas bērni ir izstudējuši un sākuši patstāvīgu dzīvi. Skaidrītes Ziediņas māsas meita ieguva šuvējas profesiju, dzīvo un strādā Alūksnē. Viņas mirušā dēla meita, trīs meiteņu māte, dzīvo Īrijā vai varbūt jau Vācijā, nav īsti zināms. “Kopš esam atbraukušas no Īrijas, neesmu saņēmusi ne santīmu no meiteņu mātes vai tēva, kas ir Anglijā,” saka S.Ziediņa. Uz Latviju savām meitām sieviete zvana reti, adresi un telefona numuru nedod. Otra dēla meita dzīvo S.Ziediņai kaimiņos, bet dēla dēls arī ir Īrijā.
S.Ziediņa ir lūgusi bāriņtiesas atbalstu, lai varētu būt Liānas, Viktorijas un Danielas aizbildne. Danielas tēvs vēl painteresējas, kā meitai klājas, bet abu vecāko meiteņu tēvs dzīvo Anglijā un ir no viņām atteicies. “Man ir jāgādā, lai meitenēm skolā un bērnudārzā nekā netrūktu, jāmaksā par elektrību, apkuri, ūdeni, telefonu un pārtiku. Protams, tie nav vienīgie izdevumi,” uzskaita pensionāre. Tiesa, ir arī sagādāti krājumi ziemai no dārza. “Ir sagatavotas dažādas ogas, sākot no zemenēm un turpinot ar jāņogām, ērkšķogām un upenēm, kā arī āboli, lai pietiktu pašiem. Katrai meitenei ir vagas galiņš, kur viņas sēj un ravē, lai būtu prieks par izaudzēto,” skaidro S.Ziediņa. Viņa lepojas, ka lielākajām meitenēm ir labas sekmes mācībās. Abas dejo tautisko deju kolektīvā un spēlē stabules. Četr­istabu dzīvoklī katrai ir sava istaba, taču parasti meitenes turas kopā. ◆

Kategorijas