Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iesaka pārņemt māju pārvaldīšanu

Diāna Lozko

2013. gada 22. novembris 00:00

388

Likumā noteikts, ka dzīvokļu īpašniekiem jāpārņem savas mājas pārvaldīšanas tiesības, bet daudzi par to neko pat nav dzirdējuši, lai gan privatizācijas process sen jau pabeigts. Kādu labumu dzīvokļu īpašniekiem dos mājas pārņemšana un kā dzīvokļu īpašniekiem pārņemt savas mājas pārvaldīšanas tiesības?


Apsaimniekošana var notikt divos veidos
SIA “Alūksnes nami” valdes locekle Valentīna Omeļjana uzsver, ka dzīvokļu īpašniekiem jāpārņem pašiem savas mājas pārvaldīšanas tiesības, ja tie vēlas palielināt dzīvokļu īpašnieku kontroli pār dzīvojamās mājas pārvaldīšanas procesu, uzlabot dzīvojamās mājas apsaimniekošanu un optimizēt pārvaldīšanas izdevumu  apmēru, lemt par dzīvojamās mājas remontdarbiem nepieciešamo uzkrājumu veidošanu un izlietošanu, noteikt apsaimniekošanas maksas apmēru, kā arī izvēlēties norēķinu kārtību par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.
Visu dzīvokļu īpašnieku pienākums ir piedalīties mājas kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanā un apsaimniekošanā, segt ar apsaimniekošanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus proporcionāli to īpašumā esošajai platībai. Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 50.panta 7.daļu pašvaldības pienākums ir apsaimniekot dzīvojamās mājas līdz tās pārvaldīšanas tiesību nodošanai dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai. Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošana var notikt divos veidos. Pirmais veids paredz, ka katrs dzīvokļa īpašnieks atsevišķi slēdz dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas līgumu ar līdzšinējo mājas apsaimniekotāju. Otrais veids paredz, ka dzīvokļu īpašnieki māju pārvalda un apsaimnieko paši, nodibinot dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību vai arī nodot pārvaldīšanas tiesības ar savstarpēju līgumu pilnvarotai personai,” infomē V.Omeļjana. Viņa uzsver, ka apsaimniekošanas būtība nemainās, ja pārvaldīšanu pilnībā pārņēmuši paši dzīvokļu īpašnieki vai tā uzticēta apsaimniekošanas uzņēmumam. Mainās vienīgi tāds parametrs kā izmaksas. Tieši šī iemesla dēļ dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja izšķirties par labu vienam vai otram modelim. Pārvaldnieka darbu regulē Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums, kas  precīzi nosaka īpašnieku un pārvaldnieka tiesības un atbildību.

Īpašnieki iegūst lielāku brīvību
“Pārņemot māju, īpašnieki iegūst lielāku brīvību. Izdevīgi ir tas, ka lētāk iespējams veikt remontdarbus. Valdījumā pārņemtas mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības patstāvīgi izraudzīties būvfirmas. Tur, kur namu pārvaldei jārīko iepirkuma konkurss, ne vienmēr dodot priekšroku lētākajiem piedāvājumiem, iedzīvotāji var gluži vienkārši veikt cenu aptauju un izvēlēties jebkuru izpildītāju,” stāsta  V.Omeļjana
Kopš šā gada 1.oktobra ir spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 1013 un turpmāk maksa par atkritumu izvešanu vairs nav atkarīga no katrā dzīvoklī mītošo cilvēku skaita. Tagad maksu par atkritumu izvešanu un asenizāciju aprēķina, ievērojot tikai dzīvokļu skaitu. Vairs nav spēkā prombūtnes paziņojumi un iesniegumi, bet dzīvokļu īpašnieki, kuri pārņēma mājas savā pārvaldīšanā, paši nosaka aprēķināšanas kārtību par atkritumu izvešanu. “Tāda pati situācija ir arī ar apsaimniekošanas maksas noteikšanu. Ir apsekotas visas pilsētas mājas, un, pamatojoties uz apsekošanas rezultātiem, mājas iedzīvotāji decembrī saņems apsaimniekošanas maksas projektu nākamajam gadu. Daudzām mājām būs jāpaaugstina apsaimniekošanas maksa, lai varētu veikt ieplānotus remontdarbus un mazināt māju negatīvo uzkrājumu. Valdījumā pārņemtām mājām bez dzīvokļu īpašnieku piekrišanas apsaimniekošanas maksu paaugstināt nevar,” skaidro V.Omeļjana. ◆

Kategorijas