Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vērtē pašvaldības aģentūras ieņēmumus

Mārīte Dzene

2013. gada 22. novembris 00:00

45

Alūksnes novada domes finanšu komitejas sēdē noklausījās informāciju par pašvaldības aģentūras “Spodra” budžeta ieņēmumu plāna izpildi. Jautājuma apspriešana izraisīja dzīvas deputātu debates, jo domas dalās par pakalpojumu uzlabošanu un paplašināšanu.


Ieņēmumi pārsniedz 12 000 latu
Pašvaldības aģentūras “Spodra” direktors Guntis Kozilāns informēja, ka līdz 31.oktobrim par sabiedriskās tualetes pakalpojumiem ir iekasēti 4446 lati, par kapsētas pārziņa pakalpojumiem saņemti 5017 lati, par citiem maksas pakalpojumiem – 2188 lati, bet kopējie ieņēmumi pārsniedz 12,5 tūkstošus latu. Skaitļi liecina, ka gada beigās budžeta ieņēmumu atlikums varētu būt 6 %. Deputāts Laimonis Sīpols vēlējās zināt, vai šādā situācijā bija vajadzīgs lūgt domei naudu traktortehnikas iegādei. G.Kozilāns norādīja, ka tiek prasīts uzlabot un pilnveidot pilsētas uzkopšanu, tāpēc arī cenšas nodrošināt atbilstošu tehniku. Traktors ticis iegādāts par 10 500 latiem. Deputāts Ainars Melders interesējās, vai ir gūti ieņēmumi par pakalpojumiem ārpus pašvaldībai piederošās teritorijas sakopšanas. Šādi pakalpojumi: zāles pļaušana, koku griešana, teritorijas tīrīšana fiziskām un juridiskām personām esot sniegti par 1900 latiem.

Apšauba aģentūras
konkurētspēju
Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka vajadzētu izlemt, vai ir vajadzīgs vairot pašvaldības aģentūras ieņēmumus, sniedzot maksas pakalpojumus arī uz āru. “Daudz ir runāts par to, ka vajag attīstīt uzņēmējdarbību. Iegādājoties “Spo­drai” jaunu tehniku pakalpojumu apjoma palielināšanai, vienlaikus tiek iznīcināts mazais uzņēmējs. Var dažādi domāt un lemt, taču katram deputātam, balsojot par pašvaldības aģentūras budžetu, būtu jāzina, par ko viņi balso,” uzskata A.Melders. Viņš norāda, ka šobrīd “Spodras” budžetā parādās liela līdzekļu ekonomija. Tiesa, nav zināms, vai tāda būs arī gada beigās. Deputāts arī šaubās, ka, nododot apsaimniekošanā kādu teritoriju, tajā pakalpojumus sniegt izraudzīsies “Spodru”. “Tāpēc ir jautājums, vai pašvaldības uzņēmuma pakalpojumu izcenojumi ir tādi, lai varētu konkurēt tirgū. Es uzskatu, ka ar jaunas tehnikas iegādi “Spodras” pakalpojumi nav uzlabojušies. Tiesa, pilsēta ir sakopta, arī naudas tai ir daudz,” secina A.Melders.

Galvenais uzdevums ir sakopt pilsētu
G.Kozilāns skaidro, ka pirms gada toreizējais SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Mihails Kosinovs vērsās “Spodrā” ar lūgumu appļaut daudzdzīvokļu māju apkārtni. Viņš uzskata, ka tas apliecina – pakalpojums nav dārgs. Arī iedzīvotāji vēršas aģentūrā, nevis pie individuāliem pakalpojumu sniedzējiem. “Taču mūsu uzdevums ir vispirms rūpēties par pilsētu, tāpēc dažkārt atsakām,” saka G.Kozilāns. Finanšu komitejas vadītājs Artūrs Dukulis norāda, ka Ministru kabineta noteikumi paredz – piegulošās teritorijas tīra iedzīvotāji, nevis pašvaldības uzņēmumi. ◆

Kategorijas