Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gremdēties mierā

Diāna Lozko

2013. gada 29. novembris 00:00

12

21.decembrī pulksten 14.00 Alūksnes Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīcā skanēs Latvijas Nacionālās operas solistes Evitas Zālītes, grupas “Pērkons” solistes Ievas Akurateres un liriskā tenora Ingus Pētersona Ziemassvētku koncerts “Pie Tavas sirds”. Par instrumentālo pavadījumu gādās atraktīvā folkmūziķe un ģitāriste Ilze Grunte, kā arī virtuozais pianists Madars Kalniņš.


Skanēs tas, ko klausītājs ilgojas dzirdēt visvairāk
Koncertā skanēs tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, piemēram, “Kas ir šis bērns”, “Es skaistu rozīt’ zinu”, un korāļi, piemēram, “Dusi, mazais, mīļais bērns”, “Debess pulks dzied apstarots”. Klausītājus iepriecinās arī austriešu romantiķa Franča Šūberta sirsnīgā šūpuļdziesma “Mille cherubini in coro”, kas popularitātes virsotni sasniegusi pasaulslavenā itāļu tenora Andrea Bočelli repertuārā, kā arī vācu romantisma meistara Johannesa Brāmsa “Šūpuļdziesma”. Bet par to, cik dažādi, tomēr godbijīgi var slavēt Jaunavu Mariju, pārliecinās Džulio Kačīni, Franča Šūberta un Kamija Sensānsa “Ave Maria” dažādās versijas. Skanēs arī I.Akurateres un Jāņa Lūsēna oriģinālmūzika.

Paskatīties uz savu skrējienu no citas puses
E.Zālīte atgādina mācītāja Jura Cālīša teikto: “Svētki nevar notikt, ja eņģelis nepiestāj! Tāpēc pats galvenais ir nenolaupīt sev svētkus, atstājot „galvu cepeškrāsnī”. Neviens svētku mielasts neatsvērs kopā būšanu un svētku sajūtu sirdī,” viņa saka. Savukārt I.Pētersons prāto, ka eņģelis taču mīt arī katrā no mums. “Citiem dodot, kaut ko upurējot, no kaut kā atsakoties - tā taču ir eņģeļa sūtība, vai ne?” viņš jautā. “Laikā, kad visi savos darbos esam izsmelti un noskrējušies, apstāšanās un miers ir labākā dāvana. Tieši tāds arī būs šis koncerts, kas mudinās apstāties un paklusēt, dāvājot sev Ziemassvētku mieru un gatavību piedzīvot brīnumu. Esmu novērojusi, ka tieši mūsu vīrieši ikdienā ir visvairāk noskrējušies, norūpējušies, un tieši viņus visbiežāk piemeklē neziņa, kā noķert Ziemassvētku sajūtu. Tad nu mana recepte ir paskatīties uz savu skrējienu no citas puses – nevis kaut ko darīt, lai pievilinātu Ziemassvētku mieru, bet gan vienkārši apstāties. Kaut pie eglītes meža vidū. Pielūgt Dievu, Mariju. Nekas īpašs nav jādara. Tikai jāizjūt gatavība piedzīvot brīnumu,” saka I.Akuratere.
Biļetes uz koncertu var nopirkt „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā, cena – 4 lati. ◆

Kategorijas